Arxiu

Els Mossos faran a partir del juliol les funcions de policia marítima en tot l’àmbit marítim català

Els Mossos d’Esquadra començaran a desplegar aquest estiu les seves unitats policials marítimes que faran les tasques de policia administrativa i de seguretat ciutadana en aigües territorials de Catalunya, la primera línia de mar des de la costa, amb límits que varien segons la comarca, i també aigües interiors com rius, canals o embassaments.

La primera fase del desplegament comença l’1 de juliol amb tres noves bases a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Palamós (Baix Empordà) i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). “Comencem a desplegar els Mossos al mar per on va acabar el desplegament del cos de terra”, ha assenyalat el conseller d’Interior Miquel Buch. “Som conscients que és un tret de sortida modest però cada dia que passi guanyarem quotes per acabar desplegant un cos de policia marítima professional i de qualitat al llarg dels 800 quilòmetres de litoral que tenim”, ha destacat Buch.

Les seves funcions són de vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i infraccions administratives; la protecció, auxili, i informació dels usuaris de les instal·lacions portuàries i embarcacions; la denúncia d’infraccions administratives de la reglamentació nàutica comercial, pesquera i esportiva; la inspecció i control dels entorns naturals; el salvament marítim i la col·laboració amb la resta d’organismes, cossos policials i institucions que participen, en ús de les seves competències en l’espai marítim.

“En el marc competencial que tenim i espais que podem ocupar, actuarem en plena activitat com a policia administrativa i de seguretat ciutadana. En un àmbit marítim que no és el nostre, ens posem a disposició del cos responsable per treballar conjuntament i oferir el servei. És com si es comet un delicte just un metre més enllà d’una delimitació territorial. En funció del que ens anem trobant, ho anirem solucionant”, ha explicat el conseller. Buch no ha volgut avançar si caldrà proposar el trasllat de competències que ara tenen Guàrdia Civil o Policia Nacional en aigües marítimes interiors.

 

La Unitat Aquàtica

La Unitat Aquàtica dels Mossos es va crear el 2008 i hi treballen 17 agents. Ara s’ha obert un procés de selecció, on s’han presentat més de 400 aspirants, i se’n triaran 32 per a les noves bases de la policia marítima dels Mossos. Un cop superades les proves, els nous agents marítims rebran formació específica a l’Institut de Seguretat Pública, amb una durada d’unes mil hores. També faran una part pràctica a l’escola de capacitació nàutica-pesquera de l’Ametlla de Mar i sobre salvament marítim a Astúries.

Les noves dependències policials s’estrenaran en ports de la Generalitat, on “ha estat senzill” disposició de les oficines, instal·lacions i amarratges necessaris. L’objectiu és desplegar-ne per tot el litoral català fins al 2022. “Normalitzem el desplegament del cos marítim dels Mossos perquè puguem exercir competències amb absoluta garantia”, ha defensat el conseller d’Interior.

Durant aquest any es licitarà la compra de tres noves embarcacions, més grans que la que té la unitat actualment. Disposaran de cabina amb capacitat per a deu persones, amb unes dimensions d’onze metres d’eslora i una velocitat màxima no inferior als 30 nusos. Estaran dotades de material i equipament per al patrullatge marítim.

Però mentre aquests recursos no arribin, les noves patrulles, faran un procés d’adaptació al territori, aproximant-se als entorns socials de les zones portuàries i marítimes, als sectors pesquer, nàutic, aquàtic, i les empreses i comerços vinculats amb mon marítim. “Dissenyarem amb aquests col·lectius quines necessitats i què esperen d’aquesta policia”, ha apuntat el comissari Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria general de Mobilitat.

Publicitat

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

Segur Blanes

C/. Asturies, 19

17300 – Blanes

T. 972357001

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/