Arxiu

Els Mossos de Girona detecten un augment “preocupant” de conductors sense carnet o que surten drogats a la carretera

La progressiva represa de la mobilitat i l’aixecament dels confinaments comarcals i municipals s’ha traduït en un augment d’infraccions a les carreteres gironines. Des de principis d’any els Mossos de Trànsit veuen com les conductes de risc al volant han anat a més.

“Cada vegada hi ha més desinhibició respecte a la normativa; per exemple, ens trobem amb molts avançaments en contínua, canvis bruscos de sentit o maniobres perilloses”, explica el cap de l’Àrea Regional de Trànsit (ART), l’inspector Joan Costa. En paral·lel els Mossos també han vist com aquells qui sobrepassen el límit de velocitat, cada vegada premen més l’accelerador.

“Abans en vies ràpides o autopistes ens trobàvem amb velocitats d’entre 130 ó 145 km/h; ara però hi ha hagut un salt notori, perquè aquesta forquilla ja se situa entre els 170 ó 180”, diu l’inspector. “I fins i tot, ens hem trobat amb casos flagrants en què ja se superen els 200”, hi afegeix.

De totes aquelles infraccions que han anat a l’alça, l’inspector posa l’accent en els conductors que circulen sense permís o amb irregularitats al carnet. Bé sigui perquè els l’han retirat, bé sigui perquè han esgotat tot el saldo de punts, bé sigui perquè no se l’han arribat a treure mai.

Aquest 2021, fins al mes de juny, els Mossos han posat 267 denúncies per algun d’aquests supòsits. Són un 30% més de les que es van interposar durant el mateix període del 2019 (aquí, la comparativa no té en compte el 2020, perquè la pandèmia ho distorsionaria). “És un volum molt notori”, subratlla l’inspector de Trànsit.

Escoltar Joan Costa:

377 denúncies per drogues

En paral·lel, els agents de Trànsit també han incrementat les denúncies per drogues. Aquí, s’ha passat de les 225 a les 377; és a dir, un 68% més. I això, precisa el cap de l’ART, tenint en compte que la covid-19 comporta que no es facin tantes lectures com abans, perquè les mesures de seguretat alenteixen la presa de mostres.

Les alcoholèmies, això sí, han anat a la baixa. Però aquells que donen positiu ara marquen taxes molt més elevades. Si fa dos anys la mitjana es movia entre els 0,36 i els 0,42 mg/l, ara s’ha enfilat i ja se situa entre els 0,50 mg/l i els 0,70 (aquí, ja per damunt del límit penal). “A més, cada setmana ens trobem amb casos que superen l’1, cosa que no era gens habitual; pràcticament parlem de comes etílics”, explica Costa.

Sant Joan, l’exemple

Més enllà d’aquestes dades, el cap de Trànsit a Girona també posa com a exemple la revetlla de Sant Joan per subratllar aquest increment d’infraccions. Durant aquella matinada, als dos macrocontrols que havien muntat a la demarcació, els Mossos van fer 817 proves (de les quals, 794 d’alcoholèmia i 23 de drogues).

De les lectures d’alcoholèmia, 90 van ser positives administratives. I en dotze casos més, els agents van instruir diligències penals (per haver superat el límit de 0,60 mg/l). Amb els drogotest, totes les proves que es van fer van acabar en denúncia. A més, les patrulles també van atrapar set conductors que circulaven sense permís.

“No tot s’hi val”

El cap de Trànsit atribueix aquesta “efervescència” d’infraccions a les limitacions que han comportat tots els mesos de pandèmia. “Sembla que la gent hagi estat un any reprimida i ara es pensin que tot s’hi val”, concreta l’inspector.

Joan Costa explica, a més, que també hi ha infractors que se’ls mig encaren i els arriben a retreure que els multin. Posa el cas flagrant d’un repartidor, a qui un vehicle espiell va enxampar conduint sense cinturó i mirant albarans, que es va crispar dient que no se’l deixava treballar. O el de conductors que van donar positiu als macrocontrols de Sant Joan, que van dir a les patrulles que trobaven “malament” que no se’ls deixés sortir de festa.

“El nostre objectiu és la seguretat viària”, subratlla l’inspector Joan Costa. “I tot allò que hi va en contra ens preocupa, perquè pot acabar en accident; a l’hora de conduir, cal aplicar el seny i tenir en compte què diu la normativa,”, conclou el cap de l’ART de Girona.

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

The Home Outlet

Rbla. Joaquim Ruyra, 29

17300 – Blanes

T. 937998244

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/