Arxiu

Els logopedes detecten un augment d’afonies en la docència per l’ús de mascaretes

Els docents són un dels col·lectius més afectats per afonies i fatiga vocal des de l’obligació de dur mascaretes per la covid-19. Només ha passat un mes i mig des de l’inici de curs però els logopedes ja han detectat nous perfils de pacients. Es tracta de treballadors de cara al públic, sobretot a centres educatius i universitats, que han començat a tenir molèsties, ronquera o afonies.

Hidratar-se i vocalitzar millor

Segons la logopeda Alexandra Lussaud, el més important és la prevenció. Entre les pautes que caldria incorporar hi ha la de beure sovint glops petits d’aigua, evitar apujar el to de veu, vocalitzar millor i incorporar estratègies per captar l’atenció de l’alumnat. Per exemple dur una campaneta per fer-la sonar quan es vol parlar amb tot el grup o, en cas sobretot de classes a la universitat, utilitzar amplificadors de veu portàtils.

Lussaud assenyala que Marta Llebaria és un clar exemple dels nous perfils de pacients que arriben a les seves consultes arran de la covid-19. Són sobretot docents que no havien tingut mai problemes i, en menor mesura, gent que treballa de cara al públic. També han detectat recaigudes d’usuaris que ja havien fet tractaments de logopèdia i que havien estat donats d’alta. L’ús de la mascareta és el comú denominador de tots aquets casos.

Els primers símptomes són pèrdua de la veu a final de frases, molèsties i sequedat al coll, ronquera i fatiga vocal. En els casos lleus, es resol amb una exploració i alguns exercicis personalitzats a cada cas. I en situacions més greus, es deriva a l’otorrinolaringòleg per comprovar que no hi hagi lesions a les cordes, com ara nòduls.

La mascareta redueix molt poc el volum de la veu

Actualment s’està estudiant també com afecta l’ús de la mascareta a la veu. Segons Lussaud, hi ha un article d’uns investigadors valencians que descarten que la mascareta faci de barrera del volum de la veu. S’ha demostrat que només baixa dos decibels i “això és res”, remarca. Des del seu punt de vista, el que realment dificulta la comprensió de qui ens escolta és que no s’articula correctament, és a dir, no hi ha prou moviment de llavis i llengua per l’ús de mascareta. “Això fa que forcem la veu, perquè veiem que no ens escolten”, afegeix. Per compensar-ho, recomana parlar més a poc a poc i vocalitzar millor. Potenciar les expressions de la cara, malgrat estar parcialment tapada, seria una altra bona opció.

Les mascaretes amb la boca transparent serien una bona alternativa, conclou Lussaud, però actualment no estan homologades com a equip de protecció individual ni com a producte sanitari sinó com a mascareta higiènica.

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/