Arxiu

Els incendis en habitatges han augmentat un 16% el gener a Catalunya

Els Bombers creuen que l’onada de fred i el temporal Filomena “poden haver ajudat” a fer créixer el nombre. Per això, des del cos recomanen la instal·lació de detectors de fum que permeten avisar de seguida d’un possible foc a la llar. El sotsinspector dels Bombers i cap del Servei de Prevenció, Carles Noguera, lamenta que actualment el nombre de detectors és “anecdòtic” i adverteix que és una eina “molt eficaç” per evitar que el foc es desenvolupi. Des del cos també han notat un repunt del nombre de persones mortes a dins de casa quan entren en un habitatge, des de l’inici del confinament.

En concret, se n’han registrat un centenar més respecte el mateix mes de l’any passat. De 521 s’ha passat a 620 aquest 2021. De fet, el primer mes de l’any és habitualment el que més incidents d’aquest tipus registra, ja que amb la fred és més habitual l’ús d’estufes de gas o elèctriques. En aquest sentit, des del cos recorden que cal tenir cura de no enfocar els aparells cap a elements inflamables com sofàs o cortines. També és important revisar la instal·lació elèctrica, per evitar sobrecàrregues que puguin generar curtcircuits que puguin desenvolupar en un problema més greu.

Però el motiu més habitual dels focs en habitatge continuen sent les xemeneies. El sotsinspector dels Bombers i cap de Servei de Prevenció, Carles Noguera, assenyala que en moltes llars no es netegen periòdicament. Això fa que es vagi acumulant sutge i acabin encenent-se. Per això, Noguera demana que se’n tingui cura i es netegin, almenys, una vegada a l’any. “Hem de pensar que amb una guspira es pot encendre i propagar-se ràpid”, concreta.

Un altre dels punts d’inici de focs en habitatge sol ser les cuines. En aquest sentit, el sotsinspector adverteix del perill d’un descuit en aquesta estança de la casa. “Quan estem cuinant, hem d’estar per la cuina, no podem despistar-nos o fer altres coses”, remarca. I és que un dels riscos d’una paella que s’encén és que s’estengui a la campana.

Per tot plegat, des del cos recomanen la instal·lació de detectors de fum. Noguera lamenta que actualment aquest element és “gairebé anecdòtic” a les llars catalanes, malgrat que es tracta d’un dispositiu “essencial” per poder actuar de manera ràpida en cas d’incendi. De fet, en països com França són obligatoris en els habitatges. “Ens permet detectar l’incendi en un estadi molt inicial i això és clau”, remarca Noguera.

Escoltar Carles Noguera:

Vallès Occidental, Maresme i Baix Llobregat

Per comarques, les de Barcelona són, de llarg, les que més focs en habitatges han registrat el primer mes de l’any. En concret, destaquen el Vallès Occidental, on se n’han produït 68. Els Bombers han hagut d’actuar 55 vegades per aquest motiu al Maresme i 52 al Baix Llobregat. El Barcelonès és la quarta comarca amb més incidents amb 51.

Més morts a casa

Noguera explica que han notat un repunt de persones que troben mortes quan fan entrades en habitatges. Una situació que s’ha donat especialment arran del confinament. “Nosaltres no sabem quines són les causes de la mort, però sí que és veritat que trobem més persones que han mort a casa seva”, remarca.

En aquest sentit, el cap de Servei de Prevenció dels Bombers assenyala que els serveis de teleassistència són “imprescindibles” per poder actuar a temps, sobretot amb les persones grans.

Publicitat

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

Web

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Web

Escola Cor de Maria

Passeig de Santa Bàrbara, 1

17300 – Blanes

T. 972333087

Web

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Web

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

Web
Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/