Arxiu

Els cultivadors d’arbres de Nadal confien mantenir les vendes a través d’internet i centres de jardineria

El Montseny-Guilleries s’ha consolidat com el primer productor d’avets de Nadal del sud d’Europa. La climatologia hi contribueix, perquè hi ha moltes hores de sol, els estius són frescos i humits –cosa que ajuda els arbres a créixer- i durant l’hivern hi fa la fred suficient.

D’aquesta zona en formen part el 95% dels socis que s’agrupen sota el paraigües dels Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC). En total, són 35 productors, que van des de petits autònoms fins a grans vivers i majoristes, sobretot repartits dins el triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau.

Per a ells, ara arriba l’època forta de l’any. Hi ha majoristes que ja fa dies que carreguen tràilers amb avets de totes mides, per repartir-los a botigues i centres de jardineria. Ho fan, però, amb la incògnita de com la pandèmia els pot afectar la campanya; tot i que, d’entrada, són optimistes.

“Volem entendre que aquest serà un Nadal molt de quedar-se a casa, amb la qual cosa vol dir que augmentarà la venda d’aquells productes per decorar la llar”, diu el president de CANAC, Albert Gallifa. L’associació calcula que la demanda d’altres anys es mantindrà –fins i tot, pot repuntar- però que les vendes, inevitablement, s’hauran de fer per altres vies.

“Es distribuirà molt més a través de garden center, i també per internet; allò que caldrà veure ara és si som capaços d’adaptar-nos a aquests canals de distribució, sobretot l’on-line”, precisa Gallifa. De moment, els cultivadors ja han començat a adaptar-se a les noves tecnologies, conscients també que la pandèmia els deixa sense una de les principals plataformes de promoció: les fires i mercats de l’època.

La més representativa del sector, la de l’Avet d’Espinelves, ja ha caigut del calendari. I moltes altres de Nadal, o bé també s’han suspès, o bé s’han readaptat (com la de Santa Llúcia de Barcelona). “Amb les fires no es tracta tant del volum de vendes, sinó de l’esperit nadalenc que les revesteix”, explica Gallifa.

El president admet que no tenir paradeta deixarà tocats petits autònoms, però també entén que els avets continuaran venent-se. “Per això apostem per diversificar canals, tenint en compte que la covid passarà i que aquest any toca adaptar-se”, explica Gallifa.

Un 70% a mercats interns

De tots els arbres de Nadal que es venguin, un 70% aniran a parar a Catalunya o a l’estat espanyol. La resta, s’exportaran a França –aquí, sobretot- i també a Anglaterra, Alemanya o Portugal. També es faran vendes puntuals a països com el Marroc o el Líban.

De fet, França i Alemanya són dos dels països on es compren més avets. En global, cada campanya nadalenca els francesos en compren uns 5 milions; i els alemanys, fins a 8 milions.

A diferència de l’anterior crisi, la del 2008, aquest cop però els cultivadors del Montseny-Guilleries no aposten per reforçar mercats exteriors. Aleshores, fa una dècada, sí que es van intensificar les exportacions. Però Gallifa admet que amb la recuperació de l’economia “tot això va decaure”, perquè també cal tenir en compte que la distància “era un handicap”. “Per això, quan el mercat català i estatal va començar a absorbir molt més, ens vam reorientar”, diu el president de CANAC.

A més, la situació d’abans era molt diferent a la d’ara. “L’economia d’Europa estava molt millor, però ara la covid-19 està a tot arreu, i els de fora es troben exactament igual que nosaltres”, diu Gallifa. A més, el president subratlla que, a l’exterior, també es troben amb la competència dels mercats nord-europeus, que són “molt potents, madurs i estan saturats de producte”.

Camí cap a la DO

A Catalunya, bàsicament, es cultiven les espècies ‘abies nordmanniana’ (la més venuda), ‘abies pinsapo’, ‘picea excelsa’ (més recomanada per a exteriors) i ‘abies masjoanis’. Aquesta última és una espècie autòctona de les Guilleries.

“És una espècie descoberta a Espinelves, i des del CANAC tenim un projecte per recuperar-ne la producció”, diu Gallifa. I de fet, això entronca també amb una altra iniciativa, de la qual ja se’n va parlar fa anys i que ara els cultivadors volen reimpulsar: tenir una denominació d’origen (DO) genuïna per a l’Avet Montseny-Guilleries. “Ho enllaçarem amb la recuperació d’aquesta espècie”, diu el president.

Avets solidaris

L’empresa Avet Solidari, en coordinació amb la Fundació Oncolliga Girona, ha posat en marxa oncoavet.com, una plataforma de venda online d’avets de les Guilleries que destinarà una part dels beneficis a l’entitat gironina per tal que pugui tirar endavant els seus serveis i programes d’ajuda als malalts de càncer i els seus familiars.

Els interessats a col·laborar podran triar entre dos tipus d’avets en diverses mides: Avet Picea Abies Excelsa (des de 39,99 euros) i Avet Abies Nordmanniana (des de 49,99 euros). Una part d’aquest preu (entre un 20% i un 25%, segons el tipus d’avet) es destinarà a l’Oncolliga en concepte de donatiu. A la mateixa pàgina web es podrà adquirir també el tradicional Tió de Nadal. L’avet s’entregarà a domicili (sense cap cost per a comandes superiors als 100 euros) i si es vol es pot programar una recollida post-Nadal.

Els impulsors de oncoavet.com han destacat que amb aquesta iniciativa persegueixen un doble objectiu: d’una banda, promoure un producte local de gran qualitat, com és l’avet natural dels vivers de les Guilleries, i d’una altra, col·laborar amb una causa benèfica.

La Fundació Oncolliga Girona, per la seva part, ha expressat el seu agraïment pel fet d’haver estat elegida com a beneficiària d’aquesta iniciativa solidària, especialment en aquests moments en què l’entitat pateix una reducció important d’ingressos a causa de les restriccions implantades per fer front a la Covid-19. “No podem fer la majoria de les activitats solidàries que fèiem habitualment per evitar aglomeracions i estem buscant alternatives de tipus virtual per aconseguir recursos perquè les necessitats dels malalts de càncer són les mateixes que abans de la Covid o fins i tot han crescut, perquè el sistema sanitari està col·lapsat i hi ha molta angoixa”, ha explicat la presidenta d’Oncolliga, Lluïsa Ferrer. Per això, ha afegit, “la col·laboració d’empreses i particulars, ja sigui a través de donacions directes o d’iniciatives benèfiques ens és més necessària que mai”

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/