Arxiu

Els catalans surten al carrer per celebrar Sant Jordi

Els floristes celebren que han venut més roses perquè aquest Sant Jordi no hi ha hagut “intrusisme”.

Xavier Bosch, amb ‘La dona de la seva vida’ (Columna Edicions) i María Dueñas, amb ‘Sira’ (Editorial Planeta) han estat els autors de ficció més venuts en català i castellà respectivament aquest Sant Jordi, segons la llista que ha fet pública el Gremi de Llibreters. En català, el segon i el tercer lloc l’ocupen ‘Consumits pel foc’ (Proa), de Jaume Cabré, i ‘Tàndem’ (Ediciones Destino), de Maria Barbal, mentre que en castellà són ‘Independencia’ (Tusquets Editores), de Javier Cercas, i ‘El juego del alma’ (Suma de Letras), de Javier Castillo. Pel que fa a la no-ficció, ‘A cor obert’ (Columna Edicions), d’Oriol Mitjà, i ‘El humor de mi vida’ (Harper Collins), de Paz Padilla, han estat els més triats pels lectors en català i castellà.

La llista facilitada pel Gremi de Llibreters enumera els cinc primers autors més venuts de cada categoria. En el cas de la ficció en català, després de Bosch, Cabré i Barbal els lectors han optat per ‘L’home que va viure dues vegades’ (Columna Edicions), de Gerard Quintana, i per ‘Canto jo i la muntanya balla’ (Anagrama), d’Irene Solà.

Pel que fa a la ficció en castellà, Dueñas, Cercas i Castillo han estat seguits per Eduardo Mendoza amb ‘Transbordo en Moscú’ (Seix Barral) i per Elísabet Benabent amb ‘El arte de engañar al Karma’ (Suma de Letras)

En el cas de la no-ficció en català, Mitjà ha estat acompanyat al pòdium pel recentment traspassat Arcadi Oliveres amb ‘Paraules d’Arcadi’ (Angle Editorial) i per ‘El dia que vaig marxar’ (Univers de llibres), d’Albert Om. En els llocs quatre i cinc, ‘Les hores greus’ (Símbol Editors), de l’expresident de la Generalitat Quim Torra, i ‘L’armadura del rei’ (Ara Llibres), d’Albert Calatrava, Eider Hurtado i Ana Pardo.

A la no-ficció en castellà, el segon autor més venut ha estat ‘El infinito en un junco’ (Siruela), d’Irene Vallejo, i ‘En tierra de Dionisio’ (Acantilado), de María Belmonte, ha ocupat la tercera plaça. Per darrere, ‘Niadela’ (Errata Nature Editores), de Beatriz Montañez, i ‘La armadura del Rey’ (Ara Llibres, d’Albert Calatrava, Eider Hurtado i Ana Pardo.

El Gremi de Llibreters llista també els llibres més venuts en català i en castellà de literatura infantil i juvenil. En català han estat ‘Gràcies. Història d’un veïnat’ (Animallibres Editorial), de Rocio Bonilla Raya; ‘Sant Jordi i el drac. Minipops’ (Combel Editorial), de Meritxell Martí Orriols; ‘Sant Jordi de les Galàxies’ (Combel Editorial), de Jaume Copons i Liliana Fortuny; ‘Etiquetes’, (Bindi Books), de Joan Turu Sánchez, i ‘Parla bé, collons’ (Montena), de La Incorrecta.

En castellà, els més venuts en literatura infantil i juvenil han estat ‘El campamento’ (Editorial Planeta), de Blue Jeans; ‘Exi. Bienvenidos a Glitch City’ (Editorial Planeta), d’Exi; ‘Los Compas y la maldición de Mikecrack’ (MR Ediciones), de Mikecrack, El Trollino i Timba Vk; ‘Trolardy y el pan dorado’ (Mr Ediciones), de Trolerotutos i Hardy, i ‘Los Compas escapan de la prisión’ (MR Ediciones), de Mikecrack, El Trollino i Timba Vk.

Tot plegat en el marc d’una diada de Sant Jordi que ha assolit unes vendes “millors del que s’esperava”, segons la nota de premsa que ha fet pública el Gremi de Llibreters. En concret, l’entitat calcula que s’ha venut un 75% dels llibres venuts el 2019, any prepandèmia. Les xifres definitives no se sabran fins a la setmana vinent però el Gremi avança que s’ha superat el milió d’exemplars.

Els floristes celebren que han venut més roses perquè aquest Sant Jordi no hi ha hagut “intrusisme”

El Gremi de Floristes calcula que ha venut uns quatre milions de roses aquest Sant Jordi, de fet, el seu president, Joan Guillén, calcula que se n’han despatxat més que altres anys perquè aquesta diada no hi ha hagut “intrusisme”. A parer seu, enguany ha sortit el “talent al carrer” i sosté que les roses que han sortit al carrer estaven molt “més ben preparades i muntades” que altres anys. El sector ha atribuït les cues que s’han fet a molts establiments al llarg del dia a l’aforament limitat al 30% i defensa que “hi ha hagut molta harmonia” i que ha estat un “Sant Jordi segur”. Guillén dubta que “algú s’hagi pogut quedar sense rosa” i defensa que aquesta ha estat una diada més “sostenible” i amb una flor de més “qualitat”.
“El més important per nosaltres és que la seguretat ha funcionat perfectament bé”, ha resumit el president del Gremi de Floristes. Guillén ha reconegut que en aquesta ocasió tenien menys roses en estoc, ja que fa dos anys se’n van vendre uns set milions i aquest any calcula que només n’han pogut despatxar uns quatre milions perquè entre un 70 i un 80% de les roses que es venen per Sant Jordi s’importen de Llatinoamèrica, on moltes zones s’han vist afectades pel temporal la ‘Niña’. “La capacitat de reacció era nul·la en aquest moment”, ha respost en saber que molts proveïdors grans s’han quedat sense roses.

“La gran pregunta és si hi ha persones que s’han quedat sense roses o hem fet un Sant Jordi més sostenible d’aquesta manera”, ha reflexionat en veu alta tot criticant la massificació i la poca qualitat de les flors en altres diades. “Hem de buscar un futur que sigui més en aquesta línia”, ha defensat tot destacant que “la qualitat i la sostenibilitat són la clau perquè Sant Jordi sigui un èxit”.

En ser preguntat pels preus, Guillén ha detallat que “han anat dels 3,5 euros en amunt” perquè aquest any totes les flors tenien un “valor afegit”. “Si hi poses tronc natural, si hi poses cordills, si hi poses elements sostenibles…això és el que es reflecteix en el preu”, ha conclòs tot recordant que els floristes són “artesans” i que “això és el que marca la diferència”.

Publicitat

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/