Arxiu

El Trueta dona per “controlat” el brot de Klebsiella que ha provocat la mort d’un nadó prematur

A la unitat de neonatologia hi ha ingressats tres infants a qui han detectat el bacteri però no han emmalaltit

 

“El brot, en el moment actual, està totalment controlat”, ha afirmat el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, que precisa que des del 4 d’abril no s’ha detectat el bacteri en cap dels prematurs ingressats a la unitat de neonatologia del Trueta. Guix també ha volgut “remarcar” que el brot detectat a l’hospital gironí “no té res a veure” amb el que hi va haver a la Vall d’Hebron, on van morir dos nadons prematurs afectats també per Klebsiella.

El director clínic de pediatria del Trueta, Lluís Mayol, ha detallat que es tracta d’un bacteri que viu en el tub digestiu i que no acostuma a provocar complicacions. “Estem parlant d’un nadó que neix a les 24 setmanes i pesa 600 grams, li falla el sistema neurològic, el respiratori, l’immunitari, el digestiu, i les bactèries troben un camp abonat perquè no té gairebé defenses”, ha precisat.

De fet, ha concretat que un nadó neix amb el tub digestiu “estèril” però, a partir d’aquest moment, hi ha diferents bacteris que “colonitzen” el sistema digestiu. La Klebsiella forma part d’aquest “grup de quatre o cinc bactèries típiques” que provoquen infeccions en bebès prematurs. “No té més moralitat que les altres”, ha concretat Mayol que afegeix que la causa de la mort del nadó és, essencialment, la “immaduresa” per haver nascut prematur extrem.

“Estem parlant de nadons extremadament fràgils”, ha afegit Guix que destaca que fa deu o quinze anys els bebès que naixien tan aviat no tenien possibilitats de sobreviure però actualment entre el 70 i el 80% dels nadons acaben rebent l’alta i tenint una vida normal.

El director de Salut Pública ha fet una crida a la calma i ha subratllat que la Klebsiella és un bacteri “relativament freqüent” en unitats on hi ha pacients immunodeprimits, com és el cas de les unitats de cures intensives o de neonatologia. Entre el 2015 i el 2018, hi ha hagut vuit brots del bacteri declarats a Catalunya amb 94 afectats, dels quals set van morir.

Brot declarat al març

El director clínic de pediatria ha exposat que des de desembre hi va haver un “degoteig” de casos de nadons portadors del bacteri al Trueta. Alguns dels infants van desenvolupar infeccions “lleus” com ara conjuntivitis “no severes”.

Aleshores, la unitat ja va extremar les mesures per evitar contagis i intentar detectar-ne l’origen. A partir del març, però, van detectar un increment inusual de casos arribant a 12 nadons “portadors sans” del bacteri i va ser llavors quan van declarar el brot al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona. A l’abril es va detectar un nou cas (el tretzè), el del nadó que va acabar morint.

Segons Mayol, dos dels nadons van desenvolupar infeccions “més importants”. Un d’ells, nascut a les 26-27 setmanes de gestació, va tenir un quadre sèptic però el van poder curar. “El segon cas va ser el nadó que no vam poder remuntar de les seves patologies i aquest diumenge va morir”, ha lamentat.

140 cultius

Lluís Mayol ha especificat que des de la unitat de neonatologia han fet “investigació activa” per intentar determinar el focus. “Hem determinat quins nens de la unitat són portadors, els hem posat en aïllament, hem mirat també les mares hospitalitzades i hem fet cultius ambientals”, ha detallat. Tot i això, no han pogut concretar l’origen del brot.

La Klebsiella és un bacteri que acostuma a trobar-se en llocs humits. Per aquest motiu, segons explica Mayol, ha fet fins a 140 cultius, centrats sobretot en sabons, aixetes o piques. “La UCI està neta però, tot i això, hem continuat fent neteges intensives i hem aïllat els nadons portadors en llocs diferents i amb personal concret que només tocava aquell infant”, ha concretat.

El Trueta exposa que fa 20 dies de la detecció del darrer cas de nadó colonitzat pel bacteri i que això porta a pensar que la unitat de neonatologia està “lliure de malaltia”. Els prematurs portadors –excepte els tres que hi ha ingressats encara però que no han emmalaltit- ja han rebut l’alta.

En relació a les possibles fonts de contagi, Lluís Mayol ha assenyalat que és molt complicat determinar de quina manera ha arribat el bacteri als nadons. “Extremem les mesures de neteja però, tot i això, la infecció segueix sent una de les causes importants de mortalitat en aquests nadons”, ha conclòs.

El Trueta ha traslladat el condol a la família del nadó que va morir i ha agraït al personal el “sobreesforç” durant el brot.

Publicitat

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Esyc – Cafés Garibaldi

08490 – Tordera

T. 676571102

 

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/