Arxiu

El sector turístic a l’espera del mes de juliol

Tot i avançar en les fases del desconfinament, el sector turístic gironí segueix sense poder preveure amb claredat la temporada d’estiu que hauria de començar aquest mes de juny. Els empresaris remarquen que la majoria de turisme nacional farà les vacances a l’agost i això els genera la incertesa de saber qui omplirà les habitacions durant el mes de juny i de juliol, que habitualment ho feia el mercat internacional.

La secretària d’Estat de Turisme, Isabel María Oliver, ha remarcat l’obertura de les fronteres a partir de l’1 de juliol aquest dijous en un seminari digital organitzat per la Taula Gironina de Turisme. Tot i així, encara hi ha “moltes incerteses sobre la taula”, tal com ha detallat el vicepresident tercer de la Cambra de Comerç de Girona, Enric Dotras. A més, Dotras ha retret a la secretària que no hagués donat “les respostes” a tots els dubtes que encara hi ha sobre la mobilitat per aquest estiu.Aquestes “incerteses” també les tenen els possibles visitants, que en els últims dies ja s’han començat a interessar per la Costa Brava. El president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, ha assegurat que s’han registrat “moltes entrades en els portals de reserves” dels establiments gironins, però malgrat interessar-se per la disponibilitat, es produeixen “molt poques reserves”.

Dins del sector del càmping, aquesta situació encara és pitjor ja que, més enllà de l’interès que hi hagi, cada dia tenen “moltes i moltes anul·lacions”. Es tracta de reserves de clients anglesos, sobretot, que ja veuen que el juliol no podran anar fins als càmpings gironins. Per això, el president de l’Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra, ha avançat que els espera “un juliol complicat”. En aquesta línia, Gotanegra ha recordat que tenen molta oferta turística i per això necessiten el visitant internacional per cobrir totes les places. “El turisme nacional no és suficient”, ha afegit el president.

En una situació similar hi ha els apartaments turístics de la demarcació. El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA). Lluís Parera, ha detallat que no són capaços de fer cap previsió pel mes de juliol. Parera sí que ha insistit en què cal garantir la “lliure circulació a l’espai Schengen”. Sobre el mes d’agost, el president de l’ATA s’ha mostrat més optimista i preveu una caiguda d’entre el 10 i el 15% en l’ocupació respecte l’any passat. Lluís Parera ha detallat que l’agost és el més per excel·lència de les vacances dels espanyols i això fa que els garanteixin unes ocupacions altes.

“Moment clau” per millorar la destinació

El president de l’Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra, ha aprofitat el seminari de la Taula Gironina de Turisme per demanar a les administracions públiques que vagin de la mà del sector privat. Per a Gotanegra, aquest és un “moment clau per treballar junts”, ja que caldrà aprofitar tots els recursos disponibles.

A més, Gotanegra ha demanat que després de la temporada d’estiu es faci una anàlisi de com està la destinació de la Costa Brava. “Hi ha moltes coses per resoldre”, ha afirmat el president de l’Associació de Càmpings. Gotanegra ha posat d’exemple el mal estat d’alguns camins de ronda o la falta de manteniment de diverses platges. Inversions que han de fet administracions locals i estatals, però que “cal revisar”. Pel president és clau que “la destinació sigui impecable”.

Es dispara la demanda d’autocaravanes
D’ençà que han reprès l’activitat després del confinament, als concessionaris del sector del caravàning no paren d’arribar peticions de clients que volen llogar un vehicle per aquest estiu. “Oferim una seguretat comparable amb estar a casa, sense exposar-te a aglomeracions”, destaca Joan Mata, que assegura que bona part dels clients que reben actualment no havien viatjat mai amb aquest sistema.

Tenint en compte el ritme de trucades i visites, ASEICAR calcula que el lloguer d’autocaravanes d’aquest estiu –de juny a setembre- creixerà un 40%, mentre que el de caravanes ho farà en menor mesura. La diferència es basa en les facilitats de mobilitat i aparcament que permet el vehicle compacte, apunta Mata, que defineix el caravàning com “un sector que va d’acord amb la situació provocada per la pandèmia”.Per afrontar l’auge de demanda que estan copsant aquests dies, els concessionaris han de refer les previsions d’adquisicions de vehicles. Joan Mata explica que el sector acostuma a treballar amb una antelació d’entre sis i vuit mesos, “i la tardor passada ningú tenia ni idea que tindríem una pandèmia”. Tot i el contratemps, assegura que les empreses faran “tot el possible” per respondre la demanda, ja que el parc de 6.000 autocaravanes que es van llogar l’any passat a tot l’estat espanyol a més de 200.000 famílies els serà del tot insuficient.

Des d’ASEICAR defensen que el lloguer de les autocaravanes “no és gaire car si es té en compte que tens cuina i lavabo”, i asseguren que la mitjana del preu se situa entre 120 i 150 euros al dia. Pel que fa a la compra, el preu d’aquests vehicles ronda els 60.000 euros. El sector admet que aquest serà un any en què baixarà l’interès per adquirir una autocaravana de propietat.

Pel que fa als protocols de desinfecció dels vehicles arran de la crisi de la covid-19, ASEICAR ha establert l’ús d’una màquina d’ozó i de peròxid d’hidrogen fumigat. El tractament s’aplica a l’interior de les autocaravanes durant trenta minuts i posteriorment el vehicle necessita una ventilació de dues hores. “Un cop acabat, marquem el vehicle amb una etiqueta per certificar que està higienitzat”, remarquen.

Els ports esportius a l’espera de l’arribada de turistes

La imatge habitual de l’estiu a la Costa Brava és la de platges plenes i multitud d’embarcacions solcant el mar. Una postal que ja hauria començat a veure’s a les acaballes d’un maig amb temperatures gairebé estivals. La crisi sanitària i les restriccions a la mobilitat han impedit, fins al moment, que la immensa majoria d’usuaris hagin pogut gaudir de les platges i del mar.

Als ports de la Costa Brava la meitat dels clients i usuaris són estrangers, principalment europeus. I de la resta, dues terceres parts provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Creiem que els serveis aniran augmentant progressivament, a mesura que la mobilitat es vagi permetent”, ha destacat.

Els ports ja s’han preparat per adaptar els serveis a les mesures sanitàries i higièniques traçant circuits per reduir al màxim el contacte físic amb el client i establint protocols per garantir la distància social i les desinfeccions després de cada ús de les embarcacions que es lloguen o dels equips per fer esports aquàtics com taules de surf, de paddle o de kite.

“A la Costa Brava en particular, pensem que a mesura que es recuperi la mobilitat entre països a Europa, recuperarem més la normalitat, encara que sigui una normalitat atípica”, ha remarcat Roca. A més, també recorda que molts dels usuaris estrangers dels ports esportius tenen segones residències a les poblacions de la costa: “Som optimistes i ens imaginem un estiu amb gent als ports i al mar, complint les distàncies de seguretat i les mesures d’higiene”.

La temporada d’estiu és clau per als ports turístics, com els de la Costa Brava: “Si es pot recuperar certa normalitat l’impacte serà menor, però si acaba sent una temporada molt més fluixa del que preveiem, serà molt més gran”. Roca calcula que caldrà esperar a setembre per poder comptar amb les xifres reals.

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

Esyc – Cafés Garibaldi

08490 – Tordera

T. 676571102

 

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/