Arxiu

El sector TIC a Catalunya, immune a la covid-19: l’ocupació creix un 19,1%

El sector tecnològic resisteix davant la crisi del coronavirus, i és més, el nombre d’ocupats en Tecnologies de la Informació i la Comunicació ha crescut a Catalunya en el tercer trimestre, segons dades de l’enquesta de població activa publicada per l’Institut Nacional d’Estadística .

Aquestes xifres disten molt de la mitjana registrada a l’Estat, amb un descens del 0,9%. Aquest creixement a Catalunya s’explica en part per la naturalesa de Barcelona com a principal pol tecnològic del sud d’Europa, tal i com assegura el director de talent digital de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí:

 

 

En termes generals, la crisi del coronavirus ha tingut un impacte positiu des del punt de vista de l’ocupació en el sector tecnològic. Aquest mercat ha hagut de donar resposta a les necessitats provocades per la pandèmia, per exemple amb la implementació del teletreball o la prestació de serveis en línia o la ciberseguretat. És per això que aquesta situació ha requerit més professionals tecnològics.

Però com és evident, no tot han estat millores, ja que les companyies proveïdores de serveis per a empreses d’automoció, aeronàutica o tèxtil han estat fortament perjudicades pel coronavirus. Així ho ha explicat la responsable d’innovació del clúster, Rosa Maria Sánchez:

 

 

El creixement de l’ocupació en el sector tecnològic és, precisament, un dels principals reptes d’aquest sector. “El mercat és extremadament competitiu i falta talent”, explica el director d’Ocado Technology a Barcelona.

“La gran paradoxa és que, en un context on es destrueixen llocs de treball, hi ha escassetat de perfils tecnològics”, explica el director de talent digital de Mobile World Capital Barcelona. Com a solució, Arrufí planteja l’atracció d’empleats d’altres economies, la generació de talent “de base” a través de l’impuls de vocacions tecnològiques o científiques i el “reciclatge” de professionals.

“El gran repte és aconseguir que els treballadors de sectors en plena transició digital, com l’automoció o la banca, continuïn en el sector desenvolupant un rol digital”, proposa.

De moment, la majoria de companyies del sector ofereixen un lloc a distància de manera temporal per als treballadors internacionals, amb perspectives d’incorporar el treballador presencialment a Barcelona un cop es recuperi la normalitat. Entre març i maig la contractació de professionals d’altres països es va aturar per la “incertesa” provocada per la pandèmia, segons el director de talent digital de Mobile World Capital Barcelona. Després de l’estiu, el mercat local es va recuperar i les empreses van mantenir les ofertes internacionals, però per treballar en un entorn remot.

Barcelona està en un moment d’expansió “molt gran en l’àmbit tecnològic”, segons el director d’Ocado Technology a Barcelona i, com a tal, és una ciutat amb una gran capacitat per atraure talent internacional.

Les ‘deep tech’, dedicades a impulsar la innovació de les empreses a través de millores en els processos de digitalització de les cadenes de producció, també han generat ocupació durant la pandèmia. “Els nostres socis han creat trenta llocs de treball des de març fins ara”, assegura la mànager de comunicació i projectes de Secpho, Elisenda Lara. El clúster d’innovació, amb seu a Barcelona, està format per més de 150 empreses, centres tecnològics i grups d’investigació.

Les perspectives són molt bones per a les empreses de ‘deeptech’, ja que l’impuls de la innovació sobretot en aquest context de pandèmia  és l’única via per aconseguir una economia competitiva.

Publicitat

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/