Arxiu

El president espanyol anuncia el cessament de Puigdemont i tots els consellers

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquests dissabte que assumirà directament el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya un cop l’article 155 de la Constitució sigui aprovat pel Senat. En una compareixença, Rajoy ha dit que el seu objectiu és convocar eleccions en “un termini màxim de 6 mesos” o “tan aviat quan hi hagi normalitat institucional”. El president espanyol ha afegit que l’objectiu del 155 és cessar el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers. A més, Rajoy ha anunciat la restricció dels poders del Parlament de Catalunya, que estarà controlat pel Senat. La presidència del Parlament no podrà “proposar candidat a la presidència de la Generalitat” ni adoptar “iniciatives contràries a la Constitució”.

“La primera mesura que adoptarà el govern espanyol està íntimament relacionada amb l’objectiu que hi hagi eleccions”, ha dit Rajoy, afirmant que “la facultat de dissoldre el parlament, si així ho decideix el Senat, passa al president del govern” espanyol. El president espanyol ha dit que haurà de “convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos”. “Però la meva voluntat és fer-ho tan aviat com hi hagi normalitat institucional, que és un dels objectius del futur”, ha matisat. “Celebrar eleccions és l’objectiu que vol la majoria”, ha dit Rajoy, que ha assegurat que així vol imposar “el sentit comú”.

Rajoy ha anunciat “el cessament del president, el vicepresident i els consellers de la Generalitat”. A més, ha dit que les seves funcions, d’acord amb l’activació del 155, correspondran “als òrgans o autoritats que designi” el govern espanyol. “En principi la idea és que siguin els ministeris els que assumeixin aquesta responsabilitat”, ha dit Rajoy.

Segons Rajoy, en el marge de temps entre l’anunci de l’activació del 155 i la seva aprovació al Senat, el president Puigdemont no pot evitar la intervenció. Pel president espanyol, l’única manera que s’aturi l’aplicació del 155 és que el Senat hi voti en contra.

El president espanyol ha dit que la intervenció també afectarà el funcionament del Parlament de Catalunya, que veurà restringides les seves competències, sotmeses al Senat. Rajoy ha anunciat que la presidència de la cambra catalana no podrà proposar “candidat a la presidència de la Generalitat” ni impulsar el debat d’investidura. “El control serà assignat al Senat”, ha dit Rajoy.

D’altra banda, preguntat sobre la intervenció dels mitjans públics de comunicació catalans, com TV3, Rajoy ha assegurat que les responsabilitats que fins ara tenia la Generalitat “les assumiran els nous gestors”.

Mariano Rajoy ha dit que l’article 155 té quatre objectius: tornar a “la legalitat”, recuperar “la normalitat i la convivència”, continuar “amb la recuperació econòmica” perquè “està en perill evident” i “celebrar eleccions en situació de normalitat”. El president espanyol ha negat que l’Estat suprimeixi l’autogovern de Catalunya i ha dit que només es “limita”, segons ell, ha “cessar els que l’han posat en perill”.

Puigdemont reaccionarà al 155 i l’anunci de la seva destitució amb una declaració institucional a les 21 hores

El president assistirà a la manifestació convocada per la Taula per la Democràcia a Barcelona

 

Publicitat

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Centres Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/