Arxiu

El jurat declara la parricida de Girona culpable d’assassinat però conclou que tenia les capacitats “molt disminuïdes”

El jurat popular ha declarat culpable d’assassinat M. Àngels Freixas, la mare que va matar la filla de 10 anys ofegant-la a la banyera després de drogar-la el 30 de desembre del 2019. El veredicte, però, conclou que en el moment dels fets l’acusada tenia “molt disminuïda la capacitat per decidir” com a conseqüència del trastorn depressiu que patia. El jurat popular, i per 6 vots a 3, li aprecia una eximent incompleta d’alteració psíquica. El veredicte també considera provat l’agreujant de parentiu i l’atenuant de confessió. El fiscal, que inicialment demanava presó permanent revisable, sol·licita ara 20 anys de presó, la mateixa pena que vol l’acusació particular. La defensa demana la pena mínima i que la compleixi en un centre psiquiàtric.
El jurat popular ha conclòs que cap a les dues de la tarda del 30 de desembre del 2019 l’acusada, i “tal i com ho havia planejat”, va dissoldre 80 pastilles de benzodiazepina en aigua i li va fer ingerir el líquid a la petita. Quan la nena ja estava “en estat d’inconsciència”, “la va introduir a la banyera plena d’aigua i va pressionar el seu cos per mantenir-la al fons fins a causar-li la mort”. El fets van tenir lloc a un pis de la ronda Ferran Puig de Girona.

En l’assassinat tots els membres del jurat hi ha estat d’acord però no hi ha hagut unanimitat a l’hora d’apreciar-li l’eximent incompleta d’alteració psíquica. Amb 6 vots a favor i 3 en contra, el jurat considera que, en el moment de perpetrar el crim, l’acusada “tenia molt disminuïda la capacitat per decidir realitzar una altra conducta diferent a la de matar-la per solucionar el greu problema que, per a ella, suposava cuidar sola de la seva filla i que la menor continués patint”.

El jurat popular s’ha basat en l’historial d’internaments psiquiàtrics i en els testimonis de les veïnes a qui va confessar els fets que van dir que actuava com un “robot” o com si estigués “somnàmbula”. Tot i que els psiquiatres van apuntar que la dona no tenia idees delirants ni va patir cap brot psicòtic i que sabia el que feia quan va matar la nena, el veredicte sí que recull que tenia “sentiments persistents de desesperança, ruïna, inutilitat i desbordament”.

A més, també exposen que tenia diagnosticat un trastorn bipolar de component predominantment depressiu de “llarga durada”, amb un intent de suïcidi el 2013 i dos ingressos hospitalaris a la unitat psiquiàtrica del parc hospitalari Martí i Julià de Salt el mateix 2019; el primer des de l’agost fins a l’11 de desembre i el segon del 18 al 24 de desembre. Tres dies després de rebre l’alta i tres dies abans del crim, va tornar a anar a urgències “verbalitzant tenir por d’ella mateixa” però aleshores el psiquiatre que la va atendre va considerar que no calia que tornés a ingressar.

El jurat popular també li aprecia l’agreujant de parentiu i l’atenuant de confessió: “Després de matar la seva filla, va comunicar els fets a la policia a través del telèfon d’emergències 112 i es va quedar al domicili fins que van arribar els agents dels Mossos d’Esquadra, a qui va reiterar que havia matat la seva filla”.

El de la parricida de Girona era el primer cas que arribava a judici a l’Audiència de Girona en el qual la fiscalia sol·licitava presó permanent revisable. Ara, i tenint en compte que el jurat popular ha apreciat l’eximent incompleta, el fiscal Enrique Barata demana 20 anys de presó i, com a mesura de seguretat, que segueixi tractament psiquiàtric. Els advocats Óscar Álvarez i Óscar Ballester de l’acusació particular en nom del pare de la nena demanen també 20 anys de presó.

La defensa, encapçalada pel lletrat David Muñoz, sol·licita la pena mínima i que la compleixi en un centre psiquiàtric no penitenciari. El judici ha quedat vist per a sentència.

Publicitat

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

DRIVIM CALELLA

C/. Sant Jaume, 469

08370 – Calella

T. 937691104

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/