Arxiu

El Govern reforça l’atenció a la violència masclista i crea 60 noves places d’acollida davant l’augment de casos

El Govern destinarà 2,9 milions d’euros addicionals a un pla de xoc contra la violència masclista per reforçar els seus serveis després que arran del confinament i l’estat d’alarma gairebé s’hagin triplicat les atencions. Concretament, s’obriran tres nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) – al Vallès Occidental, al Baix Llobregat i a l’Alt Empordà – i s’ampliaran els serveis d’acollida i urgència amb unes 60 noves places en diferents comarques perquè arribin al conjunt del territori. Així, s’arribarà a un total de 200 places. Segons ha explicat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant les primeres setmanes del confinament les trucades als serveis d’atenció van duplicar-se i en les darreres s’han gairebé triplicat.
També han atès més de 500 dones que s’hi adreçaven per primer cop.

“És una xacra que malauradament no ha desaparegut sinó que s’han produït noves situacions que cal atendre”, ha dit Aragonès. El pla de xoc ja comptava amb un pressupost de 13,5 milions d’euros i amb aquests 2,9 milions addicionals disposarà de 16,4 milions per al 2020.

Nous serveis i places

Així, amb el pla de xoc es crearan tres Serveis d’Intervenció Especialitzada, un nou Servei d’Atenció i Acollida d’Urgència titularitat del Departament i 60 noves places a través de 15 Serveis Substitutoris de la Llar, fet que suposa quadruplicar les places de serveis residencials en només 2 anys.

D’aquests 15 serveis hi haurà 3 nous recursos al Baix Llobregat, 2 al Barcelonès i un a les comarques del Bages, Osona, Baix Ebre, La Selva, Alt Empordà, La Noguera, Maresme, Vallés Occidental, Alt Penedès i Baix Camp.

Segons ha destacat en la roda de premsa el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, l’objectiu és “l’arrelament i la capil·laritat a tot el territori, assegurar el dret de qualsevol dona a tenir un recurs a prop per sortir de la situació de violència masclista”.

Homrani ha recordat també que aquests serveis substitutoris de la llar són serveis temporals i gratuïts que compten amb suport personal, psicològic, jurídic i de lleure per facilitar la incorporació sociolaboral de les dones que pateixen violència masclista.

A més a més, també s’obriran dos serveis especialitzats amb un total de 8 places: un per a dones en situació de prostitució i un per a dones amb problemes associats al consum de drogues que han patit violència, que se sumaran als serveis especialitzats ja existents per a dones transgènere i per a dones en situació de prostitució.

Homrani ha destacat que el canvi entre el mapa de serveis que hi havia el 2019 i el que hi haurà a finals del 2020 serà “radical” i ha destacat com el confinament i la situació generada per la covid-19 han fet créixer encara més les necessitats d’atenció.

Atenció de les dones en situació de violència masclista

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones i 1.144 infants. Des de l’inici del confinament, el 16 de març, i fins al 31 de maig s’han atès 469 dones de nova entrada.

Segons ha dit en roda de premsa la subdirectora general de Lluita Contra la Violència Masclista, Montserrat Sánchez, des que va començar el confinament, s’han fet en total 9.633 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista, és a dir, setmanalment s’ha atès una mitjana de 803 dones.

Pel que fa a les atencions a infants i adolescents, les professionals han fet 1.968 atencions, una mitjana de 165 per setmana. Les atencions telefòniques han arribat a triplicar la mitja d’atencions presencials que es feien en un mes anterior al confinament.

Pel que fa als serveis residencials, han continuat la seva activitat habitual seguint les indicacions relatives al confinament i han atès 167 dones i 196 fills i filles
D’altra banda, des del 16 de març, 17 dones i 21 infants s’han incorporat al Servei d’Atenció d’Urgència o d’altres equipaments residencials d’urgència previstos pel Departament durant l’estat d’alarma.

Formació a professionals

Per altra banda, el Departament de Treball, Afers Social i Famílies ha reprès una formació en línia que va haver d’aturar a causa de l’estat d’alarma. Va dirigida a formar 4.134 persones professionals de Serveis Socials Bàsics i Serveis Especialitzats de Catalunya en perspectiva de gènere i per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista.

D’altra banda, durant el confinament s’ha iniciat la formació en línia “Violències masclistes, un problema social”, adreçada a les gairebé 700 persones que gestionen els diferents equipaments i serveis de la Direcció General Acció Cívica i Comunitària (DGACC): 127 persones dinamitzadores de la Xarxa Òmnia, 336 persones que treballen a la xarxa d’equipaments cívics, 208 persones que presten serveis a les Oficines d’Afers Socials i Famílies i 23 persones dinamitzadores de les ludoteques.

Així mateix, el Departament ha programat la formació “Violències masclistes en dones grans” promoguda per la DGACC que s’ofereix ara en format en línia, amb 6 sessions de 2 hores en directe, adreçada a professionals de l’administració o entitats que s’hi dediquen.

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/