Arxiu

El fred intens de principis d’any podria reduir les plagues de processionària del pi

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia recullen que el Filomena ha provocat a Catalunya temperatures mitjanes diàries sota zero els últims dies, amb mínimes inferiors als -10ºC els dies 6 i 7 de gener a bona part del territori, una baixada que podria tenir un efecte inesperat en la processionària.
La larva d’aquest lepidòpter és una de les poques que es manté activa durant l’hivern. De fet, “el fred es considera el principal limitant en la seva distribució geogràfica”, explica el catedràtic de Patologia Forestal de la UdL, Carlos Colinas. Aquesta alimentació hivernal és infreqüent en altres insectes forestals, ja que les temperatures baixes limiten dràsticament l’activitat i el desenvolupament de les larves. Per sobreviure, aquests insectes es mantenen protegits en els seus nius o bosses durant el dia, acumulant calor, per sortir-ne durant la nit i alimentar-se, afegeix.

En els últims anys, Catalunya, com bona part de sud d’Europa, ha registrat un increment progressiu de pinedes afectades per aquesta plaga forestal. Els hiverns suaus seguits de primaveres càlides, afavorits per l’actual escenari d’escalfament global, han facilitat l’expansió d’aquesta espècie que “ha incrementat el seu rang de distribució més de 80 quilòmetres en direcció nord a països com França en els últims trenta anys, segons investigacions recents”, destaca Colinas.

Davant d’aquesta situació, cal veure si esdeveniments climàtics de fred extrem com Filomena podrien suposar un fre a l’avanç de la plaga. “La literatura científica clàssica esmenta que períodes d’algunes hores a -10ºC o -12ºC causaria la mort de moltes de les larves, fins i tot refugiades en els nius”, explica l’investigador del CTFC en l’àrea de sanitat forestal, E. Jordan Muñoz-Adalia.

Tots dos investigadors coincideixen que la successió d’alguns dies amb temperatures per sota del llindar de tolerància de la processionària (com els patits la darrera setmana) tindran un impacte en les poblacions d’aquesta eruga. Així, a les zones més castigades per la borrasca esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera, època en que realitzen les seues processons i causen molèsties a la població per la seva capacitat urticant.

No obstant això “encara és aviat per assegurar que la plaga remetrà de manera general”, afegeixen els investigadors, “tot i que en les zones menys favorables per a l’espècie, com els boscos situats a majors altituds, és probable que s’observin menors danys a l’arbrat aquest 2021, donant un respir a les pinedes”, assenyalen.

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/