Arxiu

El fotoperiodista Jordi Borràs presenta a Blanes ‘Dies que duraran anys’

L’acte es va haver de retardar mitja hora per la presència d’un dels responsables dels grups GDR del Bages que fa dues setmanes va increpar i amenaçar al fotoperiodista a Girona.

 

La sala d’actes de la Casa del Poble de Blanes es va omplir de públic per allotjar la presentació del llibre ‘Dies que duraran anys’, del fotoperiodista Jordi Borràs. Es tracta d’una narració visual que inclou les imatges més impactants i emotives del ‘Procés’ o, tal com ho descriu l’autor; “La tardor més bèstia de les nostres vides’.

Se centra en els darrers mesos del 2017 i arrenca al setembre, quan es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de transitorietat jurídica que va permetre la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i conclou amb l’exili i empresonament d’alguns polítics catalans després de l’aplicació del 155. Abans, s’atura especialment en dates que van marcar la història del país: el 20 de setembre i el 3 d’octubre.

Bocins de memòria plasmats en imatges

L’exhaustiu treball periodístic de Jordi Borràs al Parlament de Catalunya, els centres de votació de l’1 d’octubre i els moments viscuts arran de terra, a peu de carrer, farceixen un llibre que ja està escrit en imatges en moltes memòries vives, s’estigui a favor o en contra de l’independentisme. A banda d’instantànies de Borràs, també n’hi ha d’altres companys de professió com Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans o Míriam Lázaro, entre d’altres.    

Per acompanyar les imatges, hi ha breus textos d’escriptors i periodistes que narren en primera persona com van viure les històriques jornades. En la presentació d’ahir al vespre, Jordi Borràs va fer un repàs d’aquests bocins de memòria recordant al mateix temps com les havia viscut com a fotoperiodista: distanciant-se el suficient per mantenir la rigorositat objectiva, però guardant al seu cor les sensacions.

En aquest sentit, una de les anècdotes que va compartir amb el nombrós públic que omplia la Casa del Poble corresponia al Referèndum de l’1 d’octubre, quan les càrregues policials que s’estaven patint en diferents seus electorals ja eren públiques i notòries. Jordi Borràs recorda que es va adreçar a una àvia que tenia al seu costat, avisant-la que anés amb cura, i ella li va contestar molt resolta: “Nen, no et preocupis, que les dents ja no són meves”.  

Són en definitiva imatges que descriuen sentiments d’il·lusió, frustració, ràbia, incertesa, por, fermesa, valentina, solidaritat i molta dignitat de gent de totes les edats. Les darreres instantànies del llibre corresponen a la gran manifestació que es va fer el 7 de desembre del 2017 a Brussel·les, on es va exiliar part del govern català

Publicitat

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

The Home Outlet

Rbla. Joaquim Ruyra, 29

17300 – Blanes

T. 937998244

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/