Arxiu

El Departament de Medi Ambient de Blanes alerta sobre la innocuïtat per a la salut de la mosca blanca

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes ha alertat sobre una plaga que està creant malestar en alguns indrets de la vila, extensiva a d’altres localitats costaneres, remarcant que la seva presència no és nociva per a la salut de les persones. Es tracta de la proliferació de la mosca blanca, associada a una planta molt concreta: les figueres de moro.

Des de fa pocs anys les figueres de moro –Opuntia ficus-indica, un tipus de cactus- considerades com una espècie invasora, estan afectades per la presència de la caparreta vermella de l’opuntia, el mascle de la qual (mosca blanca), és el més visible i molest. El seu nom científic és Dactylopius opuntiae, i és un insecte paràsit que en condicions normals exerceix un control biològic natural d’aquest cactus, que prolifera especialment als penya-segats que voregen les poblacions costaneres, com és el cas de Blanes.

Un insecte innocu per a la salut dels humans

Aquest insecte s’ha estès ràpidament durant els darreres anys, i s’està convertint en una plaga que molesta als veïns que viuen a prop d’on hi ha figueres de moro i, per afegit, la mosca blanca. De fet, l’any passat diverses persones van alertar de la seva presència a l’Ajuntament de Blanes, i ja llavors se’ls va tranquil·litzar que, com qualsevol altra espècie d’insecte, pot arribar a molestar, però no és nociva per a la salut dels humans.

El cicle vital de la caparreta vermella comença amb la posta d’ous sobre la planta. Després d’eclosionar, apareixen les nimfes, que es poden reconèixer clarament pel seu color vermell intens. En aquest estadi s’inicia la producció d’uns filaments blancs semblants al cotó fluix, uns filaments que acaben cobrint la planta, i finalment quan fan la muda arriben a la seva fase adulta, coincidint amb el període estiuenc. Llavors es transformen en femelles els mascles, que tenen un aspecte més llarg i ales.

En aquest moment tendeixen a concentrar-se sobre els punts emissors de llum de carrers i habitatges, molestant així a molts veïns propers: és la mosca blanca que els veïns detecten a prop de les seves cases. Actualment no hi ha mesures de tractament eficaces per eradicar la mosca blanca, i en aquest sentit la Generalitat de Catalunya no ha considerat necessari promoure cap tipus de control davant l’extensió de la plaga, ja que afecta a una espècie no autòctona.

Com actuar en cas de detectar figueres de moro afectades

En cas de localitzar figueres de moro afectades, que són clarament visibles perquè estan cobertes per una capa blanquinosa, cal distingir si es troben en terreny públic o privat. Si està en una finca privada, el millor consell és retirar manualment el cotó fregant amb un raspall impregnat amb aigua i sabó fins eliminar-ho completament.

Si les pales de la figuera de moro estan molt afectades, la millor opció és enterrar la planta, evitant el transport en bosses o vehicles, ja que d’aquesta manera es podria provocar involuntàriament la dispersió de la plaga. Per contra, si la figuera de moro està localitzada en terreny de domini públic des del Servei de Jardineria de l’Ajuntament de Blanes només es poden anar retirant aquells exemplars que estan molt afectats i que es troben en zones de pas dels parcs i zones verdes urbanes, fàcilment accessibles.

Publicitat

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/