Arxiu

El consumidor post-covid-19 serà més ètic i més digital, segons l’Agència Catalana del Consum

El consumidor post-covid-19 serà més ètic, per una banda, i més digital, per l’altra. Aquesta és una de les conclusions principals de l’estudi ‘Impacte de la crisi covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament’, que ha presentat Beth Abad, directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Coneixement. L’estudi indica que la crisi de la covid-19 ha accelerat tendències de consum com ara la preferència creixent pels comerços locals i socialment responsables, per la compra de productes saludables de forma conscient i una clara reducció en el malbaratament d’aliments. Alhora, s’aposta per la incorporació de la digitalització en molts dels aspectes quotidians de la vida.

L’informe, elaborat pel grup de recerca Factor Humà: Organitzacions i Mercats de la Universitat Rovira i Virgili, explica que des del confinament i tancament inicial fins a la lenta reobertura per fases, els patrons de comportament dels consumidors han anat evolucionant. I per això, anota que és molt difícil predir quins canvis hi haurà a partir d’ara en el comportament dels consumidors, quins comportaments quedaran arrelats i quins hàbits nous, adquirits com a resposta a la crisi, desapareixeran.

En aquest context, la directora de l’ACC, Beth Abad, ha apuntat que “caldrà veure si amb el temps es consoliden les tendències que ens dibuixa l’estudi, ja que el seu abast dependrà de factors diversos, com ara l’impacte de la crisi sanitària en l’economia o, entre d’altres, de la capacitat i l’adaptabilitat a la nova normalitat per part d’empreses i consumidors”. “El que sí que sembla que ha vingut per quedar-s’hi és el teletreball i tot apunta que aquest fet tindrà un impacte en els nostres hàbits de compra”, ha remarcat Abad.

La crisi de la covid-19 ha actuat d’accelerador en la digitalització de molts aspectes de la vida, tot i que d’altres tendències ja presents en el període pre-confinament com ara els hàbits saludables, el consum responsable, la compra de producte local o el comerç de proximitat també han trobat en la situació viscuda una manera de consolidar-se.

Per altra banda, hi ha comportaments que han nascut a conseqüència de la pandèmia i semblen més “transitoris”, com l’exigència per part del consumidor d’un consum segur o l’aparició de la compra de pànic, actituds que segons l’estudi s’aniran refredant a mesura que la situació avanci cap a la nova normalitat. El document apunta que “el canvi d’hàbits provocat pel teletreball, tot i que es considera fruit de la covid-19, sembla que ha vingut per quedar-se” i preveu un seguit de canvis en el consum relacionats amb el fet d’estar més a casa (tipus de compres i consums, horaris, mobilitat, etc.).

També s’observen dos aspectes que han nascut amb la crisi, però que no està clar que durin en el temps: les noves actituds circumstancials, tant positives com negatives, i la crisi econòmica. I és que, tot i que sembla que el consumidor cada vegada té més consciència de la importància de fer un consum més ètic, durant la crisi també s’han detectat actituds negatives com ara el descens del reciclatge. A més, la davallada del poder adquisitiu de moltes famílies podria acabar provocant un nou canvi de prioritats, amb compres centrades en el preu.

Davant les conclusions de l’estudi i amb l’objectiu de fomentar i reforçar actituds ètiques envers el consum, de manera que sigui sostenible, de proximitat, crític, solidari, conscient, i no sexista, la Generalitat ha endegat aquest mes de juny la campanya ‘El consum responsable depèn de tothom’ a través de l’ACC.

Publicitat

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

La Cuina De La Carme

C/. Canigó, 69

17300 – Blanes

T. 872093221

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/