Arxiu

El 73% de les dones ha patit algun tipus de violència a Internet i la pandèmia ho agreuja

El 73% de les dones ha experimentat algun tipus de violència a Internet, segons un informe de la Comissió de Banda Ampla de l’ONU pel Desenvolupament Digital, ‘Combatent la violència en línia contra dones i nenes’. Només a la UE, nou milions de dones han patit algun tipus de violència a Internet i la pandèmia ho ha agreujat: 1 de cada 3 dones que havia patit abusos en línia previs a la pandèmia, ha denunciat que ara “la situació és molt pitjor”, diu l’informe de Glitch. La ciberviolència contra dones i nenes s’ha convertit en un “fenomen ampli i creixent” que no és res més que “la reproducció del que passa al món real, una extensió del que ja pateixen fora de l’espai digital”, apunta l’experta d’European Digital Rights, Chloé Berthélémy. 
Per omplir el buit de protecció cap a les dones a Internet i aportar solucions per a les dones que pateixen assetjament a la xarxa, ha nascut l’Institut Women’s Digital Rights a Barcelona, que compta amb eines tecnològiques per eliminar continguts que vulneren els drets de les dones, amb plans de formació i divulgació per autoprotegir-se a la xarxa i també amb projectes d’acompanyament i assessorament jurídic i psicològic.

“Gairebé no hi ha dades sobre la violència contra les dones a Internet”, apunta la CEO de Women’s Right, Pia Mazuela. La falta de dades deriva en una manca de legislacions concretes arreu del món per afrontar el problema i salvaguardar els drets de les dones quan estan en línia.

No obstant això, a Catalunya, la modificació de la llei 5/2008 del dret a les dones a erradicar la violència masclista ja inclou en les seves definicions el concepte de la violència de gènere que s’exerceix contra la dona en l’entorn digital. “És un gran pas”, diu Pia Mazuela.

Impacte de la pandèmia

La pandèmia de la covid-19 ha agreujat aquest tipus de violències en línia. “La situació està sent molt pitjor”, alerta l’oficial de polítiques i campanyes de l’European Women’s Lobby, Asha Allen.

Un informe de Glitch and End The Violence Coalition (EVAW, per les seves sigles en anglès) ha registrat que a Europa, 1 de cada 3 dones que havia experimentat abusos en línia previs a la pandèmia, ha denunciat que la situació és “molt pitjor” durant la covid-19.

A més, 1 de cada 2 dones o persones no binàries han denunciat haver patit violència en línia des de l’inici de la covid-19.

Context europeu

“La discriminació estructural de la societat està sent reproduïda al món en línia, així que només és una expressió de la misogínia de la societat, que la podem veure reflectida i il·lustrada amb la violència contra les dones i les nenes”, lamenta l’experta de l’European Digital Rights, Chloé Berthélémy.

La ciberviolència pot prendre moltes formes: assetjament en línia, violència sexual basada en imatges (coneguda erròniament com a venjança pornogràfica), discursos d’odi sexistes, o inclús violència per part de la parella amb eines com geolocalitzadors.

Les dades disponibles de l’informe ‘Combatent la violència en línia contra les dones i les nenes: una crida mundial’ de les Nacions Unides indiquen que les dones d’arreu del món tenen 27 vegades més possibilitats de patir assetjament en línia, en comparació amb els homes.

Només a la Unió Europea, nou milions de dones han patit algun tipus de violència a Internet.

Publicitat

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/