Arxiu

El 26-M: Vota

Aquest diumenge 26 de maig es celebraran les eleccions municipals i europeees

 

El col·legis electorals obriraran a les 9h del matí i tancaran a les 20h del vespre, moment en què començarà el recompte de vots. A les municipals es trien els regidors de cada plenari i el proper 15 de juny, aquests regidors escolliran als alcaldes 2019-23.

 

Les xifres del 26-M

 

Gairebé 5 milions i mig de catalans i catalanes estan cridats a votar a les eleccions municipals d’aquest proper diumenge.

De les seves preferències s’escolliran els més de 9.000 regidors i regidores dels ajuntaments catalans. Seran aquests, un cop constituïts els plenaris el mes vinent, que decidiran quina persona ocupa el càrrec d’alcalde o alcaldessa.

De les eleccions de diumenge també en sortiran 130 diputats de les diputacions provincials i 1.028 consellers comarcals.

Aquests diputats i consellers depenen del nombre de vots que tingui cada formació a la demarcació corresponent: Selva o Maresme pel consell comarcal i comarques de Girona o Barcelona per a la Diputació.

 

Llistes tancades

A diferència de les eleccions al Senat d’ara fa un mes, en què hi havia llistes obertes, és a dir, es podien fer un màxim de tres creuetes a candidats del mateix partit o formacions diferents; a les eleccions municipals es vota tota una candidatura, el mateix que es feia al Congrés.

 

Llei d’Hont

 La llei d’Hondt és el procediment matemàtic que s’utilitza per distribuir els regidors entre les candidatures a partir dels vots aconseguits. Les formacions que no aconsegueixen un 5% dels vots no entren en aquests càlculs.

 

Calendari electoral

Es pot demanar el vot fins la mitjanit d’aquest divendres 24 de maig.

  • 25 de maig: jornada de reflexió.
  • 26 de maig: jornada de les eleccions municipals del 2019.
  • 7 de juny: proclamació dels electes.
  • 15 de juny o 5 de juliol: data del ple constitutiu dels ajuntaments.
    • Si no hi ha recurs contenciós electoral: 15 de juny.
    • Si s’ha presentat recurs contenciós electoral contra la proclamació dels electes: 5 de juliol.

 

Programació especial de Ràdio Marina en motiu del 26-M

Començarà a les 9 del matí i acabarà al voltant de la mitjanit, quan ja es conegui la composició dels nous ajuntaments.

Primer es farà un seguiment minut a minut de l’obertura dels col·legis, i després del desenvolupament de la jornada electoral.

A partir de les vuit del vespre, s’informarà del recompte de vots, la composició dels ajuntaments 2019-2013 i podrem escoltar les veus dels protagonistes de la jornada.

La programació especial tindrà continuïtat l’endemà dilluns a l’informatiu del matí amb un resum de tot el que hagi passat el dia abans.

Els serveis informatius de Ràdio Marina preparen un altre programa especial pel dissabte 15 de juny al migdia, moment en què es constituiran els nous ajuntaments i els regidors escolliran als alcaldes.

 

L’ONCE proposa paperetes amb un codi QR per estendre el vot accessible a les eleccions municipals

Defensa que el telèfon mòbil podria identificar el codi i fer una síntesi de veu per tal que el votant pogués exercir el seu dret sense l’ajut de ningú. Segons els responsables de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, el vot accessible s’ha de resoldre per a les eleccions municipals i garantir el vot ”secret i autònom” igual que en els comicis generals, europeus i autonòmics.

L’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) ha denunciat aquest dijous que només quatre municipis catalans garanteixen el vot accessible per a cecs en les eleccions municipals. ACIC es queixa que només Cubelles, Cerdanyola, Ripollet i Palau-solità i Plegamans ofereixen kits en Braille. Barcelona ho va aprovar però encara no ho ha impulsat després d’una notificació desfavorable de la Junta Electoral Central.

 

Eleccions europees 2019

En total, més de 420 milions de persones són cridades a les urnes en les eleccions transnacionals més grans del món que han començat aquest dijous i finalitzaran diumenge.

Contra tot pronòstic de fa només unes setmanes, i tot i haver optat per marxar de la UE, els ciutadans britànics han estat dels primers a votar en les eleccions europees, juntament amb els holandesos.

Mentre que el Regne Unit i Holanda voten aquest dijous, alguns països ho faran divendres i dissabte i la majoria d’estats votaran diumenge. Els últims a dipositar les seves paperetes seran els italians, que podran votar fins a les 23h de diumenge, quan tanquen els col·legis a Itàlia, els darrers a fer-ho a tota la UE.

Pocs minuts després, el Parlament Europeu farà una primera projecció del nou hemicicle basant-se ja en els resultats oficials a 18 estats membre, enquestes a peu d’urna en 8 i intencions de vot en dos més.

Publicitat

LA MASIA TORDERA

C/ Girona, 32-34

08490 – Tordera

T. 937643366

 

 

Electrodomèstics Losada

Av. d’Europa, 43

17300 – Blanes

T. 645299165

Creu Blava

C/. Joan Maragall, 4

08380 – Malgrat de Mar

T. 937654647

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/