Arxiu

Dissolen el Consorci Portal de la Costa Brava-Illa de Blanes

Blanes ratifica la dissolució del Consorci Portal de la Costa Brava-Illa de Blanes, que formaven conjuntament amb la Generalitat.

Blanes haurà de pagar 16 MEUR – un 42’86% del total-, el que suposa 400.000 anuals en amortitzacions, i disposarà en propietat de la Ciutat Esportiva i recuperarà els terrenys que havia cedit com a garantia: on havia d’anar l’anomenada illa Isozaki –més de 6 hectàrees- i uns altres a la carretera de l’Estació. Aquest pagament ja es contemplava en el pressupost 2018 que es va aprovar el passat mes de juny.

 

El deute prové de la construcció de la Ciutat Esportiva, una obra que s’havia de finançar amb els rendiments dels serveis que es col·loquessin a l’anomenada Illa Isozaki, és a dir als terrenys que van dels antics pavellons als antics camps de futbol. El cost inicial era de 30 MEUR, però, el preu es va disparar.

Quim Torrecillas, del PEDECAT, va admetre errors des del principi, “quan es parla d’un projecte d’aquesta envergadura calen voluntats polítiques i els inversors que paguin l’obra. En cas contrari no es pot començar.”

Àngel Canosa, d’ERC, va apuntar que plantejar un litigi podria suposar pagar molts més diners en un futur, “si anem als jutjats, l’ajuntament d’aquí a vuit o deu anys es podria trobar amb un deute de 50 MEUR, tal i com ens hem trobat nosaltres amb diverses sentències desfavorables aquest mandat. No ens agrada, però, el millor és aprovar la dissolució del consorci i pagar”.

Joan Salmerón d’EUIA-ICV, present i molt crític amb el projecte des dels inicis, va proposar que la Generalitat es quedés la Ciutat Esportiva i la gestionés, o que l’ICF perdonés part del crèdit, “no ha assumit estacions d’esquí i la gent ha seguit esquiant? També, donat el temps que ha passat, l’ICF (Institut Català de Finances) ens podria perdonar una part del deute. Estic segur que la Generalitat no ho pagarà tot”.

Salvador Tordera del PP, explica que “és un pastís que no volíem”, i recordava que “l’endeutament afectarà les inversions de futur”.

Per Laia Buixeda de la CUP, “aquest ha estat un projecte ruïnós, la Generalitat no l’ha desenvolupat. Nosaltres sempre hem estat contraris al projecte i al consorci”.

Per Sergio Atalaya de CS, “era una obra faraònica proposada en temps preelectoral. La Generalitat no ha complert els seus acords”. Si no paguem, pot sortir bé o malament, “per responsabilitat ens abstindrem”.

Per Jordi Urgell de Batega per Blanes, “aquests diners els hauria d’assumir l’alcalde que ho va tirar endavant. Els diversos ajuntaments no ha pressionat prou a la Generalitat perquè desenvolupés els terrenys”

Al llarg del debat també es va recordar que la Generalitat deu a Blanes 7 MEUR per diversos conceptes, i que aquests diners podrien servir per reduir el pagament a fer. També es va criticar a la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva que van marxar del Consorci sense pagar res.

També es va proposar demanar una compensació en forma d’inversió a la Generalitat perquè l’obra s’havia plantejat com un projecte de país per compensar les inversions del govern català a les comarques de Tarragona amb Port Aventura. L’alcalde Mario Ros, va recollir el guant, “ho plantejaré al delegat territorial. Podria ser una obra o una part d’una inversió. Quan hi hagi propostes ho treballarem tot junts”

Finalment, la dissolució del Consorci i, i per tant, el pagament dels 16 MEUR es va aprovar amb 11 vots a favor: PSC, PDECAT, ERC i PP.

CS es va abstenir (2 vots) i ICV-EUIA, Batega i CUP (8 vots) hi van votar en contra.

 

Les ordenances pugen un 2’2%

 

L’ajuntament de Blanes ha aprovat les ordenances fiscals, taxes i preus públics que entraran en vigor el gener del 2019, per 9 vots a favor (PSC, PDeCAT i PP), 8 en contra (ICV-EUiA, Batega i C’s) i 4 abstencions (ERC i CUP). Segons el tinent d’alcalde d’Hisenda, Nicolás Laguna, “la projecció de les despeses per al 2019 ha condicionat l’elaboració dels corresponents ingressos, on el més destacat és l’increment del 2’2%, l’IPC català interanual registrat el mes d’agost”.

L’increment del 2’2% de les ordenances municipals 2019 està motivat per diversos factors. Dos d’ells són que durant l’any vinent s’hauran de re-negociar dues pliques importants per la seva quantia: la jardineria pública i la neteja de les dependències municipals, que tenen preus congelats des de fa uns quants anys. Una altra raó són els increments dels costos del personal municipal.

Al tractar-se d’una aprovació inicial, i mentre es presenta el pressupost de l’any vinent, es treballarà per aconseguir la tarifació social, és a dir bonificacions a les persones amb menys recursos. Diversos partits, però van introduir un nou concepte: la progressivitat fiscal, és a dir, que qui més guanyi, pagui més impostos i qui tingui ments recursos, tot el contrari. Nicolás Laguna, va recordar que, “el impostos municipals no poden ser progressius”.

 

Publicitat

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/