Arxiu

Dia Nacional de Gàmbia a Blanes

Blanes ha acollit la celebració del Dia Nacional de Gàmbia que ha commemorat el 52è aniversari de la independència d’aquest país. L’acte institucional ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, i l’han presidit l’alcalde del municipi, Miquel Lupiáñez, acompanyat de l’ambaixador de Gàmbia a l’estat espanyol, Lang Yabou.

Els parlaments oficials els ha completat el representant de la comunitat gambiana a Blanes, Baba Jawo, així com el cònsol a Barcelona, Juan Antonio del Moral, i el cònsol honorari a Girona, Kabuneh Sakoli. També han assistit regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes i altres càrrecs electes de poblacions del voltant.

En el seu discurs, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez,  ha remarcat, “entre tots, Gàmbia i Blanes, s’ha pogut aconseguir una societat multicultural on el progrés, el respecte i la tolerància han estat i són els pilars d’aquest Blanes solidari, divers i complexe”.

Lang Yabou, l’ambaixador de Gàmbia, ha volgut deixar clars un parell de missatges: “Gàmbia està canviant. Per nosaltres Catalunya i Blanes sou molt importants. Aquí venim per aprendre pesca, agricultura i turisme per poder després treballar autònomament al nostre país: Nosaltres hem d’aprendre de vosaltres”.

Especialment emotiva ha estat la menció que ha fet dels seus conciutadans que perden la vida en la recerca d’un futur millor: “No volem que morin a la Mediterrània creuant-la perquè volen venir a Europa en la recerca d’un treball. Per això, necessitem que veniu a Gàmbia a invertir. El nou govern estem treballant per eliminar les pasteres, per poder-los oferir en el seu propi país i, per solucionar aquest problema hem de col·laborar necessàriament”.

La celebració del Dia Nacional de Gàmbia va continuar a l’esplanada de davant la Biblioteca Comarcal de Blanes amb diverses activitats lúdiques i festives.

 

Blanes i Gàmbia

 
Fins l’abril de l’any 2011 la presència de blanencs nascuts a Gàmbia era la més nombrosa i ocupava la primera posició pel que fa al llistat de ciutadans d’origen estranger residents al municipi, amb un total de 841 persones. Actualment són 584 persones i el Marroc continua sent des de fa sis anys el país d’on provenen més persones immigrades, seguit per Gàmbia, Romania, Itàlia, Rússia, Senegal i Uruguai.

Els lligams entre els dos pobles es van estretar encara més a partir dels anys 90, amb projectes de cooperació i solidaritat realitzats a Gàmbia, i que es va iniciar amb la construcció d’una maternitat a Bureng, També es va posar en funcionament un centre de nutrició infantil a Basse en terrenys cedits per les autoritats de Gàmbia.

Un cop finalitzat, la presència de Blanes a Gàmbia va continuar amb el treball realitzat per l’entitat Blanes per Kuwkonku, un projecte inicialment agrícola,  però que finalment ha esdevingut de desenvolupament integral al municipi.

Publicitat

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Esyc – Cafés Garibaldi

08490 – Tordera

T. 676571102

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/