Arxiu

Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Blanes commemorarà aquest cap de setmana el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

La ONU va escollir el 27 de gener perquè es commemorés el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb motiu que aquell dia va tenir lloc l’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau (1940-1945). L’Ajuntament va aprovar amb la unanimitat de les vuit forces polítiques que composen l’arc plenari una moció per declarar Blanes ciutat compromesa amb la difusió de la memòria històrica i l’holocaust.

Actes

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes allotjarà dissabte a les sis de la tarda la presentació del llibre ‘Las siete cajas’ a càrrec de la seva autora, Dory Sontheimer, acompanyada d’Eduardo Martín de Pozuelo, coordinador de l’Àrea Informativa de Terrorisme al diari La Vanguardia. Dory Sontheimer va néixer a Barcelona i va ser educada com a catòlica en l’Espanya de Franco sense saber la veritable història de la seva família.

Quan va morir la seva mare, l’autora –que llavors tenia 56 anys- va descobrir a l’altell de casa seva les set caixes que donen títol al llibre, i que amagaven una identitat i un passat tant desconeguts per a ella com dramàtics. Ordenant aquesta memòria en forma de fotografies, cartes, passaports i altres documents, Sontheimer va reconstruir les seves veritables arrels, que l’han dut durant 12 anys a recórrer mig món: Alemanya, Israel, Estats Units, Canadà i Txèquia.

Va ser així com, seguint les petjades dels seus ancestres, va saber que la seva família es va aixoplugar a Barcelona fugint del nazisme. Els pares de Dory Sontheimer van començar una nova vida negant el seu mateix origen, i van adoptar una llengua, unes creences religioses i un ofici que no eren els seus. Fins i tot es van canviar el seu nom, i van passar a dir-se Conrado i Rosa enlloc de Kurt i Rosl.

La relació entre el nazisme i el franquisme  

Per la seva banda, el periodista Eduardo Martín de Pozuelo, qui també participarà en l’acte de dissabte, coneix de manera molt fidedigna els lligams del franquisme amb el nazisme. L’any 2005 va iniciar una via d’investigació periodística basada en l’estudi de documents secrets desclassificats per les administracions dels Estats Units i la Gran Bretanya, principalment, i quatre anys més tard va rebre el Premi Internacional de la Fundació Raoul Wallenberg per desvetllar la relació real i desconeguda del franquisme i l’Holocaust  mitjançant documents secrets que va trobar a Londres.

Al 2012, va publicar El Franquisme, còmplice de l’Holocaust, un assaig que entrava en la línia del seu anterior treball, Els secrets del franquisme. Aprofundint en les mateixes fonts documentals d’arxius secrets desclassificats, Eduardo Marín va abordar la complicitat del dictador Francisco Franco amb l’extermini de jueus per part del III Reich, així com el control nazi de la premsa espanyola que acaba amb el difícil camí de la transició vista des dels ulls de la resta de països occidentals.

Lectura d’un manifest en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Els actes organitzats a Blanes amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust culminarà l’endemà diumenge, coincidint justament amb la jornada commemorativa que s’escau el 27 de gener. A les 12 del migdia tindrà lloc un acte institucional centrat en la lectura d’un manifest.

El contingut del manifest el donaran a conèixer diversos joves que, amb les seves intervencions, donaran veu simbòlicament a alguns dels col·lectius perseguits pel règim nazi per les seves creences religioses, polítiques, sexuals i d’origen ètnic. La lectura del manifest tindrà lloc al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes, i es completarà amb un acompanyament musical.

 

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

AUTOTALLER MAÇANET BOSCH CAR SERVICE

C/. Torderola, Nau 7

17412 – Maçanet de la Selva

T. 972857145

 

INS BISBE SIVILLA

C/. Valledebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

SPEED QUEEN (Raval)

C/. Raval, 7

17300 – Blanes

T. 665124323

 

COL·LEGI STA. MARIA DE BLANES

C/. de la Salut, 24

17300 – Blanes

T. 972330091

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/