Arxiu

Actes previs pel 25-N

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960.

Cada any, amb motiu d’aquest dia senyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions, així com els diferents ajuntaments commemoren la data amb diferents actes i la lectura d’un manifest unitari

El manifest d’enguany posa en relleu les violències sexuals. El document fa una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l’erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.

 

ACTES PEL 25-N

Malgrat de Mar:

Divendres, 22 de novembre

18 h a la Biblioteca La Cooperativa

Conta contes infantil: “Quan les nenes volen alt”, “Rosa Caramel” i “L’Artur i la Clementina”, a càrrec d’Anna García

Dilluns, 25 de novembre

10.30 h a la plaça de l’Església

Exposició de «Sabates Vermelles» a càrrec de l’Associació Integrem per la Igualtat

11.30 h a la Plaça de l’Església

Performance artística sobre l’exposició “Sabates Vermelles”, a càrrec de Cia Ns Danza

12 h a la Plaça de l’Església

Pintada del símbol de la dona, a càrrec del Cercle Artístic Malgratenc

17.30 h a la Plaça de l’Església

Lectura de manifest institucional, encesa d’espelmes, cant dels ocells a càrrec de l’Escola de Música Contrapunt i minut de silenci

Dimarts, 26 de novembre

17.30 h a les Peixateries Velles

Espectacle de titelles amb perspectiva de gènere: “La Veritat de les Princeses”, a càrrec de Clara Algaba

Dimecres, 27 de novembre

9.30 h, 10.45 h i 12 h al Centre Cultural

Teatre-fòrum dirigit a l’alumnat de 3r d’ESO del municipi: “Estranyes relacions”, a càrrec d’Associació Frec a Frec Teatre i Educació

18 h al Casal d’Avis de Can Campassol

Representació teatral “Quatre dones. Contes de la Mercè Rodoreda”, a càrrec de Pepa Lavilla

Dijous, 28 de novembre

9 h Programa de ràdio a Ona Malgrat sobre el rol dels homes en la prevenció de la violència masclista, amb l’Associació Homes Igualitaris – AHIGE Catalunya

19 h al Centre Cívic

Taller de defensa personal per a dones, a càrrec de la Policia Local de Malgrat

*Les persones interessades en el taller poden inscriure’s al Centre Cívic des del dia 18 al 27 de novembre, de 9 h a 13:30 h  i de 17 h a 20 h. Les places són limitades i per ordre d’inscripció. (25 places) 

  

Divendres, 29 de novembre

18 h al Centre Cultural

Taller “I què fem amb les violències sexuals?”, a càrrec de Neus Folguera

Dissabte 30 de novembre 

10.30 h al Centre Cultural

Conferència: “Violència masclista en primera persona“ coorganitzat amb l’Associació Integrem per la Igualtat i la Regidoria d’Igualtat i LGTBIQ

 Altres activitats  

Durant tota la setmana del 25 de novembre hi haurà llaços violetes disponibles a tots els equipaments municipals, elaborats per l’alumnat de l’Escola d’Adults – Cases dels Mestres.

Des del del dia 22 de novembre fins el dia 25 de novembre:

Penjada al balcó de l’Escola d’Adults “Memorial de les dones assassinades per violència masclista any 2019“ elaborat per l’alumnat de l’Escola d’Adults – Cases dels Mestres.

 

-Palafolls

Tot el dia, a l’Institut Font del Ferro – Fira de l’Amor.
9.00 h, al Casal de la Dona – Inauguració de l’ambientació creada en relació al Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Horari: de 9.00 h a 12.30 h i de 17.00 h a 20.00 h. Fins el dia 5 de desembre. Entrada lliure i oberta a tota la ciutadania.
11.30 h, a l’Ajuntament de Palafolls. Lectura del manifest contra la Violència de Gènere

 

-Pineda de Mar

Els actes centrals es faran coincidint amb el dilluns 25. A les 12 h es llegirà el manifest institucional a plaça Catalunya, davant la façana de l’ajuntament. El manifest es tornarà a repetir a les 19 h. Una hora abans, a la mateixa plaça, es realitzarà l’acte Plantem paraules, una plantada simbòlica de mans amb dites o paraules dels nens i nenes dels Centres Oberts amb la col·laboració de l’associació Dones Pinedenques. Un cop hagi acabat la lectura del manifest de la tarda, a partir de les 19.15 hi haurà espectacle de graffiti Bre i Chan, música amb el saxofonista Juan Carlos Narzekian i espectacle al carrer a càrrec de Fanatix Urban Dance. També com a acte institucional, dijous 28 de novembre a les 10 h es presentarà el Protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista a la Sala de Plens de l’ajuntament. Durant la setmana prèvia i la mateixa setmana del 25 de novembre es duran a terme molt altres actes amb el mateix objectiu de sensibilització i de denúncia contra la xacra de la violència de gènere.

-Calella

25/11:

-18h: Il·luminació del Far de Color lila.

-19h: Lectura del manifest institucional. A càrrec de Montserrat Mola, psicòloga del servei d’atenció a les dones. Plaça de l’Església

-19h Sortida del Casal de Joves Can Saleta, per commemorar el dia contra la violència envers les dones.

-20h: Protesta a càrrec de la Comunitat Feminista de Calella.

-BLANES

Un dels esdeveniments que mai no falten a la seva cita anual, coincidint amb les dates properes al 25-N, és l’Acte Institucional de l’Ajuntament de Blanes, organitzat conjuntament amb la Plataforma de Dones de Blanes, que se celebra davant l’edifici consistorial. Els darrers anys s’ha instituït que tingui lloc coincidint amb el diumenge abans o després –el què sigui més proper- al 25 de novembre. Per això, enguany es farà diumenge vinent, 24 de novembre.

Des de les 12 del migdia i fins les 2 de la tarda hi haurà instal·lada una carpa informativa i participativa al mateix Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament. A la 1 del migdia hi haurà una concentració que culminarà amb la lectura de manifestos, comptant amb la col·laboració de l’actriu blanenca Maria Sola. També hi haurà el recital de música i poesia ‘Tres voltes rebel’, a càrrec de Tomàs Llorens, Laura Rabassa, Ona Lupiáñez i Roger Busquets.

Altres activitats amb motiu del 25-N: Tallers, Música, Poesia…

El gruix d’activitats amb motiu del 25-N es van encetar a finals de la setmana passada. L’Àrea de Joventut està fent un ‘Taller d’Autodefensa feminista’ al Casal de Joves amb dues sessions: els dies 15 i 22; i l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania va penjar divendres passat diverses banderoles als fanals del centre de la vila amb frases feministes i missatges contra la violència masclista.

Fa uns dies l’Associació de Dones Artesanes de Blanes va fer el Taller de Mandales ‘Teixim en Lila’. Posteriorment aquest proper dilluns, coincidint amb el 25-N, està previst que a partir de les 11 del matí facin l’acte poètic ‘Mandales per la Pau’, que consistirà en penjar les mandales confeccionades al taller davant l’Ajuntament, al Passeig de Dintre.

Per la seva banda, la Plataforma de Dones de Blanes ha organitzat divendres vinent, dia 22, l’acte poètic i musical ‘Tres voltes rebel’ al Centre Cultural Els Padrets, a partir de 2/4 de 8 del vespre. Creu Roja Joventut ha programat per dissabte, des de 2/4 de 6 fins 2/4 de 9 del vespre una carpa informativa amb el lema ‘L’amor construeix, no destrueix’. Estarà allotjada al Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample.

L’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania ha organitzat un Curs de Prevenció de Violència Masclista en dues sessions, allotjades al Casal Cívic de Can Borell, i tant dissabte com dilluns, 23 i 25 de novembre, instal·larà una carpa informativa i participativa al Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample. La carpa estarà en funcionament tots dos dies al matí: des de les 10 i fins les 2 del migdia.

Recta final dels actes a partir de la setmana vinent i fins desembre

El mateix departament municipal també ha organitzat un taller gratuït que es farà en una sola sessió. Tindrà lloc el dimarts 26 de novembre, des de les 7 del vespre fins les 9 de la nit, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Tres dies més tard, el divendres 29, l’Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera farà un Cinefòrum i un  monòleg amb el títol ‘No solo duelen los golpes’, de Pamela Palenciano. La vetllada començarà a les 7 de la tarda al Casal de Joves.

Per últim, l’Associació Col·lectiu ‘Dona Terra’ ha programat dues activitats pel mes vinent, més concretament el diumenge 15 de desembre. Al matí, des d’1/4 de 12 fins ¼ de 2 es farà el conte amb cançons ‘Dona sense mans’ al Casal Cívic Benet Ribas de la Plaça d’Espanya; i a la tarda, des de les 4 fins les 8 del vespre, el Taller per a Dones ‘La meva pròpia veu’, a la Seu de Dona Terra, Carrer de l’Or 2, bis.

 

LLORET DE MAR

“La teva lluita és la meva lluita”, aquest ha estat l’eslògan guanyador de l’11è concurs de frases contra la violència envers les dones que any rera any organitza l’Aurora amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones.

 

Com cada any s’han organitzat diverses activitats per a conscienciar la societat de la problemàtica existent amb la participació i implicació de diversos col·lectius.

 

Divendres 15 i dissabte 16 de novembre:

A partir de les 21.00 h en el marc de les barraques Sa Romana: Punt Lila contra les agressions sexuals i sexistes en l’espai públic.

Acte organitzat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lloret.

 

Dissabte 23 de novembre: A les 12.00 h a la plaça de l’Església: Lectura del manifest contra la violència masclista a càrrec de la regidora d’Igualtat Ana García-Castany.

Performance a càrrec de La Caravana de les Arts i entrega de premis del concurs de frases contra la violència envers les dones.

Acte organitzat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lloret i l’associació de dones L’Aurora.

 

Sis sessions entre novembre i desembre al Pavelló Municipal de Lloret de Mar amb Tallers d’autodefensa per a noies de 4t d’ESO, 1r i 2n de batxillerat.

Organitzat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lloret i Autodefensa Marga

 

 

Dijous 21 de novembre: A les 9.00 h des de Nova Ràdio Lloret: Col·loqui “Què en pensa de la violència masclista el jovent de Lloret?”, amb alumnes del municipi.

Acte organitzat per Nova Ràdio Lloret i la Regidoria d’Igualtat

 

Dijous 28 de novembre: A les 19.30 h a la sala polivalent de la Casa de la Cultura: Literatura i violència masclista: comentari de Càmfora de Maria Barbal, a càrrec de Montserrat Gatell.

Acte organitzat pel club de lectura de la Biblioteca Municipal, la Regidoria d’Igualtat i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques

 

Dijous 19 de desembre: A les 19.30 h a la sala polivalent de la Casa de la Cultura: Literatura i violència masclista: comentari de Dona al punt zero de Nawal El Saadawi, a càrrec de Teresa Iribarren.

 

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Marineland

Ctra. de Malgrat a Palafolls, s/n

08389 – Palafolls

T. 937654802

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/