Arxiu

Destinen 600.000 euros a la renovació del Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies

El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, es troba en ple procés de remodelació en el marc d’un projecte que incideix específicament en la renovació museogràfica de les diferents sales de la segona planta del Museu, en els àmbits dedicats a explicar la societat industrial. Així com en la rehabilitació de les cobertes originals de l’edifici.

L’any 2016, l’Ajuntament d’Arbúcies va participar en la convocatòria FEDER de Catalunya 2014/2020, amb dos projectes. El primer d’aquests és el que s’està executant actualment al Museu Etnològic del Montseny i fou presentat al procés de selecció i d’execució dels projectes dels ajuntaments, consells comarcals i altres ens locals obert per la Diputació de Girona.

El projecte que s’està executant afecta una superfície aproximada de 500 m2 i està previst que finalitzi aquest estiu i incideix en aquests aspectes bàsics:

 

  1. a) El desenvolupament d’un conjunt d’obres centrades en la millora del recorregut de la visita.
  2. b) L’actualització museogràfica de les diferents sales, on es descriu el model industrial del Montseny, amb la torneria, la carrosseria i el tèxtil com a eixos principals. Aquest sector del museu comptava amb una museografia desenvolupada en la seva major part l’any 1987 i requeria una actualització.
  3. c) La creació d’un nou espai dedicat a la indústria tèxtil i a la confecció que destaca l’important paper de la dona en el procés d’industrialització.
  4. d) La restauració, reforçament, impermeabilització i aïllament tèrmic dels teulats originals de l’edifici de La Gabella (segles XVII-XVIII), així com de les cobertes de la galeria nord del segle XIX.
  5. e) Remodelació dels sistemes elèctrics i de climatització del conjunt de la segona planta del museu, amb l’objectiu de millorar tant les condicions de visita, la conservació de les col·leccions i l’eficiència energètica.

 

En el marc d’aquestes obres també es portarà a terme l’ampliació de l’espai dedicat a les exposicions temporals a la planta baixa de l’edifici, amb la incorporació d’una nova sala, assolint una superfície aproximada de 150 m2 i el trasllat de l’audiovisual Les llegendes del Montseny a una nova sala de la primera planta, on s’explica el model de societat tradicional al Montseny.

L’objectiu d’aquest important projecte és millorar l’estructura dels espais expositius i oferir als visitants una experiència gratificant i rigorosa des d’un punt de vista conceptual i educatiu, “destacant la importància de la recerca i conservació patrimonial com a eixos  de desenvolupament d’un model turístic respectuós tant amb el medi com amb els valors culturals del territori” assenyala el director del MEMGA, Jordi Tura.

El cost total de la remodelació, és de 576.000 euros i compta amb finançament dels Fons FEDER,  la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Arbúcies.

Un referent cultural

El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, s’ha concebut des dels seus inicis a principis dels anys 80 del segle passat, com un centre de conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny. Amb una implicació directa en la dinamització cultural, social i econòmica del conjunt del territori.

Actualment el museu, amb xifres (abans de la Covid-19) que sobrepassen els 50.000 usuaris anuals del seu conjunt de serveis, està considerat un referent  patrimonial del sud de les comarques gironines, tant en l’àmbit de la recerca com també en el de la difusió cultural.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/