Arxiu

Desmantellat un grup criminal per haver estafat més de 730.000 euros a entitats bancàries amb un entramat societari fraudulent

S’han fet vuit entrades i escorcoll, sis a domicilis particulars i dues a empreses, a les poblacions de Caldes de Malavella, dues a Sant Vicenç de Montalt, dues a Santa Coloma de Farners, Barcelona, Arenys de Mar i Porqueres

Els arrestats estafaven entitats bancàries amb l’obertura de comptes a noms d’empreses on posteriorment giraven rebuts de manera fraudulenta mentre simulaven una activitat comercial.

Ho feien amb una sèrie de societats pantalla i una xarxa de testaferros.

Quatre dels cinc arrestats ja han ingressat a presó, altres 36 persones que integraven l’entramat criminal resten pendents de ser citades a declarar davant del jutge.

Una sofisticada operativa per estafar

L’organització duia a terme tres modalitats d’estafa. La principal consistia en la posada en marxa d’un sistema que usava una xarxa de societats pantalla amb l’obertura de diversos comptes corrents a nom d’aquestes societats.

L’organització utilitzava a una xarxa de testaferros perquè obrissin una sèrie de comptes corrents des d’on es simulava una activitat comercial amb una sèrie d’empreses, també controlades pel grup, on es giraven una sèrie de rebuts. En aquest sentit la llei estableix en vuit setmanes pel titular del compte d’on surten els fons per reclamar la devolució de rebuts i, justament, aprofitaven aquesta situació per retirar els diners, ja fos en efectiu o a través de transferències bancàries.

La mecànica consistia en girar rebuts a comptes de l’empresa des d’un compte de la societat pantalla que al seu torn eren transferits a altres comptes. Aleshores es retiraven aquests diners i des del compte on s’havien girat els rebuts se’n reclamava la devolució.

Els estafadors aprofitaven una pràctica legal i habitual al nostre país: els bancs permeten l’opció de domiciliar rebuts des de comptes de les empreses per comoditat a l’hora de cobrar serveis, ja que no cal l’autorització del titular del compte. Un cop es dona l’ordre d’un compte a un altre l’entitat d’on surten els fons només ha de comprovar si el compte té saldo ja que, aleshores, el pagament és immediat.

El segon mètode d’estafa consistia en constituir-se com a empresa proveïdora de materials de la construcció i, d’aquesta manera, aconseguir línies de crèdit per dur a terme l’activitat comercial. Aleshores adquirien material d’obra que després venien al mercat negre a un preu favorable i deixaven la línia de crèdit impagada.

Seguint aquesta mateixa mecànica executaven la tercera tipologia d’estafa: compraven a terminis telèfons mòbils d’alta gamma en botigues de telefonia. Després venien els mòbils a un preu inferior del seu preu real i no satisfeien els pagaments.

Durant la investigació els agents han constatat que els arrestats disposaven d’uns profunds coneixements sobre el funcionament de les entitats bancàries. De fet l’ideòleg de la trama és una persona que havia estat vinculada professionalment amb una entitat bancària motiu pel qual tenia grans coneixements de l’operativa financera. D’altra banda, per poder dur a terme aquesta estafa havien de disposar de gran capacitat logística i d’inversió. En aquest sentit els era necessari constituir un cert nombre d’empreses i controlar una gran quantitat de comptes bancaris ja que sempre hi havia d’haver saldo suficient als comptes d’origen, des d’on es giraven els rebuts.  

Pel que fa a l’organigrama, a la cúpula hi havia els cinc arrestats, entre els que hi figurava el cervell de la trama i el seu home de confiança. En el segon escalafó hi

ha la persona que s’encarregava de captar els testaferros i de gestionar els proveïdors, just per sobre del conjunt de testaferros que s’encarregaven d’obrir els comptes a partir de l’assessorament del cervell de la trama, que els acompanyava en el moment de l’obertura donats els seus coneixements financers.

 

Publicitat

ENA ARQUITECTURA SALUDABLE

08490 – Tordera

T. 620 100 164

 

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/