Arxiu

Denuncien la tala de la Roureda de Can Verdalet

 S’ha actuat al 30% del terreny privat. La resta és municipal

 

La Roureda de Can Verdalet, al municipi de Tordera, és un bosc inundable de roure pènol (Quercus robur) de tendència atlàntica però que apareix a la terra baixa mediterrània. Es tracta d’un bosc madur de poc més de 18 hectàrees situat a la plana al·luvial del riu Tordera, únic a Catalunya i a la península Ibèrica, i és un hàbitat singular d’altíssim valor ecològic i refugi de fauna i flora singular de tendència atlàntica enmig d’un paisatge mediterrani.

 

Aquesta zona humida, pels valors naturals que posseeix, està inclosa dins les figures de protecció de l’espai del PEIN “Roureda de Tordera” i dins l’espai de la Xarxa Natura 2000 Europea ES5110007 “Riu i Estanys de Tordera”. Aquest espai natural protegit està clarament senyalitzat i és un espai amb elevat valor per a la comunitat científica, els naturalistes, les administracions públiques i la població local, de manera que semblaria garantida la seva preservació.

 

Durant aquesta Setmana Santa, els sotasignants de la denúncia han comprovat que a aquest espai natural d’alt valor ecològic i biogeogràfic s’han realitzat tales i altres tasques, i en una visita sobre el terreny i realitzades algunes consultes, constaten el següent:

 

S’ha drenat i s’estan talant arbres d’aquest espai natural protegit sense comunicar ni autoritzar per part del Departament de Territori i Sostenibilitat o per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (òrgans amb competències en aquest espai). Aquestes tales i treballs relacionats es porten a terme sense cap mena de criteri ambiental o mesura per al manteniment dels valors naturals objecte de protecció de l’espai tal i com especifica la legislació d’obligat compliment en aquest espai natural, ans el contrari. L’existència o no d’una autorització de tala per part d’un altre Departament no competent al respecte i sense les mesures de protecció o correctives és irrellevant i no pot ser excusa de cap mena ja que, de fet, el responsable final de la gestió de l’espai és el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (vegeu el punt 6.1 del Formulari normalitzat de dades Europeu d’aquest espai de la Xarxa Natura 20003).

Actualment s’ha talat o alterat més d’un terç de l’espai protegit, concretament el sector nord, el més interessant des del punt de vista herpetològic i a on abundaven els peus vells o morts imprescindibles per a la reproducció i alimentació d’algunes de les espècies emblemàtiques de l’espai.

L’opacitat informativa dels fets i les dates (dies festius) no poden ser mai excusa o causa de deixadesa i inacció de les Administracions o Organismes competents i encarregats de la vigilància, preservació i gestió dels espais protegits i dels seus valors naturals, asseguren els denunciants.

La Roureda abans i després de la tala

El dany ocasionat a l’espai i la pèrdua de valors naturals és molt important, hores d’ara incalculable, però encara no s’han vist alterats o es poden recuperar la majoria d’ells. És per tot això que els sotasignants demanen:

 

L’aturada immediata de les tales i de qualsevol activitat a l’espai que pugui alterar o posar en perill les zones no afectades fins ara o els seus valors naturals objecte de protecció.

 

La restitució del règim hídric alterat a aquesta zona humida que ocasiona el seu drenatge i que es restitueixin els nivells d’inundació per garantir la preservació dels seus valors naturals.

 

Que s’aclareixin els fets i que es depurin les responsabilitats fins a les darreres conseqüències.

 

Que es prenguin les mesures necessàries perquè aquests fets no es puguin tornar a produir, ni en aquest espai natural, ni a cap altre per circumstàncies similars.

 

Que es prenguin les mesures necessàries per garantir la preservació dels hàbitats i dels valors naturals no alterats fins ara.

 

La restauració urgent de l’espai alterat atenent a les necessitats ecològiques de les espècies animals i vegetals objecte de protecció d’aquest espai, així com el seguiment de les actuacions per a garantir aquest objectiu.

 

Signen:

 

Societat Catalana d’Herpetologia (SCH)

Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic

Associació la Sorellona

Plataforma Preservem el Litoral

Delegació de la Serralada Litoral Central – ICHN

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Fundació Andrena

Natura, entitat de medi ambient

Associació de Naturalistes de Girona (ANG)

Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme

Grup de Natura Stern.

 

L’ajuntament de Tordera té coneixement dels fets, però recorda que la tala s’ha fet en un terreny privat, el 30% de la Roureda, la resta és municipal.

Des del consistori també destaquen que els permisos depenen de la Generalitat.

 

 

Publicitat

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/