El Patronat de Turisme de Girona i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han estat els impulsors d’aquesta proposta.
Cada ruta de les vuit creades està situada en una comarca diferent i proposa activitats per realitzar durant un cap de setmana, ja sigui en museus, parcs naturals o també centres de recerca.
En el cas concret de la Selva es proposa la ruta Ramon Margalef. Un itinerari que permet viatjar en el temps a través dels ulls d’un gran científic. El recorregut de la Selva passa per:
Els estanys de Sils: per poder conèixer les espècies i els espais naturals que han patit una transformació al llarg del temps.
Els Jardins Marimurtra: per contemplar vistes espectaculars de la Costa Brava a més de conèixer més de quatre mil espècies vegetals, la majoria exòtiques.
Centre d’Estudis Avançats de Blanes: l’objectiu és identificar la diversitat d’organismes i entendre les seves funcions i interaccions amb la natura.
Estàtua de Carl Faust: al passeig de Mar de Blanes hi trobem una estàtua del botànic alemany que va contribuir a crear el Jardí Botànic Marimutra.
Pesqueres de Blanes: una experiència que consisteix a embarcar-se durant unes hores en un vaixell i compartir amb els pescadors una jornada de treball.
Embassament El Pasteral: L’aigua, la flora i la fauna són protagonistes d’aquesta zona.
Les rutes, que neixen amb la voluntat de potenciar el turisme científic a la demarcació, són una iniciativa pionera a tot l’estat espanyol. La proposta és una manera de mostrar les variants del turisme científic tradicional. Marc Portella, responsable de Turisme Científic de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació argumenta que “el turisme científic, és un concepte molt més ample, molt més obert, per gent curiosa, per gent que busca un valor afegit a les seves sortides”.
Aquestes rutes de turisme científic ja es poden consultar al portal web ‘Surt de Recerca per Catalunya’ (surtderecercapercatalunya.cat).