Arxiu

Cosmos i univers, protagonistes de l’exposició sobre Joan Josep Tharrats

“Tharrats, Cosmos i Art Gràfic” és la segona de les tres exposicions plantejades dins dels actes del Centenari Tharrats en commemoració dels cent anys del naixement de l’artista. En aquest cas està comissariada per Lluís Ivern i compta amb la col·laboració del filòsof i crític d’art Arnau Puig. La primera exposició “Les Arts del Llibre amb Tharrats i Dau al Set” es va realitzar durant els mesos d’abril i maig.

La mostra reflecteix la passió que tenia Tharrats per l’Univers i el Cosmos. En l’acte d’inauguració celebrat al mes de juny hi han participat diverses personalitats, com l’alcalde de Pineda Xavier Amor, o diversos membres de la família Tharrats, com una de les seves joves, Teresa Martí o la seva neta, Rosa Tharrats que han destacat “l’orgull que sentim al veure totes les seves obres a la vegada en un mateix lloc”.

Durant la presentació s’ha inaugurat l’“Asteroide Penedès” una escultura de ferro de 250 cm feta en homenatge a l’artista. L’escultor Agustí Penadès ha estat el responsable del projecte i ha explicat com ha estat el procés creatiu: “he volgut recordar com és la figura d’un asteroide, malgrat que tots són molt diferents. Amb una planxa de ferro, i una màquina excavadora jo li deia al maquinista com havia de colpejar-la. Després amb llimadures de ferro i resina, ha anat moldejant-la”. La peça s’ubicarà en un indret de la Plaça Catalunya de Pineda on es troba la seu de la Fundació.

L’exposició parteix d’una selecció dels propis fons d’obra gràfica de la Fundació Tharrats de Pineda, on es mostrarà l’interés que l’artista va manifestar per tot allò que envoltava l’observació de l’univers i dels seus misteris: els astres, la ciència, l’astronàutica, etc. S’hi mostren algunes de les sèries significatives que van conformar aquest interès: “Homes i estrelles”, “Gènesi” i “Zodíac”.

L’exposició també inclou una secció, amb una clara voluntat didàctica, que mostra obres gràfiques d’altres artistes i també un breu repàs de les diferents tècniques compreses en el que s’estén com a art gràfic. Aquest apartat ofereix l’oportunitat de conèixer, en el context de la mostra, els diferents procediments emprats en l’edició d’obra gràfica original.

Es complementa amb unes visites guiades on també s’expliquen les principals característiques de cada procediment a partir de l’obra i l’artista exposat. Està programat també la realització d’un taller pràctic relacionat amb algunes de les estampes presentades.

A banda del material exposat, es faran diverses activitats complementàries. En primer lloc, l’astrònom Armand Olivia realitzarà la conferència “Entre la ciència i l’art: el llegat del telescopi Hubble”. També es celebrarà un col·loqui sobre Art i Ciència a càrrec d’especialistes en filosofia, història i educació. L’exposició és podrà visitar fins a principis d’octubre.

La mostra central “Univers Tharrats”, l’última de les tres exposicions, s’inaugurarà a finals de novembre.

 

Imatge: Acte inaugural de l’exposició (Yoyo)

 

Publicitat

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/