Arxiu

Comença una Setmana Santa diferent

A les portes de la Setmana Santa, els pastissers es preparen per una campanya diferent. Aquest any la crisi sanitària pel coronavirus i l’estat d’alarma els provocarà una forta davallada de la demanda de tortells, bunyols i mones de pasqua.

Malgrat que ja donen per perduts els tortells de rams, que es donen aquest proper diumenge, encara hi ha esperança per les mones de pasqua.  Unes 200 pastisseries de tot Catalunya oferiran la mona a domicili per garantir que, malgrat la crisi del coronavirus, la festa se celebri. Tot i que és difícil fer previsions perquè moltes pastisseries han abaixat la persiana, des del Gremi de Pastissers calculen que les pèrdues s’enfilaran fins al 50% i, per això, també proposen aprofitar la segona Pasqua, l’1 de juny, per tornar a celebrar la festa. “Ara serà més familiar, entre pares i fills, i després amb els padrins, com s’ha fet sempre”, explica Olivier Fernández, gerent del Gremi. Alguns pastissers opten per solucions imaginatives, com cursos online per fer mones casolanes, mentre d’altres potencien la venda online i, els que no poden, tanquen o obren amb limitacions.
Fernández admet que ja se sap que es vendrà menys, perquè, al gran nombre d’establiments que seguiran tancats, també hi ha la incertesa sobre què acabaran fent els clients.
El sector fa dies que viu moments complicats, ja que tot i que poden obrir, les vendes ja han caigut entre un 20 i un 25%. Ara, a això, s’hi suma el fet que la mona de Pasqua, una de les cites més importants, aquest any s’haurà de celebrar diferent.Salvador Pèrez, de la pastisseria El Cigne, explica que la crisi del coronavirus ha dut al sector a “reinventar-se”. En el seu cas, diu, han optat per activar la venda online perquè els clients puguin escollir les mones al web i s’estalviïn desplaçar-se fins a la pastisseria. De moment, del repartiment se’n faran càrrec ells mateixos.Paral·lelament, a l’establiment ja exposen algunes de les varietats de les quals disposen, especialment, figures de xocolata. Segons Pèrez, la comada de la xocolata l’havien fet molt abans que esclatés la crisi del coronavirus i en van adquirir una tona. Aprofitant que aquests dies la feina a la pastisseria ha baixat, ja han començat a elaborar les figures. Els pastissos, però, no els faran fins Setmana Santa.Mones a domicili

Una altra de les pastisseries que ha optat per la venda online de mones de Pasqua és Sweet Dreams. La seva propietària, la pastissera Laura Martín, explica que el negoci es va haver d’adaptar ja des del principi de la crisi sanitària per donar resposta a la demanda de pastissos per a famílies que han continuat celebrat aniversaris confinats i en petit comitè.

Segons Martín, hi ha menys encàrrecs i de mones molt més petites que en altres campanyes. La pastissera també preveu que es perdi una part de client no habitual que normalment fa l’encàrrec quan passa per davant de la pastisseria mentre passeja: “Ens compra només la gent que ja ens coneix”, es lamenta.

Per afavorir aquesta venda online, Sweet Dreams s’ha adherit amb altres pastisseries del conjunt del territori a un canal de les xarxes socials que funciona d’aparador virtual dels establiments que ofereixen el servei a domicili. És un projecte que lidera la pastisseria Rodella de Sant Celoni i que ja aplega una quarantena de punts de venda.

Ara l’obrador treballa a mitja jornada i la producció és més baixa, però quan torni a estar a ple rendiment veu difícil compaginar-ho: “No sé si ho mantindrem perquè o fem pastissos o els repartim, tot no ho podem fer”.

Buscant un bri d’optimisme, Martín creu que la crisi sanitària farà prendre consciència a tothom de la feina i capacitat d’adaptació de negocis petits com el seu. “En això sí que hi haurà un abans i un després”, assegura.

Unes 75.000 mones a Girona, la meitat que l’any passat

A Girona, molts establiments estan tancats des de fa dues setmanes però es preveu que durant Setmana Santa tornin a aixecar la persiana. “Hem de salvar el negoci i la majoria tornaran a obrir, segurament només els matins”, detalla el president del gremi gironí, Angel Garcia. Les mones representen més del 20% de facturació anual i són dies molt importants per fer caixa.

Garcia assenyala que fa molts anys les pastisseries ja portaven els postres a casa, però que després es va deixar de fer i ara es pot reactivar. “Si ho podem incentivar, s’ha d’aprofitar”, afegeix. El sector preveu vendre la meitat de les mones que es van vendre l’any passat i arribar a les 75.000.

D’altres pastissers gironins, en canvi, creuen que el confinament és incompatible amb la tradició de vendre i repartir mones. “La Pasqua és la primera gran trobada de primavera entre els nostres. Si fillols i padrins no es poden trobar per celebrar de forma conjunta aquesta tradició, no té cap mena de sentit pretendre celebrar-ho ara com si no passés res”, afirma Lluís Riera, de Cacau Pastisseria d’Olot, qui prefereix per celebrar la festa més endavant quan es pugui recuperar la normalitat.

Celebracions litúrgiques

En relació a les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa, el bisbe de Girona ha adreçat als seus preveres diverses disposicions:

Cada rector, en alguna de les parròquies encomanades pot celebrar el Diumenge de Rams, el Dijous Sant, el Divendres Sant, la Vetlla Pasqual i el Diumenge de Pasqua, sense la participació física o presencial dels fidels.

Cal tenir present, en tot cas, les condicions de salut de cada prevere.

En alguna parròquia i a la Catedral de Girona oferiran per internet la possibilitat de seguir les celebracions, a més de les cadenes de TV que les retransmetin.

Els actes populars i tradicionals com ara processos o el Cant de l’Àngel, evidentment, queden suspesos

Les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa a Montserrat es podran seguir en streaming

Montserrat TV oferirà tots els actes de culte

TV3 emetrà les misses de Diumenge de Rams i de Diumenge de Pasqua

 

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

INS BISBE SIVILLA

C/. Valledebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/