Arxiu

Comença la preinscripció del curs escolar 2021-22

Aquest dilluns el Departament d’Educació obre el període de preinscripció escolar per als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària pel proper curs 2021-2022. Una preinscripció que arrencarà amb un total de 40.997 grups entre P3 i 1r d’ESO, dels quals 28.497 corresponen a centres públics i 12.500 a centres de titularitat concertada. Avui s’ha presentat l’oferta en roda de premsa, a càrrec de la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, el director general de Centres Públics i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, i el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juanjo Falcó.

A P3 i a 1r d’ESO és on hi ha més oferta de grups, atès que a P3 és on els alumnes entren al sistema educatiu per primera vegada, i a 1r d’ESO es produeix el canvi als centres públics entre escoles i instituts. Així, a P3 s’ofereixen 3.080 grups entre escola pública i concertada, 23 grups menys que l’any anterior, i a 1r d’ESO un total de 2.982 grups, 40 grups menys que el passat curs.

En comparativa amb l’any anterior, cal destacar que l’oferta a P3 es manté estable tot i tenir 3.241 alumnes menys respecte el curs passat. El Departament d’Educació, malgrat la baixada d’alumnat, no tanca grups de P3 de forma sistemàtica sinó que en redueix les capacitats. Un repartiment equilibrat d’alumnat amb l’objectiu d’evitar la segregació escolar, com ha explicat Núria Cuenca: “Malgrat la davallada d’alumnes, el Departament ha fet una aposta per mantenir el màxim de grups possible de P3. L’objectiu és assegurar l’escolarització equilibrada i lluitar contra la segregació, que provoca abandonament i fracàs educatiu. Per assolir l’èxit educatiu, la manera de fer-ho és garantir els grups de P3”.

En el mateix sentit, el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha expressat que “el que fem és mantenir l’oferta de P3 i reduir les capacitats per lluitar contra la segregació escolar i garantir una escolarització equilibrada de l’alumnat. Per primera vegada, més de la meitat dels grups de P3 del país sortiran amb una oferta inicial de ràtio inferior a 25. Alhora hi haurà 91 poblacions on, o en tot el municipi o per zones educatives, hi haurà grups de P3 de menys de 25 alumnes per aula en aplicació del decret d’admissió”.

El decrement de l’alumnat a P3 manté la línia dels darrers cursos. La novetat  és que el curs que ve baixa també la població escolar al primer curs de l’ESO. Aquest fet suposa un canvi de tendència respecte anys anteriors. Des de 1995 que no es donava una minva d’alumnat de 1r d’ESO, que en aquesta ocasió és de 2.579 alumnes menys. Les projeccions preveuen pels propers cursos una disminució de l’alumnat d’ESO que provindrà de la població escolar que ara cursa la primària. El curs que ve l’oferta a tota l’educació secundària serà d’11.822 grups.

El Departament d’Educació ha planificat l’oferta de grups escolars de forma conjunta amb els municipis, i, com els darrers cursos, a partir de criteris de lluita contra la segregació escolar. La secretària general d’Educació ha manifestat que “a través de l’oferta educativa, assegurem una oferta de places públiques estable i equilibrada. Aquest curs Educació ha fet un gran esforç per assegurar que el procediment sigui àgil, transparent i accessible. Són pilars essencials del sistema educatiu públic de Catalunya”.

Es creen 3 centres nous

El curs 2021-2022 Educació crearà 3 centres nous en diferents punts de Catalunya:

  • Escola de Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), amb un grup d’educació infantil i un grup d’educació primària. El poble tornarà a reobrir l’escola rural després d’estar tancada durant els darrers 50 anys.
  • Institut Angeleta Ferrer (Barcelona), amb dos grups d’ESO i de batxillerat, i que permetrà donar sortida a la demanda de places públiques de secundària al districte de l’Eixample. Un centre especialitzat en el foment de les vocacions cientíqiues i tecnològiques.
  • Escola Nova de Sentmenat (Vallès Occidental), amb un grup d’educació infantil.

5 centres s’integren a la xarxa pública

El curs que ve hi haurà 5 centres que s’adhereixen a la xarxa pública del Departament d’Educació, 4 dels quals són centres concertats d’una mateixa fundació (Fundació privada Escola Vicenciana), i 1 centre mancomunat entre diversos ajuntaments. Els nous centres de titularitat pública són:

  • Institut Escola Intermunicipal del Penedès (Sant Sadurní d’Anoia), que manté el mateix nom i tindrà 20 grups d’ESO, 8 de batxillerat, 4 de cicles formatius de grau mitjà i 4 de grau superior.
  • Institut Escola Sicília (Barcelona), antiga Escola Marillac, amb una oferta de 3 grups d’educació infantil, 6 de primària i 4 d’ESO.
  • Institut Escola Londres (Barcelona), antiga Escola Sagrada Família, amb 5 grups d’infantil, 12 de primària i 8 d’ESO.
  • Escola Aldana (Barcelona), antiga Escola Sagrat Cor, amb 3 grups d’infantil i 6 de primària.
  • Escola Elisabets (Barcelona), antiga Escola Labouré, amb 3 grups d’infantil, 6 de primària i 4 d’ESO.

12 instituts escoles per al curs 2021-2022

El proper curs començarà amb 12 instituts escola nous en diferents municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir la continuïtat formativa i pedagògica.

Els instituts escola permeten recollir en un sol centre tota l’escolarització, dels 3 als 16 anys, fet que facilita la unitat pedagògica entre etapes, facilita el pas de la primària a l’ESO i millora la convivència de l’alumnat, entre d’altres aspectes. Els 12 instituts escola són:

 

Institut Escola Mirades Barcelona 6 grups infantil, 12 primària i 2 d’ESO
Institut Escola de Breda Breda 6 grups infantil, 12 primària i 7 d’ESO
Institut Escola El Morsell Olivella 4 grups infantil, 11 primària i 1 d’ESO
Institut Escola El Perelló El Perelló 6 grups infantil, 10 primària i 6 d’ESO i 2 de batxillerat
Institut Escola Virolet Sabadell 6 grups infantil, 12 primària i 2 d’ESO
Institut Escola Santiga Santa Perpètua de Mogoda 6 grups infantil, 14 primària i 2 d’ESO
Institut Escola Lluís Millet El Masnou 4 grups infantil, 12 primària i 2 d’ESO
Institut Escola Santa Anna Premià de dalt 6 grups infantil, 13 primària i 2 d’ESO
Institut Escola Balsareny Balsareny 3 grups infantil, 6 primària i 4 d’ESO
Els 3 instituts escola adherits a la xarxa pública:

Institut Escola Sicília

Institut Escola Londres

Institut Escola Elisabets

Barcelona  

 

3 grups infantil, 6 primària i 4 d’ESO

5 grups infantil, 12 primària i 8 d’ESO

3 grups infantil, 6 primària i 4 d’ESO

Preinscripció totalment electrònica

La preinscripció per al curs 2021-2022 serà totalment electrònica. A partir del 15 de març i fins el 24 del mateix mes es poden presentar les sol·licituds per a la preinscripció als segon cicle d’educació infantil i educació primària; i entre el 17 i el 24 de març per a l’educació secundària obligatòria. Enguany, els períodes comencen en dies diferents per facilitar l’atenció a les famílies que necessitin suport, i també per tal que l’entrada de sol·licituds sigui més fluida.

El director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juanjo Falcó, ha afirmat que la preinscripció “es pot fer de forma molt senzilla, és més segura i redueix el marge d’error perquè són les famílies mateixes que presenten les sol·licituds i no són els centres els que entren les dades. És irrellevant el moment en què s’entra la sol·licitud al sistema, no afecta l’ordre, sempre i quan es faci dins del termini”.

La matriculació serà del 14 al 18 de juny pel segon cicle d’educació infantil, primària i primer curs de l’ESO; i del 28 de juny al 2 de juliol per 2n, 3r i 4t d’ESO.

Per a la preinscripció, les famílies poden fer la sol·licitud i la consulta de dades en línia, com ara consultar les dades de l’alumne al Registre d’alumnes de Catalunya,  i demanar esmena de les dades en cas d’error. També es podrà presentar la sol·licitud telemàtica durant les 24 hores del dia des de qualsevol dispositiu mòbil (ordinador, tauleta o telèfon mòbil). Els formularis per la sol·licitud de presinscripció estan en català, aranès i castellà.

El curs passat, quan es va fer per primera vegada el procés de forma telemàtica, es van presentar un total de 148.663 sol·licituds -68.687 de segon cicle d’educació infantil, 13.693 de primària i 66.174 d’ESO-.

Millores en la informació a les famílies

Per facilitar tots els tràmits, el Departament d’Educació ha posat en marxa un nou portal de la preinscripció, amb tota la informació que necessiten les famílies: des del moment que busquen escola per al seu fill, mentre dura el procés de la preinscripció i fins que el matriculen.

Algunes de les eines disponibles al web són un centre d’ajuda, el document Guia per a la preinscripció en línia i matrícula, així com un espai de preguntes freqüents, glossari de termes, i com obtenir ajuda. S’han generat també productes multimèdia: podcasts i vídeos de diferents temes -aspectes a tenir en compte a l’hora de triar centre, puntuació, consulta o canvi de les dades del RALC, com omplir el formulari, dates clau-.

Aquesta informació, per facilitar el procés al màxim de famílies, estarà disponible en diferents llengües a través del botó de traducció automàtica per a l’aranès, el castellà, el francès, l’anglès, l’alemany, el portuguès, l’italià, l’urdú, l’àrab i el rus.

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/