Arxiu

Calella prepara un pla de transformació de locals buits i antics hotels en habitatge social

Un estudi identifica 254 baixos i una quinzena d’allotjaments turístics al carrer Jovara susceptibles de canviar d’ús  que podrien convertir-se ara en casetes per a joves i gent gran. Per incentivar la transformació, el consistori preveu incloure en el pressupost del 2022 incentius fiscals i ajudes perquè els propietaris puguin donar una nova vida a aquests espais. L’estudi previ que ha elaborat la Diputació de Barcelona també assenyala fins a una quinzena d’antics hotels i pensions, també en aquest carrer, que fa anys que estan tancats. La seva transformació, però, és més complexa perquè molts d’aquests edificis estan fora de normativa i caldria obres milionàries per adaptar-los.
El regidor d’Habitatge de Calella, Josep Torres, explica que el pla vol intentar solucionar dos greus problemes a la ciutat. Per una banda la “deshumanització” d’un eix viari com és el carrer Jovara. “Les persianes tancades donen un aspecte d’abandonament”, es lamenta. D’altra banda, el pla permetria augmentar l’oferta d’habitatge social al conjunt de la ciutat.

Les possibilitats són moltes, ja que només en un carrer són ja 254 els locals buits que es podrien transformar en habitatge. L’Ajuntament per si sol no pot assumir el cost que això suposaria i l’estratègia, segons detalla Torres, passa per incentivar la col·laboració amb els propietaris a través d’ajudes i incentius fiscals.

Escoltar Josep Torres:

 

Els propietaris, defensa Torres, han d’acabar veient que canviant l’ús del local, adequant-lo com a habitatge i posant-lo al mercat de lloguer social, la inversió “els surt a compte” perquè deixaran de tenir un immoble tancat que els genera despeses però cap ingrés. Les primeres ajudes es donaran el 2022, quan s’aprovi un nou pressupost.

Aquesta prova pilot es farà amb uns locals determinats que, urbanísticament, no requereixen de cap requalificació per part de l’Ajuntament. Si la iniciativa té èxit i es fa extensiu al conjunt del carrer, però, el consistori hauria d’impulsar una modificació del planejament urbanístic per poder preveure l’ús residencial en aquests baixos comercials.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha lliurat ja al consistori un estudi que fixa les directrius urbanístiques per poder procedir al canvi d’ús d’aquests espais. El document també recull que, a banda dels locals, hi ha una quinzena d’antics hotels i pensions tancats des de fa anys que també podrien convertir-se en habitatges.

En aquest punt, però, el regidor d’Habitatge és menys optimista, ja que la majoria d’establiments estan fora de normativa. “Tenen construït més del que toca”, assegura. Això significa que qualsevol obra que es vulgui fer obligaria a adaptar l’edifici a la normativa actual i en alguns casos això implica l’enderroc d’algunes plates, amb el cost que això suposa

Publicitat

Idiomes Lingua

Ctra. de Malgrat, 7

17300 – Blanes

T. 972351442

INS BISBE SIVILLA

C/. Valldebanador, 39

08370 – Calella

T. 937661201

Visita el web

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Segur Blanes

C/. Asturies, 19

17300 – Blanes

T. 972357001

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/