Arxiu

Blanes se suma la protecció del Corb Marí Emplomallat

La ciutat on comença la Costa Brava s’ha distingit des de sempre per emprendre accions que tenen com objectiu salvaguardar la fauna i flora del seu entorn. Especialment ara, d’ençà de la recent creació, dins del Departament de Medi Ambient, de l’Àrea de Protecció i Benestar dels Animals. L’Ajuntament de Blanes s’ha sumat al projecte ‘DESMARES-Compatibilitzant la pesca artesanal amb el Corb Marí Emplomallat (Cormorán Moñudo)’ que impulsa la Universitat de Girona, que compta amb la participació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/Birdlife) i el Consell Insular de Menorca. El seu objectiu és fer compatible la pesca artesanal al Mediterrani Occidental amb la conservació d’aquesta espècie d’ocells.

El Corb Marí Emplomallat: catalogat com a vulnerable a nivell d’Europa

Actualment el Corb Marí Emplomallat està catalogat com a una espècie vulnerable a nivell europeu. Els científics el consideren una eina que permet conèixer la dinàmica de l’estoc pesquer al litoral, i estudiar la població del corb marí emplomallat, tant des del punt de vista temporal com d’espais, especialment en àrees protegides de la Xarxa Natura 2000.

En aquest darrer sentit, el projecte integra la cooperació amb el sector pesquer artesanal, que permetrà repercutir en una pesca més sostenible. Per contribuir a aquesta protecció i a l’estudi que s’està desenvolupant actualment, el projecte DESMARES ha demanat la col·laboració dels ens públics per instal·lar plafons informatius fixes en dos punts importants d’aquesta part del territori importants pels corbs marins, on s’hi solen aplegar.

Un d’ells és al conjunt rocós de Sa Palomera, precisament un dels llocs més visitats i apreciats tant pels veïns i veïnes de Blanes com pels seus visitants. De fet, és un dels principals atractius de la vila, i és una pràctica habitual veure-hi fotògrafs i aficionats en general que prenen instantànies dels corbs marins emplomallats que tenen aquí un dels seus llocs preferits per estar-s’hi.

Instal·lació d’un plafó informatiu davant el lloc preferit del Corb Marí

El cartell informatiu s’ha instal·lat aquesta setmana davant la seva roca preferida, i se n’han encarregat de fer-ho les brigades dels Serveis Municipals. Per donar a conèixer aquest nou element, tot just el mateix dia de la seva instal·lació se’n van encarregar d’inaugurar-lo la tinenta d’alcalde de Protecció i Benestar dels Animals, Marina Vall·llosada, i Carles Tobella, del Grup de Recerca del Departament de Ciències Mediambientals de la Universitat de Girona, qui s’ha coordinat amb l’Ajuntament de Blanes en aquest projecte.

El faristol és d’una alçada baixa perquè no tapi la vista i es puguin veure les característiques aus a ull nu, a pocs metres de distància. En el faristol s’explica que el Corb Marí Emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestil) és una espècie protegida i vulnerable a l’extinció. S’alimenta de peixos que captura fent immersions repetitives fins a 40 metres de fondària.

Per això, durant la resta del dia necessita descansar sobre les roques com les que envolten el característic conjunt rocós de Sa Palomera, l’illot que va ser ferrat a terra i que separa la Badia de Blanes (al nord) de la Platja de S’Abanell (al sud). La majoria de peixos que pesca són d’espècies i talles sense interès comercial. Les seves principals amenaces són la mortalitat per captures accidentals en arts de pesca i les molèsties per sobre-freqüentació d’usos de les platges.

L’altra plafó informatiu que s’ha instal·lat està situat a la veïna comarca del Maresme, a la Roca Grossa de Calella. I és que a les costes del Sud de la Selva Marítima i l’Alt Maresme s’hi pot localitzar una de les concentracions més importants de la Mediterrània, amb més de 300 corbs marins que s’hi solen aplegar cada any, acollint individus post-reproductors de la Costa Brava i de les Illes Balears.

Els dos plafons completen la informació escrita amb dues explícites gràfiques. En una d’elles s’hi recullen les hores i fondàries que més freqüenten quan es capbussen per buscar menjar, i en l’altra els fluxos migratoris, així com les mides que tenen els corbs adults i els juvenils. Finalment, mitjançant pictogrames, es demana la col·laboració de la ciutadania perquè es respecti la presència d’aquestes aus i no es foragitin pescant, fent soroll o altres tipus de conductes incíviques.

Publicitat

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/