Arxiu

Blanes reivindica el llegat dels Americanos amb diverses activitats

Durant aquest mes de maig l’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal i el suport de la Xarxa de Municipis Indians, posarà en valor un dels passatges de la seva història relativament recent, que encara es conserva en l’actualitat, principalment a través de diversos edificis de l’època. Es tracta dels Americanos, que entre finals del segle XVIII i començaments del XX van marxar a les colònies d’ultramar a fer fortuna.

El seu llegat encara es conserva en l’actualitat, principalment a través de diversos edificis de l’època, obres literàries, tradicions i en la documentació conservada en els fons personals i comercials custodiats a l’Arxiu Municipal. La ciutat on comença la Costa Brava reivindicarà aquestes arrels americanes principalment a través de dues activitats.

La primera d’elles ha començat avui dimarts, amb la posada en marxa de l’exposició El Llegat Indià, un passat en comú per descobrir. Per la seva banda, la segona activitat es farà el dimecres 19 de maig a les 5 de la tarda, amb la conferència sobre Dones Indianes que s’allotjarà a la Sala de Plens. Anirà a càrrec del divulgador cultural Joan Miquel Llodrà, que també s’ha encarregat dels continguts de l’exposició.

Exposició ‘El Llegat Indià, un passat en comú per descobrir’

L’eix central de les activitats d’aquest mes de maig a Blanes, és l’exposició que s’allotja a la Sala d’Exposicions Municipal García-Tornel, situada al cèntric Carrer Ample, fins al 30 de maig. El Llegat Indià, és una exposició itinerant organitzada per la Xarxa de Municipis Indians que pretén presentar d’una manera clara i succinta, a través de diversos camps temàtics, un dels episodis més fascinants de la nostra història moderna compartida.

El tret de sortida, amb l’obertura oficial de la mostra, ha tingut lloc aquest dimarts amb un senzill acte que ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Patrimoni i Arxiu, Olga López. També han participat Xavier Flores, vocal de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya; l’Arxiver Municipal, Toni Reyes, que ha actuat de mestre de cerimònies; Anna Castellví, secretària de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya; i Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal que actua com a enllaç a la xarxa.

A través de l’exposició, les persones que la visitin podran aprofundir en un dels passatges de la història catalana més aventurera, però alhora més dura per a tots aquells homes i dones que la van protagonitzar. Homes i dones que van optar per emigrar de les seves viles i ciutats, deixant tot allò que coneixien, buscant un futur millor i assolir el propòsit d’enriquir-se. Un objectiu que no pas tots i totes van poder complir.

Hi ha 16 plafons amb fotografies i explicacions històriques que aprofundeixen sobre diversos aspectes: qui eren els indians, les causes i motius que els va empènyer a creuar l’oceà, oficis indians, el retorn a casa, la filantropia…. També es fa especial menció en conèixer l’empremta que han deixat els indians a Blanes, a partir dels textos, fotografies i documents que s’han preparat des de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes.

Avui dia, la petjada dels indians a Blanes a través de la Ruta dels Americanos, inaugurada al 2016 amb la instal·lació de les plaques dels seus punts. Està formada per 11 fites, que comencen a El Convent que domina el perfil nord de la badia de Blanes, i finalitza al Santuari del Vilar, situat als afores de la vila. Inclou sis edificis privats i cinc d’ús públic: l’Església Santa Maria, l’antic Colegio Blandense, l’Hospital-Asil Sant Jaume, el Cementiri i el ja esmentat Santuari del Vilar.

L’arribada dels primers mariners des de Blanes a diversos punts de les colònies americanes el darrer terç del segle XVIII va iniciar un intens moviment migratori que va continuar al llarg del XIX concentrat a Cuba i Puerto Rico. Va ser en aquestes dues destinacions on els blanencs i blanenques van desenvolupar una important xarxa comercial. Després d’anys de privacions i feina molt dura, molts –els més afortunats- van tornar amb els propòsits acomplerts.

A Blanes es conserven alguns vestigis de la seva filantropia, com ara l’edifici de l’antic Hospital-Asil Sant Jaume, el Colegio Blandense –avui dia el Col·legi Santa Maria- i el record de la seves donacions a l’Església Santa Maria, així com a les capelles de l’Esperança i El Vilar. També és força significatiu el llegat arquitectònic particular.

Són principalment edificis que es construïen per a residència o estiueig, o bé amb una finalitat econòmica, com per exemple van ser en el seu moment les Caves Mont-Ferrant. Blanes forma part de la Xarxa de Municipis Indians, on també hi són comptats Arenys de Mar, Begur, Calonge-Sant Antoni, Districte Sant Andreu-BCN, Lloret, Palafrugell, Sant Pere de Ribas, Sitges, Torredembarra, Tossa i el Consorci de PT Costa del Maresme.

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/