Arxiu

Blanes i Lloret, pioners a Catalunya en la redacció del Pla d’Ordenació Forestal Municipal

El principal objectiu que es persegueix és la prevenció d’incendis forestals.

El Teatre de Lloret ha allotjat una sessió informativa on els principals protagonistes han estat els i les propietàries de terrenys forestals de Blanes i Lloret. La jornada la van encapçalar el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, i la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada, acompanyats de tècnics i tècniques de les diferents administracions implicades en el projecte, entre ells els respectius departaments de Protecció Civil de Blanes i Lloret.

Després de donar la benvinguda als i les assistents, el nucli central de la jornada va consistir en exposar els objectius que mena la redacció del Projecte d’Ordenació Forestal Municipal, un instrument bàsic –entre d’altres qüestions- per a la prevenció d’incendis als boscos. Els Ajuntaments de Blanes i Lloret de Mar treballen conjuntament en aquest projecte, amb el suport de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i la Generalitat.

Blanes i Lloret de Mar, municipis pioners a Catalunya

En aquest sentit, els ajuntaments dels dos municipis veïns a la Selva Litoral són pioners arreu de Catalunya, ja que estan treballant per dur a terme una gestió conjunta, amb els conseqüents beneficis que això comporta, ja que s’actua en un àmbit molt concret al territori. En l’actual context de canvi global és important que els Ajuntaments prenguin un paper actiu en la dinamització de la gestió forestal, tant pel que fa a terrenys públics com privats.

La gestió forestal es considera una eina clau per a l’adaptació al Canvi Climàtic, ja que els seus efectes sobre els sistemes forestals són molt variables. I és que, pel que fa als ecosistemes mediterranis, cal destacar l’actual situació amb el decaïment i la mortalitat de l’arbrat, l’afectació de malalties i plagues, els canvis en l’àrea de distribució i composició d’espècies, la reducció de la producció i l’augment del risc d’incendis forestals.

Els focs forestals són una pertorbació natural dels ecosistemes mediterranis que, actualment, ja no es concentren només en les èpoques de sequera: poden declarar-se en qualsevol època de l’any a causa del canvi climàtic. Els factors que agreugen el risc d’incendis forestals són l’abandonament rural i la falta de gestió dels boscos i conreus, la presència de vents i l’increment de temperatures.

Per això, una de les qüestions d’obligat compliment per llei pels propietaris d’edificacions en terrenys forestals és assegurar una franja exterior de protecció de, com a mínim, 25 metres d’amplada al voltant de les cases. També s’han de mantenir les parcel·les i zones verdes interiors en les mateixes condicions que les franges de protecció, i evitar que el jardí sigui fàcilment inflamable.

La redacció conjunta del Pla d’Ordenació Forestal de Blanes i Lloret de Mar permetrà poder fer una gestió més coherent així com poder preveure, per exemple, corredors de fauna i biodiversitat. Tenint en compte l’actual situació de canvi climàtic –que comporta i comportarà augments de la temperatura, sequera i evaporació- cal estar preparats, perquè els impactes d’això es traduiran en un increment del risc d’incendi, empitjorament de la salut dels boscos i pèrdua de la seva funció com a retenidor de CO2.

El motiu de la sessió informativa, doncs, ha estat implicar en la redacció d’aquest pla als i les propietàries de terrenys en zones forestals, sumant així els esforços de tothom: públic i privat. També es va remarcar la importància de seguir mantenint netes les franges perimetrals de protecció al voltant de les urbanització, un objectiu assolit –tot i que no encara al 100%- que fa dues dècades era una quimera.

Publicitat

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Centres Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/