Arxiu

Blanes ha fet la primera neteja del fons marí post-COVID

El fons marí de l’entorn natural de la Roca de Sa Palomera ha estat l’escenari que aquest divendres ha allotjat una neteja per recollir-hi les deixalles que s’hi acumulen. Ha estat la primera que s’ha pogut fer després que l’anterior es remunta al 8 de setembre de l’any passat, formant part de les que s’acostumen a realitzar durant l’estiu.

La COVID-19 ha provocat que fins ara no s’hagi pogut plantejar aquesta acció, que s’ha realitzat seguint en tot moment les estrictes mesures de seguretat que marquen les autoritats sanitàries per prevenir la seva propagació. Organitzada per l’Ajuntament de Blanes a través del Servei de Medi Ambient i Protecció Civil del municipi, s’ha comptat amb la implicació de 10 voluntaris, bussejadors professionals de ‘Blanes SUB’.

Al terme de l’operatiu de neteja l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha agraït personalment a totes les persones que han intervingut en la neteja del fons marí, que s’ha hagut de fer necessàriament de manera restringida. D’altra banda, també ha entregat a tots els voluntaris i voluntàries un obsequi de l’Ajuntament de Blanes per reconèixer la seva acció desinteressada, que ha comptat amb la participació de dues embarcacions lleugeres: una de Protecció Civil i l’altra de ‘Blanes SUB’.

Recollits 100 kg de deixalles amb un nou residu: guants i mascaretes

Els submarinistes s’han capbussat als dos costats de la platja de Sa Palomera, on s’hi solen acumular un gran nombre de deixalles a causa de la confluència de corrents marins. L’acció s’ha fet coincidir amb la setmana de ‘Let’s Clean Up Europe’, una acció comuna arreu de tot el vell continent per conscienciar sobre els residus que es llencen de manera incontrolada a la naturalesa.

La jornada matinal –s’ha fet entre les 8 i les 10 del matí- ha aconseguit reunir un total de 100 kg de deixalles. Pel que fa al tipus de material recollit, s’ha pogut comprovar que la COVID ha provocat que hi hagi un nou tipus de residus: guants i mascaretes. Com és habitual en totes les neteges del fons marí que es fan, sempre es troben coses insòlites, i en aquest sentit avui no ha estat una excepció.

Una ampolla de whisky i un test PCR i els residus més habituals

Entre els objectes més originals, que cap submarinista recorda haver recollit mai, hi havia una ampolla de whisky plena en unes ¾ parts, que es conservava perfectament, així com una altra ampolla de cervesa igualment plena. Un test PCR, unes ulleres de sol i unes de nedar han estat altres troballes d’aquelles que criden més l’atenció.

Lamentablement, però, eren l’excepció, perquè la major part de material han estat les sempiternes tovalloletes –inclús compreses i bolquers-, així com burilles de cigarretes, que són del material més abundant. La resta eren llaunes –la majoria de begudes energètiques i cerveses-, així com hams de pesca i flors de plàstic que solen acompanyar l’abocament de cendres al mar. Per recolzar l’acció dels 10 submarinistes, hi ha hagut 4 persones a la vora del mar que anaven recollint les xarxes amb deixalles conforme s’anaven recollint i s’anaven abocant per fer una necessària selecció per destriar els tipus de residus i abocar-ho posteriorment allí on tocava.

L’objectiu ha estat poder recollir aquell tipus de deixalles en un espai on les neteges diàries de les platges de Blanes no hi poden arribar. A diferència d’anteriors ocasions en què s’han organitzat neteges de fons marí, no s’ha cobert la superfície de la platja, en seguiment de les mesures de seguretat marcades per la COVID. Per això, no s’ha fet difusió de la neteja fins que ha tingut lloc avui al matí i no s’ha promogut que els banyistes intervinguessin ajudant a fer la selecció de les deixalles recollides. La darrera vegada que es va fer una neteja a la platja va ser el 31 de gener, amb més de 1.200 voluntaris que van pentinar la superfície de totes les platges del municipi, després de les devastadores conseqüències que havia tingut el Temporal Glòria.

Objectiu prioritari: conscienciar la ciutadania sobre l’ús dels plàstics

La sessió de neteja inclosa dins la iniciativa ‘Let’s Clean Up Europe’, que promou la neteja dels espais públics naturals, així com conscienciar la ciutadania sobre aquest extrem. Els darrers anys s’ha remarcat de manera especial la importància de no utilitzar els plàstics en la vida diària per evitar que els seus residus continuïn posant el perill el futur del planeta.

Per això es parla de les 3R de l’Ecologia: Reduir el consum de productes amb residus no biodegradables com és el cas dels plàstics; Reutilitzar tots els residus possibles, buscant substituts pels què no es puguin tornar a utilitzar; i Reciclar dipositant tots els residus al contenidor que pertoca. A Blanes la setmana ‘Let’s Clean Up Europe’ culminarà diumenge amb l’arribada de l’equip ‘OceansCat’.

Es tracta d’un equip de remers que sortirà aquest vespre de divendres des de Portbou i farà la travessia de tota la Costa Brava propulsat tan sols per la força dels rems de la seva embarcació. Són 214 km de distància que s’acabaran de cobrir diumenge al migdia, quan arribaran a Blanes, el seu destí. Al llarg de la travessia recolliran mostres per mesurar la presència de microplàstics, unes mostres que analitzarà la Universitat de Barcelona.

Publicitat

ESCOLES FRETA

C/. Costa i Fornaguera, 2-14

08370 – Calella

T. 937661982

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

ENA ARQUITECTURA SALUDABLE

08490 – Tordera

T. 620 100 164

 

PNEUMÀTICS MORA

C/. València, 7

T. 972334584

Ctra. Accès Costa Brava, KM 4.7

T. 972353293

17300 – Blanes

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/