Arxiu

Assajos clínics contra el Coronavirus

L’assaig clínic que ha començat a Catalunya per reduir les infeccions de coronavirus es farà a unes 195 persones amb la malaltia covid-19 i a uns 3.000 contactes

L’assaig se centrarà en la Conca d’Òdena, afectada per un brot important que ha obligat a confinar la població des de dijous, i al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. El metge investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha explicat que, als casos positius, se’ls donarà un medicament antiretroviral que s’havia utilitzat per al VIH per reduir el nombre de dies en què una persona pot contagiar. Als seus contactes, se’ls administrarà un fàrmac profilàctic que es fa servir per al lupus o l’artritis per evitar que desenvolupin la malaltia.

En una roda de premsa per donar detalls de l’assaig, aquest dilluns al Departament de Salut, Mitjà ha destacat que l’objectiu de l’estudi és “parar les cadenes de transmissió” del virus. Els primers resultats de l’assaig s’esperen en 21 dies. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que si són positius, permetran “prendre decisions a nivell assistencial” amb la idea d’administrar els fàrmacs a tots els casos de covid-19 i els seus contactes.

La premissa de l’assaig és que el coronavirus és “molt transmissible”. Es calcula que una persona amb coronavirus en contagia tres més. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant uns 14 dies des que comença a presentar símptomes de la malaltia i la transmissió és per la secreció de virus amb partícules orals, ha explicat Mitjà. Aquesta persona infectarà entre el 5 i el 15% dels seus contactes.

Participen en l’assaig clínic el Departament de Salut, l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida, així com laboratoris privats, ha indicat el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat.

Vergés ha assenyalat que es comença per la Cònca d’Òdena i l’àrea metropolitana nord de Barcelona perquè són “dues zones amb una acumulació de nombre de casos que permet tenir identificats els positius i els contactes amb seguretat”. Aquesta acotació és flexible segons evolucioni la pandèmia a Catalunya.

Estratègia: doble intervenció amb antiretrovirals i fàrmacs profilàctics

Per reduir les cadenes de transmissió, es farà una intervenció doble en el marc de l’assaig clínic. D’una banda, s’administrarà a uns 195 casos lleus de la malaltia covid-19 un antiretroviral (darunavir/cobicistat, que és un inhibidor de la proteasa) que s’havia utilitzat per a la infecció del VIH. L’objectiu és que la persona amb el coronavirus pugui contagiar-lo durant un nombre menor de dies.

Els investigadors calculen que cada persona contagiada haurà tingut un contacte estret amb unes 15 persones de mitjana. A aquests contactes, se’ls administrarà un fàrmac que s’havia utilitzat per a la malària i que es continua fent servir per al lupus, l’artritis o altres malalties reumatològiques (hidroxicloroquina) i que impedeix la fusió del virus a la cèl·lula. Es donarà el fàrmac a les persones que han estat en contacte amb el cas positiu ja sigui de forma prèvia o bé que continuen exposades al virus perquè hi comparteixen llar.

Els investigadors miraran, al llarg de 14 dies, si algun dels contactes desenvolupa la malaltia i esperaren que el nombre de contagiats dels participants de l’estudi sigui molt inferior. Si es confirmen els resultats esperats, la idea és utilitzar aquesta estratègia amb totes les persones que hagin estat en contacte amb la malaltia. “Si els resultats són positius, la intenció és que arribin a tothom i ja insistirem per trobar la manera”, ha dit Vergés.

Una visió a mig termini per aturar la pandèmia

El director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament de Salut, César Velasco, ha puntualitzat que l’estudi no és una cura de la malaltia a nivell individual però sí que vol “aturar la propagació” del virus entre la població i oferir “una visió a mig i llarg termini” davant de la pandèmia. Velasco s’ha mostrat molt esperançat en aquest estudi perquè hi ha “bases científiques sòlides” per a uns resultats positius. L’Agència Espoanyola de Medicaments ha aprovat l’assaig “de forma accelerada” perquè pugui començar aquest dilluns, ha indicat Velasco.

Crida a la col·laboració de qui sigui contactada des dels hospitals

La consellera ha demanat la màxima col·laboració a les persones que siguin contactes des dels hospitals per participar en l’estudi i ha advertit que s’espera un “augment de casos important” de coronavirus en els propers dies i setmanes i que la “prevenció és l’eina d’excel·lència” per evitar contagis. Una prevenció que va des de la mesura de seguir els consells, quedar-se a casa i limitar al màxim els desplaçaments per reduir el nombre de contactes a la recerca, en la qual s’emmarca aquest estudi.

Mitjà ha subratllat que l’estratègia de prevenció és “cabdal” per controlar l’epidèmia i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha cridat científics a una reunió aquesta setmana per desenvolupar estratègies en aquesta línia. A Catalunya, més hospitals i centres de recerca estan col·laborant en estudis internacionals davant del coronavirus.

Tres hospitals, entre ells el Clínic, provaran un fàrmac utilitzat durant el brot d’ebola contra el coronavirus

Tres hospitals espanyols, entre ells el Clínic de Barcelona, participaran en un assaig clínic provant un fàrmac utilitzat durant el brot d’ebola del 2014 per lluitar contra el coronavirus. El medicament, anomenat Remdesivir, és un anàleg de nucleòtids, que actua en la replicació del virus i en frena l’extensió en les cèl·lules de l’organisme. En concret, hi participaran, a banda del Clínic, el hospitals Cruces de Bilbao i La Paz de Madrid. Des de la comunitat de Madrid han anunciat que es començaran a incloure pacients voluntaris en dos estudis per comprovar l’eficàcia del nou medicament, en col·laboració amb el laboratori Gilead.

Un dels estudis, que es farà a La Paz, es farà amb pacients amb malaltia greu i l’altre amb infectats amb menor afectació.

Segons ha informat la Comunitat de Madrid, es tracta de dos estudis en fase III i s’utilitzarà el medicament amb pacient amb la intenció de comprovar-ne l’eficàcia i la seguretat per combatre la malaltia. Un dels estudis es farà amb els malalts més greus i l’altre amb altres de menor afectació, en els quals s’analitzarà si el fàrmac ofereix millors resultats que la teràpia de suport que actualment s’està administrant.

Tots dos estudis, on col·labora el Laboratori Gilead, compten amb l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament. Són d’àmbit internacional i, a banda d’Espanya, hi participen Alemanya, Itàlia i França.
Prèviament, ja s’havia fet servir a La Paz amb pacients greus de la covid-19 a través de Ús Compasiu.

En el primer estudi hi participaran 400 pacients de diversos països que sempre seran voluntaris. L’objectiu en el greus és buscar la normalització de la febre i l’augment de la saturació d’oxigen en els dies següent al tractament. En el segon estudi, en el qual es compararà l’eficàcia del nou medicament amb la teràpia actual, hi participaran un total de sis pacients menys greus de diversos països i mesurarà el nombre d’altes que es donen amb el tractament en els 14 dies posteriors.

Els primers resultats dels assajos s’esperen en els propers mesos i d’ells dependrà la possibilitat de l’autorització posterior per a ús generalitzat per part de les autoritats reguladores.

Publicitat

Idiomes Lingua

Ctra. de Malgrat, 7

17300 – Blanes

T. 972351442

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

Segur Blanes

C/. Asturies, 19

17300 – Blanes

T. 972357001

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/