Arxiu

Arbúcies celebra el Concurs de Catifes de flors

Les Enramades d’Arbúcies són una festa tradicional de la vila d’Arbúcies que se celebra durant la vuitada de corpus i durant la qual es fan catifes de flors.

La ginesta, la paradella, el clavell, el pi posaran color al Concurs deCatifes Flors Naturals que se celebrarà aquest diumenge 16 de juny. Dos quilòmetres de confeccions florals que es podran veure repartides per diferents carrers del nucli urbà d’Arbúcies. A més, al llarg del recorregut també es podran apreciar els projectes artístico-florals dels Racons Catifa, que després d’11 anys ja han esdevingut una part essencial de la jornada.

Aquest any seran 24 Catifes les que es podran veure als carrers Camprodon, L’Havana, Sorrall, Pont, Vern, Major, Sant Jaume i Segimon Folgueroles. La majoria de Catifes van a càrrec dels mateixos veïns dels carrers, però d’uns anys ençà les entitats també han pres protagonisme en aquesta festa i participen en la confecció de 5catifes. A més, els centres educatius del municipi també participen a la catifa del carrer del Vern que es confecciona conjuntament entre els veïns i l’Ajuntament.

Pel que fa als Racons Catifa, en aquesta 11a edició en podrem veure un total de 30. Els Racons van a càrrec de persones a títol personal i, des de l’any passat, també hi participa l’Ajuntament i el Museu Etnològic del Montseny amb un racó conjunt que es formarà entre l’espai del museu, la plaça 1 d’octubre i la riera d’Arbúcies.

La jornada de Catifes començarà el dissabte a la tarda, a partir de les 7, amb el dibuix de les catifes als carrers participants al concurs i seguiran diumenge a primera hora del matí amb la confecció de cadascuna de les catifes. Primer, es farà el perfilat dels dibuixos amb el podrit de castanyer i, mica en mica, s’aniran omplint de flors com ara el clavell, la gerbera, el pi, la palla d’arròs, ginesta, entre moltes altres flors que es poden utilitzar. Serà cap al migdia quan es podran veure les primeres confeccions florals acabades.

A partir de les 5 de la tarda, plantada de gegants a la plaça 1 d’octubre i, a les 6, proclamació de les catifes guanyadores del concurs d’enguany. Finalment, a 2 quarts de 7 es donarà el tret de sortida a la cercavila amb els Gegants i Graellers d’Arbúcies, Breda, Hostalric, Sant Hilari Sacalm; Els Serafins que hi posaran la música, i també hi participaran els grups d’animació Animatic i Witching.

Tal i com les coneixem avui s’inicien al 1947. Les catifes ornamentaven amb flors tots els carrers per on passava la solemne processó, tant la del dia de Corpus com la del cap de l’octava. Antigament a la vigília se solia fer la recol·lecció de diferents espècies de flors boscanes, especialment lliroia i gallerets (roselles), a més de margarides, flor de Sant Joan, campanetes, flor d’acàcia… Les dones s’encarregaven d’aquest treball, a vegades ajudades pels joves i la mainada. El dia de Corpus s’escombrava ben net el carrer i un cop ben regat s’escampaven al mig les flors una estona abans de la processó i del pas del santíssim sagrament. Hi havia veïns que les posaven només d’un sol color o espècie mentre que altres feien una barreja de colors, creant així les primitives catifes, senzilles i espontànies. Durant la postguerra es comença a complicar la seva elaboració amb dibuixos i filigranes.

Actualment l’elaboració de les catifes de flors als carrers implica un treball col·lectiu que dura força dies: comença amb el disseny de la catifa, continua amb la recollida de flors i fulles, la seva selecció i acaba amb la realització de la catifa el diumenge abans de corpus, esdevenint una mostra d’art efímer en què les obres d’artistes reconeguts o de la pròpia vessant artística d’algun dels membres veïnals es plasmen al carrer incrementant el valor artístic i qualitatiu de la mostra.

De bon matí del diumenge abans de Corpus, els carrers s’omplen de gent atrafegada confeccionant les catifes amb dibuixos diversos i complicats. Al llarg del matí, l’asfalt va prenent a poc a poc un aspecte ben florit. Per altra banda s’ornamenten les façanes de les cases i es confeccionen arcs amb brancatges posats de banda a banda dels carrers. Al migdia té lloc el Concurs de catifes de flors naturals, en el qual s’escollirà la millor catifa de la festa. A la tarda, la desfilada de carrosses i elements festius, encapçalada pels gegants, fa el recorregut per sobre les catifes, sacrificant aquest art efímer en honor a la festa.

Escoltar Maria Tayeda, regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Arbúcies:

PROGRAMA:

Dissabte, 15 de juny

DIBUIX DE LES CATIFES DE FLORS NATURALS

  • A partir de les 7 de la tarda, dibuix de les catifes

als carrers participants al concurs.

 

Diumenge, 16 de juny

CATIFES DE FLORS NATURALS

Matí:

  • De 6 a 2, confecció de catifes als carrers:

Camprodon, l’Havana, Major, Pont, Sant Jaume,

Segimon Folgueroles, Sorrall i Vern.

Tarda:

  • A les 6, a la Plaça de la Vila, proclamació de les

catifes guanyadores.

  • A partir de 2/4 de 7, pels carrers on s’han

confeccionat catifes, cercavila amb els Gegants i

Grallers d’Arbúcies, Breda, Hostalric i Sant Hilari

Sacalm, Els Serafins, Animatic i Witching.

  • A 2/4 9 del vespre, al Centre Cultural Polivalent

Naus Ayats, El Món de la Guitarra amb els Joan

Furió, pare i fill, i la soprano Sofia Llovet.

Durant tot el dia:

  • A diferents espais de la vila: Racons Catifes.
  • Fira d’artesans a la Placeta de Can Reus.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

L’Escorxador – Carns Selectes

P.I. Can Verdalet, 114-D

08490 – Tordera

T. 937645183

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/