Arxiu

Aquest cap de setmana hi ha canvi d’hora

Aquest diumenge hi haurà canvi d’hora

 

A les tres, els rellotges s’hauran de posar a les dues, per tant, diumenge tindrà 25 hores i començarà a aplicar-se l’horari d’hivern que diversos experts volen mantenir els 12 mesos de l’any. Un tema, aquest, que encara està en ple debat.

 

Futur

El Consell assessor per a la Reforma Horària ha entregat al Govern un informe sobre els conseqüències que tindria suprimir el canvi horari. I l’informe dels experts, encarregat després que s’obrís el debat en el marc de la Unió Europea, recomana com a conclusió mantenir l’horari d’hivern tot l’any. Al dictamen, el Consell dona per tant suport a eliminar l’alternança al rellotge i aconsella optar pel d’hivern perquè en horari d’estiu al matí no es fa clar fins a les 9.15h. “Més llum al vespre i poca al matí pot produir més alteracions del son, més discrepància horària especialment en persones que ja tenen el ritme de son endarrerit i privació de son”, informa el Govern d’acord amb l’informe del consell. Tampoc quadra amb les jornades laborals ni les dinàmiques escolars i “afavoreix la tendència vespertina” dels joves.
A més, a l’informe també s’aborda el debat sobre quin fus horari caldria adoptar: si mantenir-se al de Berlín o al de Londres. L’estat espanyol funciona des dels anys 40 amb el fus alemany –el règim franquista va alinear l’hora amb la de l’Alemanya nazi-, i és el mateix horari que segueixen també França, Bèlgica, Holanda i Luxemburg.

Els experts apunten que les conseqüències de canviar de fus horari són “impredictibles” i caldria “avaluar l’impacte” de compartir-lo amb Gran Bretanya, Portugal i Irlanda. Però com a competència estatal, el Consell considera que el debat ha de ser de reordenació europea i amb participació de tots els països.

El canvi d’hora i la salut

El Consell Assessor alerta en aquest sentit també que el canvi d’horari cada mig any se suma a la diferència entre l’hora oficial i l’hora solar, una “distorsió” derivada del fus horari. Més hores de llum al vespre a partir de primavera, avisen, pot provocar “efectes perjudicials per a la salut, com ara alteracions de son, cansament i més risc d’accidents cardiovasculars”.

A més, tampoc hi ha constància de dades que “acreditin els beneficis econòmics que pugui tenir un suposat estalvi energètic derivat del canvi horari, o que puguin ser superiors als costos socials i sobre la salut del canvi”, apunta segons informa Govern.

Amb el dictamen a la mà, la portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, ha assegurat que treballaran de costat amb la conselleria d’Exteriors per tal de teixir “vincles” amb l’Estat, França i la Comissió Europea, institucions on “existeix el debat”. “Ho hem de poder compartir, és evident que l’hem de poder aportar”, ha resolt Artadi en roda de premsa després dels acords de Govern

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Desballestament Recuperauto

Pol. Ind. Mas Puigverd, 19-20 Parcel·la 3

08389 – Palafolls

T. 937650401

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/