Arxiu

Acord “històric” entre les principals confraries gironines

Les principals confraries de la costa gironina han signat un acord per fixar zones de veda i així afavorir el creixement i la cria del peix. En concret, han estat les tres més grans de l’Alt Empordà – Llançà, Roses i El Port de la Selva –, juntament amb les de Palamós (Baix Empordà) i Blanes.

Els pescadors, que consideren “històric” haver arribat a aquest pacte, s’han compromès a no feinejar en diversos espais, que engloben una àrea de 500 km2.

L’objectiu, explica l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), Joan Batista, és “recuperar les poblacions i que el peix creixi en aquests vedats”. Batista ha explicat que el què fan és una “adaptació específica” en funció de l’animal. “No és el mateix el lluç que la gamba o l’escamarlà”, assenyala.

L’acord inclou diverses àrees on feinegen les diferents confraries. D’una banda, s’han fixat tres zones al nord on la veda serà limitada i s’endureix la legislació. Una de les mesures que contempla és l’augment de la mida de les xarxes, per tal que no atrapin peixos més petits. Es tracta de tres caladors on es pesca escamarlà i gamba i que les confraries de Llançà, El Port de la Selva i Roses han acordat limitar-hi l’activitat.

D’altra banda seguirà vedada la zona que els pescadors de Roses ja van tancar fa uns anys i que ha servit per comprovar que, des de que no s’hi pesca, la mida del lluç ha augmentat i la població també. Aquest espai es troba a prop d’un altre que també s’ha tancat, fruit del pacte entre les confraries de Roses i Palamós i que ha de servir per afavorir la cria i creixement de l’escamarlà.

Finalment també s’ha vedat una zona al sud que busca la regeneració de l’hàbitat marí, molt malmès per la pròpia activitat. A banda també s’ha restringit la pesca de la gamba per part de la confraria de Palamós, ja que ha baixat el nombre d’exemplars els últims anys.

En aquest sentit, l’investigador Joan Batista explica que les prohibicions serviran perquè les diferents espècies “tinguin un espai” on poder créixer i assegurar “més i millors postes”. “Un cop tinguin una mida correcte, abandonaran el vedat i se’ls podrà pescar”, ha concretat.

Un acord dels pescadors

El president de la Federació de les Confraries de Girona, Toni Abad, ha posat en valor que el què s’ha signat és un “acord dels pescadors per als pescadors”. “Això surt de les confraries que hem vist que era l’única cosa que podíem fer per assegurar la viabilitat de la pesca”, ha assenyalat.

Amb ell ha coincidit el patró major de la Confraria de Blanes, Eusebi Esgleas, que ha recordat que els problemes que han sorgit “no són culpa del gremi exclusivament”. “El mar ha tingut una gran afectació però molts dels inconvenients no es poden atribuir a la pesca”, ha etzibat.

Un model d’èxit que Europa valora

Malgrat que l’acord s’ha fet entre els professionals del sector, la Generalitat ha acompanyat i seguit tot el procés. “Precisament el què caracteritza el nostre model és la gestió, que dona poder als protagonistes, els pescadors, científics i la societat”, ha assenyalat el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela.

De fet, des del Govern han deixat clar que si l’aposta del litoral gironí “funciona bé” no es descarta proposar-la a d’altres confraries de la costa catalana. “Girona en aquest sentit és pionera, però estem convençuts que anirà bé per a tothom”, ha explicat Tudela.

Amb tot, el model català és “un referent” a Europa, segons ha reconegut el director. “S’en parla de la cogestió catalana a Europa, en això som pioners”, ha conclòs.

Escoltar Tudela, Abad i Baptista:

 

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Comastech

Av. Estació, 52

17300 – Blanes

T. 972963711

 

Centre Mèdics Gabimedi

C/ Amadeu Vives, 25

08490 – Tordera

T. 937643050

DRIVIM CALELLA

C/. Sant Jaume, 469

08370 – Calella

T. 937691104

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/