Arxiu

A punt per la República Catalana

Les grans manifestacions dels anys 2012, 2013, 2014 i 2015, han tingut continuïtat. Enguany ha estat un acte descentralitzat en cinc punts del país, tot i que multitudinària i recordant el gran objectiu d’aquestes mobilitzacions, la independència de Catalunya. Com deia des de fa dies Jordi Sánchez, president de l’ANC, “és una manifestació descentralitzada, però unitària”.

La principal novetat, la presència del President de la Generalitat, Carles Puigdemont a Salt, i la de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell a Tarragona. Fins ara, les dues màximes autoritats del país havien rebut als organitzadors, però no hi havia assistit. Enguany també hi ha participat l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, partidària del dret a decidir, però molt lluny de les proclames independentistes.

Imatge general del batec de Salt al tram 26, corresponent al Pla de l'Estany, l'11 de setembre de 2016. (horitzontal)

La mobilització, organitzada per l’ANC i Òmnium, s’han fet en cinc punts del territori català: Lleida, Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, municipis que han bategat al mateix temps demostrant davant del món que som un país unit i viu, i que la societat civil està a punt per a la construcció d’un futur millor per a tothom.

En total hi havia 44 trams dividits en els cinc punts diferents. Cadascun dels trams tenia uns 200 metres, aproximadament, exceptuant el tram final de 310 metres. Tenint en compte la relació de la superfície amb la capacitat, s’ha calculat un aforament de 21.700 persones a cadascun dels trams.

Escoltar Jordi Sánchez (ANC), Carles Puigdemont (President de la Generalitat) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural):

A les 17.14 h les campanes de la Seu Vella de Lleida han anunciat l’inici de l’acció. Tot seguit, hi ha hagutr una salutació, s’ha llegit la primera part d’un manifest comú i, immediatament després, ha sonat una cançó instrumental. Aquesta melodia ha marcat el ritme de l’acció. Tots els assistents a la mobilització disposaven d’uns punts de cartolina que s’havien repartit prèviament, i que han anat aixecant mostrant la part de color groc, de manera compassada, simulant l’efecte d’un batec.

foto_3122325

Berga ha pres el relleu a Lleida, seguit de Salt, Tarragona i, finalment, Barcelona. Tots els punts tenien el mateix programa d’acció: introducció d’un presentador, lectura d’un manifest i batec.

Un cop s’han fet els cinc punts, un coet llençat a cada ciutat ha anunciat que havia arribat el moment d’aixecar els punts alhora, al ritme de la música i representant el batec d’un cor.

Mentrestant, les colles castelleres presents a les cinc ciutats, van aixecar uns pilars que simbolitzaven els Pilars de la República Catalana. El cant dels Segadors ha tancat l’acte.

Manifest llegit a Salt:

                                                                                          La república de la solidaritat i de la diversitat

La República que estem construint té unes arrels democràtiques profundes que desitgem projectar cap al futur. Volem fer d’aquest país nou un país acollidor, fraternal i defensor dels drets humans. Un país més enllà de les barreres d’ideologies i de fronteres.

 

La República Catalana serà hereva de tot allò que sempre hem defensat: l’essència de la llibertat, la justícia, la fraternitat, la concòrdia, la cooperació i la solidaritat entre tots els pobles del món.

 

La República que estem construint estarà sempre a punt per defensar i acollir les persones perseguides, exiliades o refugiades. I també per treballar per fer un món més just i equilibrat, on ningú no hagi de fugir de casa seva, de la seva terra.

 

La República que estem construint es forjarà amb les aportacions de les persones nascudes aquí i arreu que han decidit que aquesta és casa seva i que aquest el seu (el nostre) projecte col·lectiu de futur.

 

Que se senti arreu la nostra veu quan afirmem que la República Catalana que estem construint és l’únic destí digne que tenim com a societat plural que som.

 

Ha estat entre tots que hem dut Catalunya fins a les portes de la llibertat. I entre tots farem possible un país acollidor, plural i divers per a nosaltres, per als que ja no hi són i tant van voler; per als nostres fills i néts.

 

Som i serem un poble d’acollida, estem a punt.

 

 

Fotos: Sortida dels autocars des de Blanes (Yoyo). Acte de Salt (ANC).

Publicitat

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2022© Ràdio Marina · Disseny web: F/