Arxiu

50 anys d’Aspronis

Aspronis celebra aquest 2018 el 50è aniversari de la seva creació. La Fundació va començar per donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i d’altres col·lectius vulnerables, principalment a la comarca de la Selva i el nord del Maresme.

Aprofitant l’ocasió hem parlat amb Maria Dolors Oms, presidenta de la Fundació, que ens ha explicat la tasca de l’entitat.

-Com va nèixerAspronis?

Va començar amb uns quants pares afectats que tenien la necessitat de fer alguna cosa pels seus fills. Primer era un grup molt reduït, poc a poc va anar creixent i es va anar professionalitzant amb la contractació de tècnics especialitzats. L’any 1992 es van crear les dues branques de l’entitat: La Fundació Privada El Vilar, dedicada al treball, i la Fundació Privada Aspronis, dedicada a temes assistencials. L’any passat les vam unir en una sola Fundació.

-Com va arribar a ser presidenta?

Quan era alcaldessa vaig haver d’anar a Madrid a fer unes gestions d’una obra que no avançava. Gràcies a això, es va construir el Centre Ocupacional a Blanes.Temps abans,  m’havien demanat si volia ser gerent de l’entitat, però al sortir escollida alcaldessa vaig haver de dir que no.Quan es van crear les fundacions l’any 92, em van fer presidenta, però m’hi vaig incorporar quan vaig deixar la meva feina a l’Ajuntament de Blanes. Ara ja fa 18 anys que m’hi dedico plenament.

-L’atenció que dona Aspronis, és des de ben petits, no?

Si. Al principi es va crear l’Escola Mare de Deu de l’Esperança, per a nens amb discapacitat, que atenia a infants de tota la comarca. Temps després, al veure la quantitat de nens que teníem, vam decidir traslladar el projecte a la Generalitat, i va passar a ser l’Escola Ventijol.A banda de l’escola, també vam crear el servei d’Atenció precoç, per a nens fins a 6 anys, on se’ls donaassistència com en una visita mèdica. Cobrim tot el Maresme i la Selva fins a Santa Coloma de Farners, on tenim un altre centre.

-I quan acaba l’etapa escolar?

Quan acaben l’escola, se’ns avisa, i tornen amb nosaltres. Pot ser que vinguin aquí per treballar, o vagin al grup d’atenció prelaboral, on hi ha monitors que valoren la seva capacitat per treballar. Surten, fan activitats, però també dediquen unes hores per anar al centre de treball, per veure realment la seva capacitat i l’evolució. També comptem amb el servei Incorpora’t, on es busquen empreses que ofereixen llocs de treball per usuaris de la fundació.També tenim la gent que treballa al Centre Especial de Treball, fent tasques de manipulació o la secció de jardineria i pintura.Si no estan capacitats, passen al Centre Ocupacional, on fan coses, però no els exigim una gran rendibilitat.

-Com ajuden al seu dia a dia?

Tenim pisos tutelats on ells aprenen el que han de fer en el seu dia a dia. Passen el matí i l’hora de dinar 19aquí a la Fundació i després marxen cap a casa. Allà se’ls ensenya coses bàsiques com parar la taula, fer-se el sopar, tot allò que farien si estiguessin a casa seva. Sobretot el que volem és que aprenguin a ser autònoms. En aquest sentit, ara els ajudem a que ells mateixos triïn les seves vacances, perquè les sentin més seves.

Aniversari amb màgia i música

Malgrat no tenir un programa tancat, la Fundació ha preparat una sèrie d’actes per commemorar aquest 50é aniversari. avui es celebra  a la Plaça dels Dies Feiners de Blanes, l’acte central, amb un seguit d’activitats lúdiques dirigides a la mainada i a tots aquells que han tingut relació amb la Fundació.

La tarda començarà amb les paraules de la Fina Brunet, periodista blanenca, que donarà pas a la Joana Andreu, filla del Màgic Andreu, que amb els seus trucs de màgia farà les delícies de grans i petits. La nit la tancarà l’actuació del grup TapeoSound System que amb les seves versions més animades contagiarà la seva vitalitat a tots els assistents. Entre les dues activitats hi haurà l’acte institucional.

Aquest any, Aspronis també realitzarà un calendari solidari per finançar el viatge que dues jugadores de bàdminton del club esportiu faran a Abu Dhabi al Campionat d’Special Olímpics. A finals de novembre es realitzarà una exposició a la Biblioteca Comarcal del making off i de totes les fotografies del calendari.

A l’octubre es farà una jornada per empreses a Lloret, on es posarà en valor tota la feina el servei d’inserció de persones en empreses ordinàries. L’aniversari s’allargarà fins al 2019, ja que aquest any el club esportiu celebra 30 anys i l’any vinent, el servei d’atenció precoç en fa 40.

Publicitat

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

GALERIAS SOFÀS i DESCANS

C/. Ses Falques, 41

17300 – Blanes

T. 972331795

Setemcat

C/. Costa i Forneguera, 33

08370 – Calella

T. 937690448

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/