Arxiu

36 infants i joves diabètics tipus 1 es beneficien del sistema sense punció per mesurar la glucosa

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) va rebre, el passat mes d’abril, llum verda per prescriure els dispositius de monitorització continua de glucosa als menors d’entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1. Des de l’abril i fins a principis de setembre, s’han beneficiat d’aquesta tecnologia un total de 36 pacients, 23 de l’Alt Maresme i 13 de la Selva Marítima. Xifra que es preveu que continuï a l’alça els propers mesos.

El dispositiu permet un millor control de la malaltia perquè disminuint significativament els controls rutinaris capil·lars (punxada al dit), es poden mesurar de forma continua durant les 24 hores del dia els nivells de glucosa al teixit (en el líquid intersticial) i no a la sang.

Aquesta modalitat de monitoratge a temps real es coneix com a sistema flaix (flash). És un dispositiu que consta d’un lector i un sensor (té un filament que s’introdueix sota la pell mitjançant un aplicador de fàcil utilització i es manté en la seva posició gràcies a un adhesiu) i cada cop que el pacient realitza la lectura del sensor obté els valors de les últimes 8 hores i també pot veure a partir d’unes indicacions concretes com li canviarà la glucosa en els pròxims minuts.

Els doctors Xavier Herrero i Josep Maria Mengibar, endocrinòlegs pediàtrics de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, subratllen els avantatges que comporta aquest sistema tant per als pacients com per als professionals. “El dispositiu ens permet reduir significativament el nombre de puncions i augmentar el confort del pacient, a més d’apoderar-lo perquè cada vegada té un coneixement més exhaustiu de la seva malaltia i pot actuar en conseqüència. Però, tenir dades en temps real dels pacients també és un salt important pels professionals perquè podem dissenyar patrons i fer tractaments molt dirigits”.

Escoltar al doctor Xavier Herrero:

El naixement del projecte

El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), va incorporar el febrer del 2018 aquests dispositius a la cartera de serveis, de manera que a des d’aleshores finança aquests aparells.

Aquesta tecnologia s’ha implantat a través del Programa d’harmonització de productes sanitaris, un instrument que liderat pel CatSalut i consensuat amb experts clínics de diferents serveis d’endocrinologia de Catalunya ha servit per definir els criteris d’indicació d’aquests dispositius i establir un calendari per desplegar les diferents fases de les quals consta aquest projecte prioritzant sempre els col·lectius de més risc.

A finals del 2018 el departament de Salut va desplegar la fase 2 ampliant el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors d’entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1. Fins a aquell moment, i en la fase 1, només hi tenien accés infants menors de 7 anys, dones amb diabetis tipus 1 i que es quedessin embarassades i pacients amb bomba d’insulina que realitzessin hipoglucèmies greus, de repetició o desapercebudes.

Publicitat

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/