Arxiu

31 de març: Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Còlon

Blanes impulsa diferents accions per promoure la participació en els programes de cribratge de càncer de còlon.

Donada la contundent evidència a favor dels programes de cribratge poblacional de càncer de còlon per aconseguir reduir la mortalitat per aquest tipus de càncer, l’AECC recorda que aquest càncer és el de major incidència a Girona, per davant del de mama o pròstata, amb 631 casos diagnosticats en el 2020 segons dades de l’Observatori del Càncer AECC. Es tracta a més del segon tipus de càncer que més morts causa a l’any a tot l’Estat. En el 2020, 220 persones van morir a causa d’un càncer de còlon a Girona.

La bona notícia és que el càncer de còlon, juntament amb el de mama i cèrvix, és un dels tres tipus de càncer que es poden detectar precoçment. D’aquí la importància dels programes de cribratge poblacionals que tenen com a objectiu reduir la morbiditat o mortalitat prematura associada a aquesta malaltia i millorar el seu pronòstic. De fet, aquest tipus de tumor té diferències molt importants en la supervivència mitjana a 5 anys depenent de l’estadi del diagnòstic, passant d’un 90% en un estadi A (inicial o localitzat) a menys d’un 8% en un estadi D (avançat amb metàstasi).

Durant la primera onada de la pandèmia es van suspendre tots els programes de cribratge tot i que cal apuntar que l’activitat s’està reprenent a diferents ritmes, però amb totes les mesures de seguretat.

La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) recomana participar en el cribratge quan arribi la invitació ja que, tant les instal·lacions com els professionals dels centres on es duen a terme els cribratges i les colonoscòpies, han desenvolupat protocols segurs per a evitar la possible infecció per COVID.

La Junta Local de Blanes de l’AECC-Catalunya contra el Càncer realitzarà durant les pròximes setmanes diferents accions orientades a conscienciar a la població sobre la importància de la participació en aquests programes de cribratge, que en molts casos permeten detectar a temps la malaltia mitjançant una senzilla prova, el Test de Sang Oculta en Femta (TSOF).

Entre les accions programades a Blanes cal destacar:

  • Campanya informativa al Passeig del Mar de Blanes, el dia 1 d’abril de 10 a 13,30h.
  • L’exposició itinerant sobre el càncer de còlon que acollirà el Hall de l’Hospital de Blanes, de l’1 al 12 d’abril.

 

El Test de Sang Oculta en Femta (TSOF)

El càncer colorectal és el més freqüent a tot l’estat, però també és superable en el 90% dels casos en el que es detecta a temps per mitjà d’una senzilla prova, el Test de Sang Oculta en Femta (TSOF). Que la població conegui aquesta informació és clau per a que es mobilitzi a participar en els programes de cribratge.

Es tracta d’una prova no invasiva i, per tant, gens molesta, que identifica la presència de sang no visible en la femta amb l’objectiu de detectar a temps pòlips o lesions en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne.

El procés s’inicia amb la recepció d’una carta informativa del Departament de Salut convidant a participar en el programa. Amb aquesta carta, cal dirigir-se a la farmàcia per recollir el test gratuït de sang oculta en femta. A casa es recull la mostra i, posteriorment, es lliura de nou a al farmàcia per tal que l’enviïn al laboratori per a la seva anàlisi. En unes setmanes es coneixeran els resultats de la prova.

Tots els homes i dones entre 50 i 69 anys haurien de participar en el programa de detecció precoç del càncer de còlon.

Publicitat

ESTACIÓ DE SERVEI ESSER

Av. Alegries, 89-91

17310 – Lloret de Mar

T. 972363854

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Llumacar – Rent a car

C/. Riera, 26

08397 – Pineda de Mar

T. 937664755

Visita el web

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/