Arxiu

Catalunya segueix “preparada” pel Covid-19

L’OMS admet que el coronavirus té “potencial de pandèmia” però assegura que és “massa aviat” per declarar aquest estat

L’organització veu “molt preocupant” l’augment sobtat de casos a Itàlia, Iran i Corea del Sud.

L’OMS decideix l’ús d’aquest terme en funció de l’expansió geogràfica, la severitat i l’impacte en la població arreu del món. És un concepte que s’utilitza quan la població mundial és probable que hi estigui exposada.

Actualment hi ha persones afectades a 29 països. La bona noticia és que al centre de la Xina, el nombre de nous casos va a la baixa

Catalunya

El Departament de Salut està en espera de les reunions d’aquesta setmana amb el Ministeri de Sanitat i autoritats sanitàries internacionals per saber si cal intensificar els protocols contra el coronavirus amb noves mesures i ampliar els criteris epidemiològics, que fins ara estan molt acotats a les zones més afectades de la Xina. Ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dilluns, després que diversos països hagin registrat nous casos del Covid-19 en els últims dies, entre els quals Itàlia, amb quatre persones que han mort pel virus i que 150 estiguin infectades. Vergés ha recordat que, de moment, no s’ha confirmat cap cas a Catalunya -se n’han investigat cinc i han donat negatiu- i actualment tampoc n’hi ha cap a l’Estat.

La veu de l’expert

L’epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, creu que els protocols i mesures preventives existents a Catalunya per fer front al Covid-19 ja són els correctes tot i l’arribada del virus al nord d’Itàlia els últims dies.

Trilla explica que les recomanacions actuals, com evitar el contacte amb persones que poden tenir símptomes, vigilar amb la tos i els esternuts, quedar-se a casa si es noten símptomes i rentar-se sovint les mans, són les més “senzilles i efectives” i les que s’han de continuar fent, tant ara com si en el futur hi ha casos confirmats. “No es pot fer més que això”, considera.

Com que veu segur que hi haurà “alertes contínues les properes setmanes i mesos”, Trilla demana a la població que sigui racional, i només veu “estrictament necessàries” les mascaretes per al personal sanitari i les persones que tinguin altres malalties. A més, recorda que al principi de la propagació del virus a la Xina ja es van esgotar les mascaretes a moltes farmàcies, i ara mateix són molt difícils de trobar.

Un dels problemes que han tingut les autoritats italianes és que un dels primers infectats va transmetre el virus quan encara no tenia símptomes i això ha dificultat resseguir d’on havia sorgit i per on es podia haver escampat. Si es confirmés algun cas aquí, caldria analitzar el seu entorn familiar, laboral o associatiu. La situació seria més complexa quan més gran fos la ciutat on viu i treballa l’afectat, però recorda que actualment la ciutadania es mou molt, encara que visqui en localitats petites o mitjanes. El que sí que creu que no caldria seria aïllar i posar en quarantena tota una gran ciutat com Barcelona o tots els seus habitants per un sol brot, sinó que s’hauria d’acotar l’àrea i les persones possiblement afectades.

 

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/