Arxiu

25 N: “El temps s’ha esgotat per als agressors masclistes”

Els serveis d’intervenció per a dones que pateixen violència masclista ja han atès més víctimes que en tot el 2019

 

El Departament d’Afers Socials i Famílies ha quadruplicat el 2020 les places en pisos d’acollida temporal fins a 156, i ha duplicat fins a 16 els Serveis d’Intervenció Especialitzada. Els SIE ja han atès més de 5.000 dones i 1.100 fills. Aquest dimecres és el Dia Internacional contra la Violència Masclista.

L’objectiu de crear més SIE era abaixar la ràtio d’atenció a les dones. Les afectades que acudeixen a un SIE poden fer-ho per compte propi o derivades des del seu CAP o des de serveis socials. Montse Sánchez Aroca, subdirectora general de la Lluita contra la Violència Masclista del Govern, explica que com més a prop sigui aquest servei, més fàcil els resulta demanar ajuda.

 

 

El departament tenia una previsió de creixement a principis del 2020 que després va decidir ampliar a causa del confinament. Actualment hi ha 39 pisos que sumen en total 156 places. Segons la Generalitat, la majoria de places estan ocupades, però encara hi ha marge i no hi ha llista d’espera per accedir-hi.

 

Durant el confinament, les treballadores dels SIE van arribar a fer prop de 790 atencions setmanals telemàtiques a dones en situació de violència masclista. A això cal afegir les 1.600 atencions a infants i adolescents.

A més, la Generalitat disposa des del 2020 d’un nou Servei d’Acollida d’Urgència que se suma a l’únic existent el 2019.

 

Escolta a Montse Sánchez Aroca, subdirectora general de la Lluita contra la Violència Masclista del Govern:

 

 

 

“Ha estat veure la llum al final del túnel” entrar en els pisos d’acollida de la Generalitat, per a les víctimes de violència masclista

La Rosa, una de les víctimes, ja fa gairebé vuit mesos que és en un d’aquests pisos d’acollida. Va arribar-hi amb els seus dos fills i hi conviu amb dues dones més. Afirma que la seva vida ha fet un gir des que va entrar en aquest pis.

 

Un dels objectius destacats d’aquests pisos és acompanyar les dones en el procés de sortir de la seva situació anterior i en l’adquisició de l’autonomia que han perdut en el temps que han viscut la situació de violència. Hi ha dones que mai arriben a emprendre el procés judicial i d’altres que l’emprenen després d’entrar als pisos.

 

 

La Pilar és, com la Rosa, una altra supervivent. En el seu cas, ella ha estat atesa pel Servei d’Atenció i Recuperació i Acollida per violència masclista, i explica que l’han ajudat a salvar la seva vida.

Mentre viuen en aquests pisos reben el suport de dues educadores socials que fan les tasques d’acompanyament, que es manté durant un temps quan en marxen, fins que aconsegueixen una total autonomia.

 

Escolta els testimonis de la Rosa i la Pilar (noms ficticis):

 

 

L’any passat a Catalunya 6.721 homes van ser detinguts per exercir violència masclista

 

La franja d’edat més freqüent de les víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual son les nenes i noies entre els 11 i els 20 anys i els agressors eren homes entre els 21 i els 30 anys

 

Campanya

Des de la Generalitat de Catalunya divulguen fins el proper dia 4 de desembre la campanya de sensibilització i prevenció de la violència masclista “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” que reforça també els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes se situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes. La plana web de la commemoració del 25 de novembre a dones.gencat.cat recull les activitats commemoratives que organitza el Govern.

Manifest unitari

En el manifest d’enguany, redactat per l’advocada Carla Vall, destaca que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Es reconeix que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte les violències masclistes. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”. I ens dirigim als homes “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. El document acaba adreçant-se als agressors, “als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat”.

El mateix dia 25 de novembre des de l’Institut Català de les Dones es convoca a tota la ciutadania a fer a les 12.00 h del migdia un minut de silenci en els espais que la situació de pandèmia permeti.

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Estètica Maite

C/. Miguel Hermández, 2

08490 – Tordera

T. 677174090

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Club Tennis Blanes – Rest. Pura Vida

Av. Vila de Madrid, s/n

17300 – Blanes

T. 634944021

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2021© Ràdio Marina · Disseny web: F/