Arxiu

Una dona de Blanes assumirà per primera vegada a Catalunya el comandament d’una legió de Manaies

La legionària dels Manaies de Blanes, Magda Gascón, serà a partir de dijous vinent, i durant tot un any, la nova capitana que comandarà la Legió V Macedònica, els armats d’aquesta localitat on comença la Costa Brava. Per primera vegada arreu de Catalunya, una dona assumirà el màxim comandament d’uns manaies, un tipus de formacions que compten amb un percentatge molt baix de dones.

L’únic precedent és que l’any passat una dona va capitanejar una petita facció dels manaies de Girona, però no pas la formació al complet com és el cas de Blanes. En l’actualitat, els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica compten amb tres dones. A banda de qui serà la nova capitana, hi ha la Sònia -una altra legionària-, i la Laura,  membre de la banda que acompanya musicalment les desfilades dels armats blanencs. La Magda  forma part dels manaies des de fa vuit anys.

Un orgull i un honor 

Per a la Magda, el fet d’haver de saber que serà la primera dona arreu de Catalunya que assumeix la comandància d’un grup de manaies l’omple d’orgull, i explica que suposa tot un honor haver estat escollida pels seus companys. Respecte l’actual context de lluita per la igualtat, que s’ha revifat especialment aquestes darreres setmanes sobretot arran de la celebració del Dia Mundial de les Dones, es mostra molt satisfeta, però alhora també reclama normalitat.

En aquest sentit, Magda Gascón explica: “Sembla mentida que en ple segle XXI encara i hagi qui pensa que les dones no tenim dret a poder fer qualsevol cosa que fan els homes. Espero que el meu exemple, per petit que pugui semblar, contribueixi a normalitzar aquesta i altra situacions”. I és que, pel fet de ser dona, no té cap mena de concessió respecte els entre 30 i 45 quilos que pesen l’armadura i complements que duen els manaies, homes i dones: la lòrica (armadura), casc, cinturó, ganivet, espasa, pilum (llança) i l’escut.

Dues joves capitanes als Manaies Iuniores

La casualitat ha volgut que precisament l’any en què una dona assumeix per primera vegada arreu de Catalunya la comandància d’una agrupació d’armats, a Blanes el relleu de la capitania dels Manaies Iuniores també la faran dues joves. En aquesta secció hi ha més noies que en la dels grans: 4 legionàries, 1 arquera i 1 membre de la banda musical.

L’any passat va ser escollida com a nova capitana Jorgina Magallón, de 13 anys, i aquest 2018 passarà el relleu a una altra legionària Elena Canosa, de 15 anys. Serà el tercer comandament d’aquesta nova secció dels Manaies de Blanes, ja que tot just es van donar a conèixer amb motiu de la Setmana Santa de l’any 2016.

Desfilades

La desfilada dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica que inclourà la cerimònia del relleu del capità es farà aquest dijous a partir de 2/4 de 6 de la tarda, amb una primera cercavila.

Una altra ocasió perquè la nova capitana encapçali una desfilada dels Manaies de Blanes serà just l’endemà divendres a la nit hi haurà l’Anunci de la Processó, en què els manaies sortiran des de la Plaça de l’Església i faran a pas lleuger el mateix recorregut que mitja hora després farà la processó amb tota la solemnitat que l’envolta. Els Manaies encapçalaran el seguici processional, i al llarg del recorregut oferiran diverses figures militars

Per la seva banda, la desfilada dels Manaies Iuniores també tindrà lloc el divendres, però en aquest cas molt abans, a les 12 del migdia

 

Foto Quim Llorens

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/