Arxiu

“Treballem per predir els atacs epilèptics”

Tres emprenedors gironins han creat un aparell que permet predir els atacs d’epilèpsia. El dispositiu consta d’un auricular i una polsera, que monitoritza permanentment el pacient, i s’activa entre deu segons i un minut abans que aparegui la crisi. Els tres socis fundadors de l’empresa MJN són en David Blánquez, promotor del projecte i enginyer; en Salvador Gutiérrez, economista que s’encarrega de l’àrea de negoci i Xavier Raurich, enginyer responsable de la vessant tècnica del projecte. Els dos primers són de Blanes, i el tercer, de la Bisbal d’Empordà. Al seu costat, molta més gent, empreses i hospitals que els ajuden a fer realitat la seva idea.

 El projecte ha guanyat la 7a Mostra d’Emprenedors de Girona convocat per Assessoria Codina i El Giroscopi. Per tirar-lo endavant, el 2014 es va crear l’empresa MJN Neuroserveis.

 La idea va néixer ara fa quatre anys. Blánquez té una filla, la Marina de 14 anys, que pateix epilèpsia, i sempre havia pensat com ajudar-la per evitar que, quan aparegués un atac, la petita pogués prendre mal.

David, ens pots explicar en què consisteix aquest dispositiu?

El dispositiu consta d’un doble sistema de monitorització. Per una banda, un auricular amb registre d’encefalograma; i per l’altra, una polsera que mesura la taxa cardíaca i l’estrès. Via bluetooth, aquestes dades s’envien a una aplicació mòbil, que llegeix contínuament les dades, i llança un senyal d’alerta davant la imminent aparició d’una crisi.

Amb quin objectiu?

Això permet, que abans no aparegui la crisi d’epilèpsia, la persona afectada pugui prendre precaucions. Per exemple, asseure’s a terra per evitar caure, fer-se mal i patir lesions. El nostre lema és “Quality life for everybody”.

A més, el registre periòdic de les constants dels pacients també és útil per als metges que els tracten. D’aquesta manera, tenen informació acurada sobre les crisis que pateixen.

 Com definiries l’epilèpsia?

És una malaltia crònica del sistema nerviós, provocada per anormalitats a l’activitat elèctrica del cervell, quan aquest òrgan és incapaç de frenar o inhibir impulsos elèctrics entre neurones. Quan aquesta descàrrega és excessiva a les cèl·lules del cervell es produeix una crisi amb símptomes a nivell motor, sensorial o vegetatiu. Quan una persona ha patit dues o més crisis, es considera que té epilèpsia.

Quan apareix?

Normalment a la infància (la Marina té atacs des dels dos anys), i això provoca que els nens i nens hagin de tenir permanentment una persona al seu costat, pares, mares, familiars o vetlladors.

Escoltar David Blánquez:


Quan comenceu a treballar en aquest projecte?

 Entre el 2009 i 2010 vam treballar amb els olors amb el mateix objectiu, però no va funcionar. El 2012 ens vam centrar en els sensors. MJN neix com a concepte. El 2013 es defineix el projecte, el 2014 fem les primers proves amb la Marina, el 2015, reservem les patents i aquest 2016, ja disposem del primer prototip i d’aquí a pocs dies, començarem les proves en pacients reals d’un hospital de Barcelona. L’objectiu és fer-ne dos a la setmana.

El 2017 es faran els assajos clínics i si es compleixen les previsions, el 2018 començaria la comercialització. La previsió és vendre 1.200 aparells el primer any, i uns 2.000 el segon.  A partir d’aquí anar doblant la producció fins arribar als 20.000 aparells l’any 2022.

A quin preu es podrà comprar?

Uns 1.300 euros, més barat que els audífons que utilitzen les persones amb problemes d’oïda.

Hi ha moltes persones afectades d’epilèpsia?

A l’estat espanyol, unes 300.000, 3.000.000 a nivell d’Europa i tres milions més als Estats Units. 3 de cada 10 pacients no estan controlats per la medicació i continuen experimentant crisi. És per aquestes persones a qui va destinat el dispositiu.

22b-detall-del-dispositiu-foto-acn

A nivell mèdic, quines resposta heu tingut?

No massa bona. Diuen que un atac epilèptic no es pot predir. El nom ja ho indica. Epilèpsia prové del grec, “epilambaneim”, que vol dir “atac per sorpresa”. En aquests moments, nosaltres treballem amb un 70%-80% d’encert. Quan es comercialitzi, encara serà més elevat.

Es podria utilitzar per a d’altres malalties?

En un futur, es podrà aplicar a altres malalties mentals o cardíaques, per exemple.

Què ha suposat rebre aquest premi a l’emprenedoria?

Una empenta i una gran repercussió mediàtica. Aquests darrers mesos ja havíem guanyat altres premis o hem quedat finalistes en d’altres, però, no s’havia difós tant com ara.

Des de Blanes es pot tirar endavant un projecte a nivell mundial?

Nosaltres treballem amb el territori, ja sigui de Girona o Barcelona, segons les necessitats. Col·laborem amb eXiT de la UDG i amb diversos hospitals de Barcelona.
També comptem amb la col·laboració de l’Institut d’Investigacions Mèdiques de l’Hospital del Mar de Barcelona, la Fundació Hospital Nens de Barcelona, diversos doctors de la Vall d’Hebron, Girona Innovació o associacions de pacients de Barcelona i València.

La vostra empresa també té una vessant social.

 Nosaltres preveiem dedicar un 15% de la facturació a R+D i a accions socials d’ajudes a persones i activitats del nostre territori.

 

Text: Joan Ferrer

Foto lliurament del premi de la Mostra d’Emprenedors: Sílvia Poch

Detall aparell: ACN

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/