Arxiu

“Treballem per millorar la qualitat de vida de les persones amb epilèpsia”

L’empresa blanenca MJN Neuroserveis rep una subvenció de 1,8 MEUR pels propers 2 anys de la mà de la Comissió Europea. Aquesta aportació li permetrà continuar amb el desenvolupament del seu dispositiu MJN-SERAS per a l’avaluació del risc de crisi d’epilèpsia. SME Instrument forma part del programa Horizon2020 i és un instrument de finançament promogut per la Comissió Europea que està dirigida a donar suport a aquells projectes innovadors, que tinguin l’ambició de créixer, desenvolupar-se i internacionalitzar-a través d’un projecte d’innovació de dimensió Europea i global.

MJN Neuroserveis neix perquè un dels seus fundadors (David Blánquez) té una filla amb epilèpsia. Aquest fet ha estat un dels principals motors per al desenvolupament de MJN-SERAS, un dispositiu que aconsegueix millorar de forma molt important la qualitat de vida de les persones amb epilèpsia. També formen part de la iniciativa Salva Gutiérrez i Xavier Raurich.

Esoktar entrevista a Salvador Gutiérrez:

Escoltar David Blánquez:

Què suposa rebre la subvenció europea Horizon 2020 d’1’8 MEUR?

Salva Gutiérrez (SG). És una fita històrica. Per poder homologar i comercialitzar un dispositiu mèdic calen processos molt complexos i costosos. Aquest reconeixement ens dóna un impuls a nivell internacional. Després d’un llarg procés competitiu,  MJN Neuroserveis ha aconseguit ser seleccionada per la Comissió Europea per poder participar en el programa Horizon2020. En aquest procés, l’ajuda d’Acció de la Generalitat de Catalunya, ha estat molt important per assolir l’objectiu final.

En què s’invertiran aquests diners?

Bàsicament en tres camps:

-Ampliació d’estudis clínics en hospitals de Madrid i Alemanya. La realització de proves clíniques són bàsiques per obtenir el reconeixement de la comunitat mèdica.

-Ajuda a la comercialització, internacionalització i comunicació del projecte.

-Aplicació de Big-Data i millora d’algoritmes d’intel·ligència artificial, amb l’objectiu d’optimitzar els resultats obtinguts.

 

El tema, per tant,  ja no és ni local, ni comarcal, ni català, ni estatal!, va molt més enllà?

Efectivament. Estem treballant a nivell europeu i també ens estem introduint als Estats Units.

 

Mirem enrere i recordem, quant comenceu a buscar una solució per advertir que s’acosta un atac epilèptic i per què?

David Blánquez (DB). La meva filla pateix epilèpsia, que en grec vol dir atac per sorpresa. Vàrem començar a buscar solucions per rebre un avís minuts abans de patir un atac d’epilèpsia i evitar caigudes i lesions, en definitiva, millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

 

Les primers opcions no van funcionar.

El 2009 vam estudiar la suor a nivell tècnic i físic, els anys 2011/12 es va treballar amb un gos d’assistència i no va ser fins el 2012 quan ens vam plantejar la opció de l’auricular connectat a un telèfon mòbil. Posteriorment es va constituir l’empresa, es va presentar el pla i ara estem a l’espera de rebre les certificacions per poder comercialitzar-ho.

 

En què consisteix l’aparell MJN-SERAS?

És un auricular que registre l’activitat elèctrica del cervell, s’analitza i pot predir una crisi. Cada dispositiu està personalitzat, segons les característiques de les crisis que té la persona. N’hi ha que tenen un risc baix de crisi, d’altres mitja i també hi ha el risc alt. És una mesura de seguretat per evitar accidents.

Quines proves s’han fet?, A on? Amb quanta gent?

S’han fet proves amb pacient a la Cínica Corachan de Barcelona i ara estem treballant per fer-ne a Madrid i Alemanya. Primer s’ha treballat amb 23 persones. Ara arribarem a les 30 i l’objectiu final seria fer proves a una vuitantena d’afectats per epilèpsia.

 

I els resultats?

Els resultats són positius. Sempre hem treballat per disposar de com a mínim un minut perquè la persona afectada es pugui posar en seguretat. A les proves clíniques s’ha assolit una mitjana de 7 minuts.

 

Paral·lelament a les proves clíniques, esteu tramitant totes la documentació necessària per homologar el dispositiu i comercialitzar-lo

Aquest és un tema molt complex. A l’octubre ja vàrem presentar l’Auditoria ISO 13485, la que marca els dispositius mèdic. També la documentació del marcatge CE per poder treballar a Europa.

 

Heu obtingut resposta?

Ens han demanat informació de diversos aspectes que nosaltres ja hem contestat. Cal tenir en compte que és un projecte únic al món. No tenen referències i per tant s’ha creat un comitè d’experts amb neuròlegs d’arreu del món perquè ho avaluïn i concedeixen el certificat final.

 

I a nivell mèdic, quina resposta esteu tenint?

Són molt prudents perquè és una novetat. S’ha de demostrar la seva eficàcia amb assajos i publicacions especialitzades. Ho hem presentat a diversos congressos. Hem d’aconseguir que canviïn la percepció i les idees amb què han treballat sempre

 

La comercialització, quan podria ser una realitat?

Tots els tràmits són molt complexos, però nosaltres estem treballant perquè sigui una realitat el segon semestre d’aquest 2019 a Europa. Posteriorment, l’objectiu és entrar als Estats Units.

 

Hem començat parlant de la subvenció a nivell europeu, però, anteriorment ja heu rebut d’altres premis i reconeixements

Així és. Un dels premis ens el va atorgar la Fundació Vodafone España, premis dedicats a la innovació que es van lliurar a Oviedo. En aquests premis, a més del MJN-SERAS es va reconèixer l’Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu per la seva contant aposta per l’ús de la tecnologia per generar un major impacte social. També es va premiar Showleap, un traductor de la llengua dels signes a veu en temps real.

 

A la Gala de lliurament dels Premis E-TECH 2018, organitzats per l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i patrocinats per BBVA i Grup Simon Assessors, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona vàrem rebre el Premi a la recerca i la innovació tecnològica, un Premi que vol reconèixer a l’empresa, entitat o institució gironina que hagi encapçalat un dels principals avenços tecnològics de l’any.

 

Entre d’altres, també hem rebut el reconeixement de la Fundació Mapfre.

 

Per acabar, un desig de futur?

Comercialitzar el dispositiu i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen epilèpsia. Aquesta va ser l’objectiu inicial i el que es manté en aquests moments.

Publicitat

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/