Arxiu

“Sentim, pensem i fem”

L’escola Mn. Joan Batlle de Blanes participa des del curs 2015-2016 en el projecte “Ciències de la vida a l’aigua” gràcies al programa, Escoles Tàndem, de tres anys impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera i l’acompanyament del Centre d’Estudis Avançats de Blanes(CEAB-CSIC). Al conjunt de Catalunya hi ha 11 centres educatius que participen o han participat en aquesta iniciativa, actualment només dos en la branca de la ciència.

La transformació dels centres educatius s’aconsegueix vinculant-los amb institucions de referència –en aquest cas el CEAB, amb l’assessorament, seguiment i finançament de la Fundació i la col·laboració del Departament d’Ensenyament.

El programa incideix en tres punts: motivació i formació acadèmica, dinàmica general del centre i entorn social de l’escola.

La innovació educativa ha arribat a l’escola, “prima la manipulació. Els llibres de text queden en un segon pla”.

El primer curs es va centrar en el disseny del programa i la formació dels mestres. També, tot i que no estava previst inicialment, es van portar noves propostes

metodològiques a les aules i sortides d’entorn, que es van consolidar el segon any, curs en què es va posar en marxa l’Aula Tàndem, una aula multifuncional per a dur a terme projectes. En aquest darrer curs del programa s’assegura la consolidació dels canvis.

Els espais d’aprenentatge són més diversos, i els alumnes aprenen també en l’entorn proper. A les sortides dels projectes s’han treballat els mateixos ecosistemes que al CEAB: rius, estanys i mar. Els alumnes dels diferents cursos han estat als Estanys de Sils, Riera d’Arbúcies, Cala Sant Francesc, Delta de la Tordera i Punta de Santa Anna. Aquestes sortides s’han dissenyat per motivar a l’alumnat a observar l’entorn de manera diferent, des del punt de vista científic, però també des d’altres àmbits, s’han fet dibuixos o càlculs matemàtics, per posar només dos exemples.

L’objectiu del programa és “fomentar l’esperit observador, les ganes de saber, el pensament crític i la creativitat dins d’un  marc inclusiu”.

Gemma Agell, coordinadora de divulgació del CEAB-CSIC i del programa, explica que, “El que s’ha fet és transmetre l’essència del que fem en un centre de recerca com el nostre i ajudar a l’escola a transformar-se i innovar a través de la ciència. Hem treballat en la formació dels mestres, el disseny de les sortides i el programa educatiu”.

El programa acaba el proper mes de juny. Segons Lídia Pastor, directora de l’escola, “la valoració és molt positiva des de tots els punts de vista: alumnes, pares i mestres”. Segons Pastor, “ara ja no sabríem tornar enrere”.

Segons Agell, “la implicació ha estat molt gran de tota la comunitat educativa. Pel CEAB, contribuir en aquesta transformació ha estat molt positiva”.

Malgrat que el programa acabi, CEAB i escola continuaran treballant junts, el que segur no canviarà “serà la manera d’ensenyar i d’aprendre”.

Escoltar entrevista a Agell i Pastor:

Publicitat

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/