Presenten la marca “Parc de les Mines”

La presentació s’ha fet en el decurs de les 3es Jornades sobre les mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar que s’ha celebrat aquest mes d’octubre.

Els encarregats de presentar la marca, han estat els dissenyadors malgratencs Pep Boix i Xavi Camps.

La regidora de Medi Ambient, Mireia Castellà, destaca que la marca engloba diversos camps, “l’arqueologia i el medi ambient amb l’objectiu de donar importància a les mines i als ratpenats. Farem rutes, senyalitzarem la zona, tot amb l’objectiu d’allargar la temporada turística”.

Segons recorda Castellà, la creació d’una marca relacionada amb les mines es va proposar a les primeres jornades, i enguany s’ha concretat, “en aquella primera edició hi va haver un procés d participació ciutadana i una de les propostes va ser crear una marca sobre les mines. Ara ja l’hem pogut presnetar”.

En el decurs de les jornades, es va explicar el moviment migratori dels ratpenats. Surten de Malgrat de Mar i s’aturen a Fullà, al sud de França abans de seguir la seva ruta, segons ha explicat Emilie Barthe Pla, “els ratpenats són una espècia migratoria. Després de passar l’estiu a Malgrat de Mar, passen un temps a Fullà.”

Barthe, també ha destacats la importància dels ratpenats per a l’equilibri de l’ecosistema, “són uns mamífers protegits, són molt fràgils i estan en perill de desaparició. Són importants per controlar la població de mosquits i evitar plagues.”

L’investigador predoctoral de la UAB, el malgratenc Quim Zaldo, va parlar dels indicadors socioecològics de Can Palomeres.

Anna Jiménez, llicenciada en Història de l’Art, ha presentat un treball sobre l’impacte sociològic de les mines en el marc de les 3es Jornades de Can Palomeres.

La recerca ha permès fer l’arbre genealògic de 7 famílies descendents dels miners de Múrcia i Almeria que avui dia viuen a Malgrat de Mar. Ha estat possible gràcies a la tasca feta per Maria Teresa Gibert.

Les 3es Jornades de les Mines es van tancar amb una passejada per l’entorn de Can Palomeres amb Jordi Serra-Cobo, biòleg de la Universitat de Barcelona i responsable dels diferents estudis realitzats sobre la colònia de ratpenats de Malgrat.

Categories: Societat.