Posen en marxa la UCI de pacients crítics a l’hospital Santa Caterina de Salt

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha estrenat la nova Unitat de Cures Intensives (UCI) per a pacients crítics a l’hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). El Trueta seguirà atenent els malalts de major complexitat (nivell 3) mentre que aquest se centrarà en els que tinguin un nivell menor (nivell 2). A l’any, atendrà uns 350 pacients de tota la Regió Sanitària de Girona als vuit boxs més un altre que hi ha per a cures. A banda de la tecnologia i d’un equip de 40 professionals coordinat pel cap de servei del Trueta, s’ha buscat que el disseny contribueixi al benestar i recuperació del pacient amb llum natural, vistes a l’exterior i horaris flexibles per a familiars. A mitjans de gener estarà en ple funcionament. La construcció i equipament ha costat 3,17 milions d’euros (MEUR).

La posada en marxa s’està fent de forma progressiva. El 14 de desembre va ingressar el primer pacient d’un postoperatori complex del Santa Caterina i es preveu que a mitjans de gener ja tingui els vuit llits dels vuit boxs oberts. De moment, n’hi ha sis de disponibles i un altre box específic per a cures.

Uns 350 pacients a l’any

L’hospital Trueta atén uns 725 pacients a l’any a l’UCI per a crítics més complexos. Es calcula que uns 160 pacients s’havien de traslladar fins ara a centres hospitalaris barcelonins perquè el centre de referència gironí estava ple. “A la regió sanitària hi havia un dèficit de llits de malalt crític i aquesta unitat donarà resposta a les necessitats en el pla d’hivern i en les urgències de tota la regió”, ha detallat el gerent del CatSalut, Miquel Carreras, qui ha subratllat que el Santa Caterina “puja de nivell”.

La nova unitat atendrà uns 350 pacients a l’any amb una mitjana d’estada de sis dies. La seva posada en marxa repercutirà especialment al Trueta, que ja no haurà d’atendre aquests pacients menys crítics i, al mateix temps, permetrà incrementar l’activitat d’especialitats com cardiologia a Salt que fins ara no comptava amb un espai per a postoperatoris crítics.

Categories: Sanitat.